Gazeteci Ayhan Aydın, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi  Fen Edebiyat  Fakültesi Sosyoloji Bölümünün düzenlediği, Bilim ve Düzenleme Kurullarında Pülümürlü Prof. Dr. Şükrü Aslan’ın da yer aldığı,  “Türkiye’de Mübadiller ve Balkan Muhacirleri  Konferansı”nı izledi. Ayhan, konferans izlenimlerini paylaştı:

Ayhan Aydın

MÜBADELE VE MÜBADİLLER ÜZERİNE ÖNEMLİ BİR KONFERANS

AYHAN AYDIN

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi tarafından bugün organize edilen, “Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Mübadiller ve Balkan Muhacirleri” isimli konferans, üniversitenin Bomonti Toplantı Salonu’nda devam ediyor.

Alanında uzman birçok akademisyenin bildirileriyle katıldıkları konferansın düzenleme komisyonunda çok değerli hocamız Prof. Dr. Şükrü Aslan da yer alıyor.

Pülümürlü Prof. Dr. Şükrü Aslan, Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Mübadiller ve Balkan Muhacirleri Konferansı’nın Bilim ve Düzenleme Kurullarında görev aldı. Fotoğraf: Ayhan Aydın

Türkiye’nin ana kurucu unsurlarından olan ve 700 yıl boyunca Balkan coğrafyasında varlık gösteren Türklerin yanında, bu coğrafyada yaşamış toplulukların göçle birlikte çektikleri sıkıntılar, konu hakkındaki bilimsel yol ve yöntemler, göç olgusuna farklı bakışlar sempozyum boyunca konuşulan konular oluyor.

Prof. Dr. Şükrü Aslan. Fotoğraf: Ayhan Aydın

Yaklaşık yüzyıllık geçmişte milyonlarla ifade edilen bir Türk- Müslüman kitlesi, Türkiye’ye, yani zaman zaman, “anavatan” denilerek büyük bir sevda, umutla göçerken geldikleri topraklarda çok büyük sorunlar yaşamışlardır.

Bir zamanlar “ata toprağı” olarak bilmelerine rağmen her zaman “yabancı-öteki” olarak görüldükleri, hayatlarının geçtiği topraklardan gelmelerine rağmen bu sefer de temelli yerleşmek, yaşamak için büyük umutlarla geldikleri Türkiye’de ise  “komünist, yabancı, maacir” olarak görülmüşlerdir.

Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye’de Mübadiller ve Balkan Muhacirleri Konferansı. Fotoğraf: Ayhan Aydın

“Göç” çağımızın en büyük toplumsal yaralarından birisiyken, ülkeler ve toplumlar bu kavramın derinliğinden ve öneminden çok uzak bir şekilde politikalar sürdürüp, insani anlayışla bağdaşmayan bir davranış sergiliyorlar.

Tüm bu sorunlar bugünkü konferansta dile getirildi.

Emeği geçen ve katılımcı tüm hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz.

Sevgi ve muhabbetlerimle.

22 Kasım 2023

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir