(Pülümür Haber)
Sığırkuyruğu (Verbascum), doğada yetişen bir bitki. Pülümür’de bu yıl sığırkuyruğu bolluğu yaşanıyor. Sarı çiçeklerinde arıları ağırlayan bitkinin şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz? Ülkemizde 200 dolayında sığırkuyruğu türü olduğu belirtiliyor.
Dr. Sinem Güzelvardar’ın doktora tezinin konusu, sığırkuyruğu (Verbascum). Dr. Güzelvardar, ülkemizde yetişen bazı sığırkuyruğu türlerinin antioksidan potansiyelini araştırmış.
Dr. Sinem Güzelvardar’ın araştırmasından, sığırkuyruğunun şifa kaynağı olduğunu öğreniyoruz.
PÜLÜMÜR’DE SIĞIRKUYRUĞU TARLALARI
Pülümür köyleri sığırkuyruğuyla sarıya boyandı. Sığırkuyruğuna her yerde rastlamak mümkün. Yol kenarları ve tarlalar, bu yıl sığırkuyruğuna ev sahipliği yapıyor. Boyu bir ya da bir buçuk metreyi bulan bu bitkinin, şifa kaynağı olduğunu bilenlerin sayısı az.
ARICILAR OĞULA YETİŞEMİYOR
Emekli Okul Müdürü Ali Sosun, arıların sık sık oğul vermesinin sığırkuyruğundan kaynaklandığını ifade ediyor. Ali Sosun’a göre, sığırkuyruğundaki polen arıların çoğalmasının ana nedenlerinden biri.
Pülümür Akdikli arıcılardan Ali Kamer Demirbilek ve Hasan Pekin, arı varlığındaki artıştan dolayı arıların sık sık oğul verdiğini ifade ediyor.
ŞİFA KAYNAĞI
Arı varlığına olumlu etki yapan sığırkuyruğu, şifa kaynağı bitkilerden. Dr. Sinem Güzelvardar’a göre, sığırkuyruğunun çiçekleri ve yaprakları yatıştırıcı özelliğe sahip. Dr. Güzelvardar, sığırkuyruğunun yararlarını şöyle açıklıyor:
“Bronşit, kuru öksürük, astım, tüberküloz gibi solunum hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Bu türler aynı zamanda hemoroid, romatizmal ağrılar, yüzeysel mantar enfeksiyonları, diyare tedavisinde ve fare lenfotik leukemia, influenza virüs A2 ve B’nin üzerinde baskılayıcı etkiye sahiptir. Bitki ayrıca diüretik (idrar söktürücü, P.H) olarak kullanılmaktadır. Çiçeklerinden elde edilen yağ, kulak iltihapları ve ağrılarının, egzama ve bazı deri hastalıklarının tedavisinde ve zatürre, yüksek ateş, migren, boğaz hastalıkları, bademcik ağrıları, nezle gibi hastalıklarda da kullanılmaktadır.”
NASIL TÜKETİLMELİ?
Sığırkuyruğunun çiçek ve yaprakları gölgede kurutulmalı. Kaynatılmış suda bir süre demlendikten sonra çay olarak içilmeli.
(Pülümür Haber, 17 Temmuz 2022)
Kaynakça:
Güzelvardar, Sinem. (2021). Türkiye’de Yetişen Bazı Sığıkuyruğu (Sıracaotugiller/Verbascum l./ Scrophularıaceae) Türlerinin Antioksidan Potansiyelinin Araştırılması, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021.
https://acikerisim.uludag.edu.tr/bitstream/11452/22392/1/Sinem%20G%C3%9CZELVARDAR.pdf Erişim: 13.07.2022.