(Pülümür Haber)

Kocaeli Derince Anadolu Lisesi, 1972 yılında kurulmuş. 1989’da yeni binada eğitim verilmeye başlanmış. 557 öğrencinin öğrenim gördüğü okulda 29 öğretmen görev yapıyor. Okul binası, 2022 Eylül’ünde, ‘çürük’ olduğu iddiasıyla boşaltılmış. 557 öğrenci, 634 öğrencinin eğitim gördüğü Derince Piri Reis Ortaokuluna taşınmış.  Piri Reis Ortaokulunda ikili eğitime geçilmiş.

Kocaeli Derince Anadolu Lisesinin ilk büstü

Apar topar boşaltılan Derince Anadolu Lisesinin  kapıları kilitlenmiş. Okulun anahtarları belediye görevlilerine teslim edilmiş. Yeni binanın, okulun mevcut binası yerine başka bir alana yapılacağı açıklanmış. ‘Çürük’ binanın yenilenmesine kimsenin itirazı yok, ama yeni okul niçin başka bir yerde yapılsın? Bir okulun aynı adla da olsa başka bir yere taşınmasıyla, okul kültürü yaşatılamaz.

Kocaeli Derince Anadolu Lisesi mezunlarının yaptırdığı ve birkaç ay önce sökülen Atatürk büstü

Kocaeli’nin önemli okullarından biri olan Derince Anadolu Lisesinin, mevcut alandan başka bir alana taşınmasıyla, geçmişin tüm izleri silinmiş olur. Okulun taşınma gerekçelerinden biri olarak gösterilen ‘çürük’ yapı iddiası, farklı alanda yükselecek yapıyla, inandırıcılığını yitirir.

Kocaeli Derince Anadolu Lisesindeki Atatürk büstünün son hâli

Derince Anadolu Lisesi, çok sayıda mezun vermiş. Mezunlarının birçoğu önemli başarılara imza atmış.  Siyaset, tıp, hukuk, güvenlik, eğitim vb. alanlarda tanınan isimleri mezun etmiş.   Her koşulda okula sahip çıkan mezunları, bundan birkaç yıl önce Atatürk büstünü yenilemiş.  Mezunlar, okula yaraşır bir büst yaptırmış.

Derince Anadolu Lisesi apar topar boşaltıldıktan bir süre sonra büst ‘kayıplara’ karışmış. Atatürk büstü, kaidesinden sökülüp götürülmüş. Kırılan beton parçalar olduğu yerde bırakılmış. Hoparlörleri yerinden oynatılmayan okulun büstünün, ‘bir okula’ bağışlandığı öne sürülüyor. Olabilir.  Bunu meslek dayanışması olarak değerlendirenler de çıkabilir.  Ne var ki,  Atatürk büstünün,  6 aydır yıkılmayı bekleyen Derince Anadolu Lisesinin ilk yıkılacaklar listesinin başında olmasını anlamak kolay görünmüyor.

Pülümür Kocatepe (Köyü) İlkokulu Atatürk büstü, 14 Eylül 2022 (Yaklaşık 33 yıldır kapalı olan okulun Atatürk büstü dimdik ayakta!)

Pülümür Kocatepe İlkokulu, yaklaşık 33 yıl önce kapatılmış. 33 yıldır eğitim verilmeyen okulun Atatürk büstü dimdik ayakta! Kocatepe köyü, ilçe merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bir dağ köyü. Tunceli Kocatepe köylüsü, 33 yıldır   kapalı olan okulun bahçesindeki Atatürk büstüne sahip çıkıyor.

Pülümür Kocatepe (Köyü) İlkokulu

Hangi gerekçeyle olursa olsun, bağışlanmış olsa bile, 51 yaşındaki Derince Anadolu Lisesinin bahçesindeki Atatürk büstünün sökülüp götürülmesini anlamak mümkün görünmüyor! Büstü sökenlerin, büstü inşa eden Derince Lisesi mezunlarına haber vermedikleri gerçeği var bir de!

Pülümür Kocatepe köyü, ilçe merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta

(Pülümür Haber, 22 Şubat 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir