PÜLÜMÜR KOVUKLU KÖYLÜSÜ, MERALARINDAN OLUYOR/KAMU ARAZİLERİNİN SATIŞINA SON VERİLMELİ

(Pülümür Haber)

Pülümür’de Tapu Kadastro sonrası başlayan arazi satışları devam ediyor. İlçede son olarak 36 bin 364 metrekare kamu arazisi ihaleyle satıldı.  Pülümür’le herhangi bir bağı olmayan bazı kişilerin  ihalelere katılması,  soru işaretlerine yol açtı. Dağbek, Derindere,  Dereboyu, Doğanpınar,  Kangallı ve Kovuklu köylerinde tarla, ham toprak, hali (boş) arazi ve arsa niteliği taşıyan yerlerin satılması, çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Köyün ortak kullanım alanı olarak değerlendirilen alanların satışından vazgeçilmesi gerektiği savunuluyor.

Pülümür Kovuklu köyünde doğup büyüyen Deniz Sarı, köyünün belgeselini çekmişti

Pülümür köylüsü, Tapu Kadastro sonrası yaşanan gelişmelerden rahatsız. Yüzyıllardır kullanılan ortak alanların  özel mülkiyete geçirilmesi, çeşitli sıkıntıları da beraberinde getiriyor.  Köylülerin  ortak kullandığı ark, yol, mera ve  toplanma alanlarının   ‘özel mülk’ statüsüne kavuşturulmasıyla,  ucu açık sorunlara zemin hazırlanıyor. 

Pülümür Kovuklu köyü

Harita üzerinde yapılan satış işlemlerinde, köylünün ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuyor.

Kazım Yıldız, Kovuklu köyünde arazi satışının sakıncalarına dikkat çekiyor. Yıldız, hayvanları dışarı çıkarmanın bile sorun yaratabileceğini düşünüyor

Pülümür Millî Emlak Şefliği, 27 Aralık 2022’de,  6 köydeki 7 kamu arazisi için ihale açtı. İhalelere, Pülümür’le herhangi bir bağı olmayan ve ortak hareket ettikleri öne sürülen bazı kişilerin de katıldığı öğrenildi.  Pülümür’de gerçekleştirilen ihalelerde Dağbek, Derindere,  Dereboyu, Doğanpınar,  Kangallı ve Kovuklu köylerindeki tarla, ham toprak, hali (boş) arazi ve arsa niteliği taşıyan yerler satıldı.

Pülümür Kovuklu köyü

Pülümür Kovuklu köyünde toplam 12 bin 363 metrekare arazi satıldı.  Arazilerin 6 bin 999 metrekaresini köylülerden Demirel ailesinin,  5 bin 363 metrekaresini 201 bin TL’ye, köyle herhangi bir bağı olmadığı belirtilen A. A’nın aldığı belirtildi.

Kovuklu köyünden Özgür Balcı, ortak kullanım alanlarının satılmaması gerektiğini savunuyor
Pülümür Kovuklu köyü

Kovuklu köylüsünün, satış işleminin iptali için yetkililere başvurduğu, ancak sonuç alamadığı belirtiliyor.  Özel mülkiyete geçirilen araziyle, köyün nefesi kesiliyor.  Hayvanların köyde hareket olanağı kısıtlanıyor.

Pülümür Kovuklu köyünden Necati Demirel (Köyde özgürce çay içilebilecek alan kalacak mı?)

Satışla, zaten sınırlı olan köy merası tırpanlanmış oluyor. Kovuklu merası, sınırlı sayıda hayvan besleme potansiyeline sahip. Satılan arazinin, köyle bağı olmayan başkalarının eline geçmesinin,   arıcılık ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyeceği dile getiriliyor.

Pülümür Kovuklu köyü (Fotoğraf: Özgür Balcı)

Kovuklu köylüleri, Tunceli Valiliğinin soruna el atmasını, satış işleminin,  kamu yararı göz önünde bulundurularak iptal edilmesini istiyor.

Pülümür Kovuklu köyü (Fotoğraf: Özgür Balcı)
Pülümür Kovuklu köyü (Fotoğraf: Özgür Balcı)
Pülümür Kovuklu köyü (Fotoğraf: Özgür Balcı)
Pülümür Kovuklu köyü (Fotoğraf: Özgür Balcı)
Pülümür Kovuklu köyü (Fotoğraf: Özgür Balcı)
Pülümür Kovuklu köyü (Fotoğraf: Özgür Balcı)
Pülümür Kovuklu Köyü Keklik Çeşmesi

(Pülümür Haber, 3 Ocak 2023)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir