(Pülümür Haber)

Tuncelili iki ressam sanatseverlerle buluşuyor.  Pülümürlü Mustafa Düzgün ve Mazgirtli  Hüseyin Düzgün’ün eserleri,  2-15 Kasım’da,  İstanbul Maltepe Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi  Galeri A-B’de  sergilenecek.  Sergilinin açılış kokteyli,  2 Kasım Çarşamba günü  18.00-20.00 saatlerinde gerçekleştirilecek.  Sanatseverlerin, sergiye ilgi göstermesi bekleniyor.

Hüseyin Düzgün ve Mustafa Düzgün’ün resim sergisi, 2-15 Kasım tarihlerinde gezilebilecek

Zor koşullarda yetiştiler. 

İçtikleri bir tas ayran, yedikleri  çökelek-yağdan ibaretti.  Kurutulmuş yaban armudu, kak, siyah önlüklerinin cebinde taşınan tek kuruyemişti.

Kış armudu turşusu, haftada bir sofraya renk katan lükslerdendi.

Yakacaklarını sırtta taşır, hemen her işe koşarlardı. 

Kışın okul yolunda ıslanan yün çorapları bir çiftti.

Yakınmadan büyüdüler.

Zor koşullarda yetişen çocukların birçoğu, akademi dünyasının zirvesine çıktı.

Pülümür Çatalyaka Köyü ilkokuluna Salördek köyünden yürüyerek  giden Mustafa Düzgün ve  Mazgirt Gölek Köyü İlkokulunda öğrenim gören Hüseyin Düzgün, alanında zirveye çıkan iki değerli isim. İki ressam,  2 Kasım’da ortak sergi  açıyor.

İstanbul Maltepe Belediyesinin Gülsuyu’ndaki  Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek sergiye tüm vatandaşlar davetli.

Hüseyin Düzgün ve Mustafa Düzgün’ün Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezindeki ortak resim sergisi, zorluklara göğüs gererek zirveye çıkan iki değerli  ismi bir araya getiriyor.

Toprak damlı evlerde büyüyen kara lastiklilerin başarısı, hepimize  kıvanç veriyor.

Ressam Hüseyin Düzgün (Kara lastiklilerin başarısı)

RESSAM HÜSEYİN DÜZGÜN KİMDİR?

1959 yılında Tunceli’de doğdu. İlköğrenimi  Tunceli  Mazgirt  Gölek Köyü İlkokulunda, ortaokulu Elazığ Karakoçan’da, liseyi Tunceli’de okudu. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu.  Aynı okulun Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans eğitimini yaptı. Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyesi olan Düzgün,  çalışmalarını İstanbul’da sürdürmektedir.

Ressam Hüseyin Düzgün, çok sayıda karma ve kişisel sergi açtı. 2002 Türk Kalp Vakfı Resim Yarışması Ödülü’nü kazandı.

Başlangıçta “doğa soyutlamaları”yla resim yapmaya başlayan Hüseyin  Düzgün, giderek daha kentsel görüntüleri geometrik şekillerle ifade etme yolunu seçti. Resimlerinin ruhunu oluşturan iki ögeyi, ışık ve renkleri, ağırlıklı olarak kullandı. Bir kristal prizmadan çıkmışçasına tuval üstüne yayılan renkler, tuvalin yüzeyinde kareler, dikdörtgenler, üçgenler, daireler oluşturup bir açık biçim olarak da uzayın sonsuzluğuna yayılmaktadır. Zaman zaman optik bir yanılgıya yaklaşan resimleri, her seferinde bakıldığında yeni biçimler yaratmaktadır. Bu kendi içinde ritmini, armonisini ve dengesini barındırır. Kendileriyle ve izleyiciyle barışık bir çizgi izler.

Ressam Mustafa Düzgün (Büyüdüğü Pülümür Salördek köyünde ilkokul yoktu. Okumak için birkaç kilometre uzaklıktaki Çatalyaka köyüne giderdi)

RESSAM MUSTAFA DÜZGÜN KİMDİR?

Mustafa Düzgün, 1948 Pülümür doğumlu.  1969’da   Tunceli Erkek İlk Öğretmen Okulundan mezun oldu. 5 yıl İzmir ve Antalya’da sınıf öğretmenliği yaptı. 1974 – 1978 yıllarında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünde eğitim gördü. Mustafa Tömekçe, Süleyman Saim Tekcan, Cengiz Çekil,  Aydemir Atalay, Tevfik Karakaya ve Ramis Aydın’ın öğrencisi oldu.  

Yalova İmam Hatip Lisesi, Yalova Lisesi,  Düzce Konuralp Lisesinde görev yaptı. 1983’te Düzce’de seramik atölyesi kurdu. 1986’da  İstanbul’a yerleşti. Yıldız Sakıp Sabancı İlköğretim Okulu, Özel Şişli  Terakki  Lisesi ve  Kabataş Erkek Lisesinde çalıştı. 1994’te  Londra’da Islingston Art Factory’de “Mustafa Düzgün ve Öğrencileri” sergisini açtı.

Emil Nolde’nin renkçiliğinden ve Picasso’nun kolajlarından etkilendi.

1995’te  İstanbul Beyoğlu’ndaki atölyesini İskoç Ressam Mungo McCosh ile paylaştı. Mungo’dan suluboya tekniğini öğrendi. Aynı atölyede İngiliz Ressam Heather Brown da resim yaptı. 1997’de,  130 öğrenciyle birlikte  Kabataş Erkek Lisesinde “Kabataş’tan Yansıyan Işık” isimli, 650 metrekarelik duvar resmine imza attı.  1998’de  Kabataş Erkek Lisesinden emekliye ayrıldı. 1999–2000 eğitim ve öğretim yılında İstek Atanur Oğuz Lisesinde çalıştı.

Çok sayıda karma ve kişisel sergi açan Ressam Mustafa Düzgün, çalışmalarını  Tarlabaşı Demirbaş Sokak’taki Resim Atölyesinde sürdürüyor.

(Pülümür Haber, 27 Ekim 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir