MEHMET ÖZDEMİR

Nuri Yüceer’i, 22 Ekim günü kaybettik. Doğal bir ölüm olsa, ardından akıtılan gözyaşlarıyla teselli bulur insan. Ne yazık ki  acı verici, yaralayıcı bir ölüm…  Yaşama duyulan öfkenin, düş kırıklıklarının, travmaların, memleket acısıyla geçen yılların birikimiyle gelen ölüm.

Pülümür Dereboyu köyünün sevilen isimlerinden Nuri Yüceer’in acı ölümü, büyük üzüntüye yol açtı.

Bir hayalet gibi peşimizi bırakmayan kötülükler, acı ölümlerle zafer kazanır.

Nuri Yüceer’in tertemiz bedeni, gündemimizden düşmeyen acı ve zorluklara işaret ediyor.

Pülümür Dereboyu, bir zamanların parlak nahiyelerinden biriydi.  1980’li yıllar, Dereboyu’nun üzerine kâbus gibi çökmüştü. Köy,  bir dönem öğretmenlik yapan, 52 yaşındaki aydınını evinde  kanlı teröre kurban verdiğinde  ışıksız kalmıştı.

Dereboyu’nun feneri, zifiri karanlıkta çatıları söken rüzgâra yenik düşmüş, köy karanlığa teslim olmuştu.

1990’lı yıllarda köyde barınma olanağı ortadan kalkmıştı.  Köylü, güvende değildi. Köylünün bir zamanlar açık bıraktığı kapıları tekmeleyerek içeri girenler, köylüye parmak sallıyor, namlunun ucunu gösteriyordu.  

(Soldan sağa) Nuri Yüceer ve Ahmet Düzgün

Dereboylu Marangoz Kamer YüceerFadime Yüceer  çiftinin  oğlu Nuri Yüceer, işte bu koşullarda doğup büyüdüğü köye veda ediyordu.

Bursa Gemlik’e yerleştiğinde, henüz 30’lu yaşlardaydı. Köyden kente göçün yarattığı tüm zorluklardan payına düşeni almıştı.

Yokluk ve zorluklarla başa çıkabilmek için yıllarca  mücadele  etmiş, yorgun düşmüştü.

İki çocuk babasıydı.  İnsanın kendi yaşamıyla ilgili tercihte bulunması, kolay değil. Pülümür Dereboylu Nuri Yüceer, kendi yaşamıyla ilgili en zor kararı vermiş, geride gözü yaşlı bir eş ve iki yetim çocuk bırakmıştı.

Bursa Gemlik Mezarlığı, doğup büyüdüğü topraklarda barınma hakkından  yoksun   bırakılmış 65 yaşındaki Pülümürlü köylünün  acılarına ev sahipliği yapıyor   şimdi.

Güle güle  Nuri Yüceer, ışıklar içinde uyu…

Senin için akacak son gözyaşlarımız…

(Pülümür Haber, 26 Ekim 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir