(Pülümür Haber)

Erkan Çelik, adından söz ettirmeyi başaran Pülümürlülerden.  Hazine ve Maliye Bakanlığında görev yapan  Vergi Başmüfettişi  Erkan Çelik, alanında dikkat çekici bir çalışmaya imza attı.  Vergi Başmüfettişi’nin kaleme aldığı, Belediye Gelirleri ve Vergi Uygulaması  adlı kitap, Seçkin Yayıncılık tarafından yayımlandı.  1024 sayfadan oluşan kitapta,  belediye gelirleriyle ilgili sorulara yanıt aranıyor. Yazar,  bu kapsamlı çalışmasında,  alanıyla ilgili  bilgi ve deneyimlerini okurlarıyla paylaşıyor.  

Vergi Başmüfettişi Erkan Çelik (Zorluklarla başa çıkma yeteneği)

Pülümür Uzunevler doğumlu Erkan  Çelik, Hazine ve Maliye Bakanlığında Vergi Başmüfettişi olarak görev yapıyor. Pülümürlü Vergi Başmüfettişi, ses getiren bir çalışmaya imza attı:

Belediye Gelirleri ve Vergi Uygulaması (Seçkin Yayıncılık, 1. Baskı, Haziran 2022, 1024 sayfa).

Vergi Başmüfettişi Erkan Çelik’in kaleme aldığı, Belediye Gelirleri ve Vergi Uygulaması  adlı kitap, Seçkin Yayıncılık tarafından yayımlandı. 1024 sayfadan oluşan kitapta,  belediye gelirleriyle ilgili çeşitli  sorulara yanıt aranıyor.

Erkan Çelik, Belediye Gelirleri ve Vergi Uygulaması, Seçkin Yayıncılık, 1. Baskı, Haziran 2022, 1024 sayfa

Yazar,  bu kapsamlı çalışmasında,  alanıyla ilgili  bilgi ve deneyimlerini okurlarıyla paylaşıyor.

Kitap, 5 ana başlıktan oluşuyor:  Vergi Gelirleri, Harç Gelirleri, Ücret Gelirleri, Pay Gelirleri ve Diğer Gelirler.

 Belediye Gelirleri ve Vergi Uygulaması  adlı kitapta, Belediye Gelirleri,  Emlak Vergisi,  Bina Vergisi,  Arsa Vergisi,  İlan Reklam Vergisi,  Eğlence Vergisi,  İlan Reklam Vergisi,  Bina İnşaat Harcı,  Katılma Payı,  İller Bankası Payı,  Değer Artış Payı vb. konular  inceleniyor.  

Belediye Gelirleri ve Vergi Uygulaması  adlı çalışma, sadece belediyelerin değil, mükelleflerin de yararlanabileceği kaynak niteliği taşıyor. 

Vergi Başmüfettişi Erkan Çelik

VERGİ BAŞMÜFETTİŞİ  ERKAN ÇELİK  KİMDİR?

1977’de Tunceli  Pülümür  Uzunevler (Pardi) köyünde,  6 çocuklu bir ailenin 3. çocuğu olarak dünyaya geldi.    Teyzesinin görevi nedeniyle bulunduğu Nevşehir  Acıgöl  dâhil,  ilkokul öğrenimini farklı ilerde tamamladı. 1992  Erzincan Depremi’nden sonra ailesiyle birlikte Gemlik’e  taşındı.

Gemlik Hamidiye Ortaokulundan mezun oldu.   1995’te  Gemlik Lisesini bitirdi.   Ailesine katkı sağlamak  ve  eğitim giderlerini  karşılamak amacıyla  ağır sanayide taşeron işçi olarak çalıştı.

1997’de Çanakkale Meslek Yüksek Okulu Muhasebe Bölümünü kazandı. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde ağır yaralandı ve ayak bileğini kaybetti.  Tedavi gördüğü sırada katıldığı Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda  1403.  oldu.   Halk Bankası Genel Müdürlüğünde memur olmaya hak kazanarak Beypazarı Şubesine atandı. Lisans öğrenimini ağır sağlık sorunları nedeniyle  Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesinde tamamladı.

2002 yılında kamu bankalarının yapılandırılması kapsamında yapılan personel reformu gerekçesiyle Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü emrine  atandı.  Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görevlendirildi.   Konuyu  yargıya taşıdı.  Danıştay’ın,  Halk Bankası Tüzüğü’nü iptal etmesinin ardından   Halk Bankasındaki görevine döndü.

Devlet Personel Başkanlığı tarafından Maliye Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü emrine atandı. 2005 yılında Devlet Gelir Uzmanlığı ve Gelir Uzmanlığı Sınavı’nı kazanarak Gelir Uzman Yardımcısı olmaya hak kazandı.   Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı bünyesinde çalıştı.

2006 yılında girdiği Vergi Müfettişi Yardımcılığı Sınavı’nın mülakatında elendi.  Yürüttüğü hukuk mücadelesi  başarıyla sonuçlandı.   2010 yılında Vergi Müfettiş Yardımcısı olarak atandı.  2014 yılında Resmî Gazete’de yayımlanan üçlü kararnameyle  Vergi Müfettişliği kadrosuna atandı. 2016-2018 yıllarında TBMM çatısı altında çalıştı. 10 Haziran 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 2022/298 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Vergi Başmüfettişliği görevine getirildi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde Vergi Başmüfettişi olarak  görev yapan   yazarın, Engellinin Hayat Rehberi  adlı bir kitabı bulunmaktadır. Tunceli Eğitim ve Sağlık Vakfı, Vergi Müfettişleri Derneği ve Uzunevler Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyesidir.  Amatör kanun sanatçısı olan Erkan Çelik,  evli ve 1 çocuk babasıdır.  İyi derecede İngilizce bilmektedir.

(Pülümür Haber, 5 Kasım 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir