(Pülümür Haber)

Pülümürlü yazarların eserlerine bir yenisi eklendi. Pülümür Bozağakarderbentli Pirkelam Aba, “An Olur Ömre Bedel”  romanıyla, okuyucuyla buluştu. “An Olur Ömre Bedel”in 2. baskısı,  ŞYK Kitap tarafından Mayıs 2023’te  yapıldı.

Pülümür Bozağakarderbentli Pirkelam Aba, Berlin Özgür Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde lisansüstü eğitim gördü.

Pülümür, kentin kültür sanat merkezi sayılan  ilçelerinden.  Tunceli-Erzincan kara yolunun kıyısındaki ilçe, yetiştirdiği sanatçılarla adından söz ettirmeyi başarıyor.

Pülümür Bozağakaraderbent İlkokulu.

Nüfusu her geçen yıl biraz daha azalan Pülümür, yazarı, çizeri ve sanatçısıyla çoğalıyor, zenginleşiyor.

Tarihsel arka planı zengin ilçenin, yoksul köylülerden  armağan,     sanatçı ve yazarlarının sayısı kesin olarak bilinmiyor.

Pülümürlü Yazar Pirkelam Aba, imza gününde kitabını imzalarken.

Yolu, suyu, elektriği olmayan, erişilmez bir coğrafyada büyüyen Pülümürlü çocukların birçoğu şimdi dünya çapında üne sahip.

Uluslararası yarışmalarda dereceye giren sanatçıların, yazarların ve  akademisyenlerin yetiştiği zengin bir coğrafya…

Pülümür Bozağakaraderbent köyü, 29 Temmuz 2023.

Toprak damlı evlerde, dünyadan habersiz yaşama başlayan  o çocukların başarısı, göz yaşartıcı.  

Korunup kollanmadılar, yoktu yaralarını saracak hemşire ya da doktor. Onlar, yaralarını  kendi elleriyle iyileştirmeye mecbur,  gururlu ve başı dik bir kuşağın armağanıydı.  

Yokluklar içinde büyüyen  kara lastikli çocukların başarısı, şaşırtıcı değil mi?

Pülümür’ün sanat, edebiyat ve akademi dünyasına kazandırdığı yetenekler, Türkiye’nin zenginliği…

Yokluk ve zorlukları yenilgiye uğratan Pülümürlülerden biri de Pirkelam Aba.

Pirkelam Aba, An Olur Ömre Bedel, 2. Baskı (Mayıs 2023), İzmir: ŞYK Kitap.  

PİRKELAM ABA KİMDİR?

Pülümür Bozağakarderbentli Pirkelam Aba,  Güngör-Rıza Aba çiftinin 3. çocuğu. 1960 Pülümür (Bozağakaraderbent Dord mezrası) doğumlu. Çocukluğu, ilçenin güneydoğusundaki  Bozağakaraderberbent köyünün Dord mezrasında  geçti.  

İlkokulu,  Dord mezrasından 3 km uzaklıktaki Bozağakaraderbent İlkokulunda okudu.  Ortaöğrenimini ailesinden uzak yerlerde yakınlarının yanında tamamladı.  Kendisine sadece evlerini değil, yüreklerini de açan  Emine-Kekil Çelik çifti,  unutamadığı yakınlarından.

Pülümür Bozağakaraderbent İlkokulu.

Türkiye´de yaşanan siyasal çalkantılar  eğitim yaşamını olumsuz yönde etkilendiğinden,   1979’da Almanya’ya gitmek zorunda kaldı.  

1982 yılında Berlin Özgür Üniversitesi  Siyasal Bilgiler Fakültesinde eğitime başladı.   1987 yılında lisansüstü diplomasıyla mezun oldu.  

Çeşitli sosyal ve bilimsel araştırma projelerinde görev aldı.

Değişik üniversite ve akademilerde,  pedagoji ve kültürler arası iletişim bilimi dalında doçentlik yaptı.  

2005 yılından bu yana,   Alman Genҫlık Bakanlığına bağlı,  sosyal ve pedagojik hizmet sunan bir projenin yönetici kadrosunda sosyal hizmet uzmanı olarak görev yapıyor.  

Evli ve biri kız, iki çocuk babası Pirkelam Aba, 42 yıldır  Berlin´de yaşıyor.  

AN OLUR ÖMRE BEDEL

Pirkelam Aba, doğup büyüdüğü coğrafyaya 19 yaşında veda etmiş. Kişiliği, büyüklerinden dinlediği öykülerle biçimlenmiş. Yaşadığı coğrafyanın acıları düşmemiş yakasından. Kuşaktan kuşağa aktarılan olayların örselediği Pülümürlü delikanlı, acıları, edebiyatın gücüyle yazıya dökmüş.

An Olur Ömre Bedel, Pülümürlü yazarın yakasından düşmeyen acı olayların roman kurgusuyla işlendiği bir eser olarak karşımıza çıkıyor.

305 sayfalık roman,  4 bölümden oluşuyor.

Kitapta,  bölgede yaşanan acılar, sürgün yolunda karşılaşılan akıl almaz uygulamalar, topraklarından sürülen yoksul köylülerin dramı,  12 Mart sürecinin yansımaları roman kurgusuyla okuyucuya sunuluyor.

Yazar, karakter seçimini gözlerini ilk açtığı coğrafyadan yapıyor.

An Olur Ömre Bedel, Pülümür Bozağakarderbentli Pirkelam Aba’yı,  42 yıldır yaşadığı Berlin’de  bile yalnız bırakmayan  büyük acı ve travmaların özeti olarak kayda geçiyor.

Pirkelam Aba, An Olur Ömre Bedel, 2. Baskı (Mayıs 2023), İzmir: ŞYK Kitap.  

Pülümür Bozağakaraderbent köyü, 29 Temmuz 2023.

Pülümür Bozağakaraderbent köyü, 29 Temmuz 2023.

Pülümür Bozağakaraderbent köyü, 29 Temmuz 2023.

(Pülümür Haber, 16 Eylül 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir