(Pülümür Haber)

Tunceli, toplu ulaşım konusunda ciddi sorunların yaşandığı kentlerimizden. İlçe ve köylerden il merkezine ulaşmak,   pahalı ve   zor.  Kente işi düşen vatandaşlar, yüksek maliyetli yol giderlerinden usanmış durumda. Kırmızıköprü’den Erzincan’a giden vatandaşlar, hemen her gün değişen yol ücretlerinden yakınıyor. Ücretler 200, 130, 120, 100 lira arasında değişiyor! 18 km uzunluğundaki Kırmızıköprü–Pülümür yol ücreti  70, 50, 30, 20 lira dolayında! Pülümürlüler, yetkililerin, cep yakan ücret sorununa müdahale etmesini bekliyor.

Tunceli ilçe belediyelerinin, kente düzenli sefer yapan toplu ulaşım araçları bulunmuyor. Tunceli Belediyesi de  ilçe ve köylere, ‘büyükşehir statüsü olmadığından’,  toplu ulaşım hizmeti sunmuyor.  

Toplu ulaşım sorunundan, Pülümürlüler  olumsuz yönde etkileniyor.

Pülümür köylerinden Erzincan’a gitmek için ilk yapılması gereken, Tunceli-Pülümür kara yoluna inmek oluyor.  Bu amaçla ticari araç  çağrılıyor.  Ticari araçla yola inen vatandaşlar, Tunceli-Erzincan arasında çalışan minibüs ya da şehirlerarası otobüsleri beklemeye koyuluyor.

Kırmızıköprü’de minibüse binme şansı yakalayan vatandaşlar, kendilerini bekleyen sürprizden habersiz, cüzdanlarına el atıyor:

-Kaptan, merhaba… Erzincan, bir kişi lütfen…

-Beyefendi, 200 lira…

Kırmızıköprülü vatandaş, acaba yine zam mı var, diye düşünürken, arka sıradaki yolculardan yaklaşık 130 km uzunluğundaki Tunceli-Erzincan yol ücretinin 200 lira olduğunu öğreniyor. Kırmızıköprü-Erzincan arası 80 km! Durumu kaptana bildiriyor. Kaptan, o arada telefondan  bir dizi görüşme yapıyor.

Pülümür Vadisi’nde yer yer kesintiye uğrayan telefon görüşmesinden 18 km sonra sonuç alınıyor:

-Beyefendi, yol ücreti 130 liraymış, 70 liranız…

Bir başka vatandaş da Pülümür’den Kırmızıköprü’ye giderken karşılaştığı olayı şöyle özetliyor:

“Kırmızıköprü’de minibüse bindim, 50 lira istedi.  İtiraz ettim, abi ver işte 40, 30 ne verirsen ver, dedi. Otobüsle döndüm, bu kez 70 lira istediler, yine itiraz ettim. Kaptana sorup geleyim, dedi. Abi 50 ya da 40 ver, dedi, şaşırdım.”

Pülümür Haber’e konuşan vatandaşlar, Kırmızıköprü-Erzincan yol ücretinin borsadaki dalgalanmaları bile arattığını ifade ediyor.  Kent merkezinden araçlara binme olanağı bulamayan yolcuların ödeyeceği ücret, araç sahiplerinin ‘insafı’na kalmış durumda. Uygulama, etkin önlemlere ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Pülümür Kırmızıköprülü vatandaşlar, el yakan ulaşım ücretlerinden yakınıyor.

NE YAPILMALI?

Kamu ve yerel yöneticiler, sorunun çözümünde kamu yararını esas almalı. Tunceli’nin birikimine yakışmayan uygulamaya karşı etkin mücadele yürütülmeli.

Tunceli-Erzincan,  Pülümür-Erzincan, Mutu-Erzincan,  Mutu-Pülümür, Kırmızıköprü-Pülümür, Kırmızıköprü-Erzincan  ve diğer noktalardan ulaşım ücretleri ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından belirlenmeli. Onaylı ücret tarifeleri yazıhanelere ve araçlara asılmalı.

İl ve ilçe belediyeleri, kent içi ve köy-kent arasında düzenli seferler düzenlemeli. Belediyeler, sefer düzenlerken toplumsal yarar ilkesini gözetmeli.

Tunceli Valiliği, soruna el atmalı. Ulaşım ücretlerinde sıklıkla yaşanan kargaşaya yaptırım uygulamalı.

(Pülümür Haber, 3  Eylül 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir