(Pülümür Haber)

Sığırkuyruğu (Verbascum), doğada yetişen bir bitki.  Pülümür’de bu yıl sığırkuyruğu bolluğu yaşanıyor. Sarı çiçeklerinde arıları ağırlayan bitkinin şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz?  Ülkemizde 200 dolayında sığırkuyruğu türü olduğu belirtiliyor.

Dr. Sinem Güzelvardar, sığırkuyruğu türlerinin antioksidan  potansiyeline büyüteç tutmuş

Dr. Sinem Güzelvardar’ın doktora tezinin konusu, sığırkuyruğu (Verbascum). Dr. Güzelvardar, ülkemizde yetişen  bazı  sığırkuyruğu türlerinin antioksidan  potansiyelini araştırmış.

Pülümür Kırğ Yaylası yakınlarında görüntülenen sığırkuyruğu

Dr. Sinem Güzelvardar’ın  araştırmasından,  sığırkuyruğunun şifa kaynağı olduğunu öğreniyoruz. 

Pülümür Akdik köyü yakınlarındaki sığırkuyruğu ‘tarlası’
Pülümür Boğalı köyü Hınzori (Söğütlü) mezrası

PÜLÜMÜR’DE SIĞIRKUYRUĞU  TARLALARI

Pülümür köyleri sığırkuyruğuyla sarıya boyandı.  Sığırkuyruğuna  her yerde rastlamak mümkün. Yol kenarları ve   tarlalar, bu yıl sığırkuyruğuna ev sahipliği yapıyor. Boyu  bir ya da bir buçuk metreyi bulan bu bitkinin, şifa kaynağı olduğunu bilenlerin sayısı az.  

Pülümür Kırmızıköprü yıkılan YİBO binasının yanı
Emekli Okul Müdürü Ali Sosun

ARICILAR OĞULA YETİŞEMİYOR

Emekli Okul Müdürü Ali Sosun, arıların sık sık oğul vermesinin sığırkuyruğundan kaynaklandığını ifade ediyor.  Ali Sosun’a göre, sığırkuyruğundaki polen  arıların çoğalmasının ana nedenlerinden biri.

Pülümür Akdikli arıcılardan Ali Kamer Demirbilek ve Hasan Pekin, arı varlığındaki artıştan dolayı arıların sık sık oğul verdiğini ifade ediyor.

Pülümür Akdikli arıcılarımızdan Ali Kamer Demirbilek, oğul veren arısını kovana almak için hazırlık yaparken
Pülümür Akdikli arıcılarımızdan Hasan Pekin, oğul veren bazı arıların kayıplara karıştığını dile getiriyor

Pülümür Akdikli arıcılarımızdan Ali Kamer Demirbilek’in oğul veren arıları

ŞİFA KAYNAĞI

Arı varlığına olumlu etki yapan sığırkuyruğu, şifa kaynağı bitkilerden. Dr. Sinem Güzelvardar’a göre, sığırkuyruğunun çiçekleri ve yaprakları yatıştırıcı özelliğe sahip. Dr. Güzelvardar, sığırkuyruğunun yararlarını şöyle açıklıyor:

 “Bronşit, kuru öksürük, astım, tüberküloz gibi solunum hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Bu türler aynı zamanda hemoroid, romatizmal ağrılar, yüzeysel mantar enfeksiyonları, diyare tedavisinde ve fare lenfotik leukemia, influenza virüs A2 ve B’nin üzerinde baskılayıcı etkiye sahiptir. Bitki ayrıca diüretik  (idrar söktürücü, P.H) olarak kullanılmaktadır. Çiçeklerinden elde edilen yağ, kulak iltihapları ve ağrılarının, egzama ve bazı deri hastalıklarının tedavisinde ve zatürre, yüksek ateş, migren, boğaz hastalıkları, bademcik ağrıları, nezle gibi hastalıklarda da kullanılmaktadır.”

Pülümür sarıya boyandı

NASIL TÜKETİLMELİ?

Sığırkuyruğunun çiçek ve yaprakları gölgede kurutulmalı.  Kaynatılmış suda bir süre demlendikten sonra çay olarak içilmeli.

Sığırkuyruğu
Pülümür Keşiş Yaylası yıkıntılarında dağları selamlayana sığırkuyruğu
Pülümür Kırmızıköprü Sağlık Ocağı yakınlarında boy veren sığırkuyruğu
Pülümür Kovuklu köyü kara yolu kenarında rastlanan sığırkuyruğu
Sığırkuyruğu (Verbascum)

(Pülümür Haber, 17 Temmuz 2022)

Kaynakça:

Güzelvardar, Sinem. (2021). Türkiye’de Yetişen  Bazı Sığıkuyruğu (Sıracaotugiller/Verbascum l./ Scrophularıaceae) Türlerinin Antioksidan Potansiyelinin  Araştırılması, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021.

https://acikerisim.uludag.edu.tr/bitstream/11452/22392/1/Sinem%20G%C3%9CZELVARDAR.pdf  Erişim: 13.07.2022.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir