(Pülümür Haber)

Emekli Tuğgeneral ve  Tunceli Valisi (1982-1986)  Kenan Güven tarafından yaptırılan Pülümür Kırmızıköprü Camisi, 30 yıldır kapalı.  Caminin  imamı ve cemaati yok. Camiye yaklaşık üç ay önce ses sistemi kuruldu. Çatıya hoparlörler takıldı.  Caminin kapısı kilitli, ama ses kayıt sisteminden günde beş vakit ezan okunuyor.  Sabah 04.49’da okunması gereken ezan, üç aydır 03.00’te okunuyor. 

Orgeneral Kenan Güven tarafından Tunceli’ye  atanan Vali Kenan Güven, emekli askerdi. Vali, Alevilerin yaşadığı köylere devlet bütçesinden ayırdığı kaynakla 18 cami yaptırdı.  18 caminin ihalesi 18 dakikada tamamlanmıştı.

Emekli Tuğgeneral, Eski Tunceli Valisi (1982-1986) ve Melih Gökçek’in yönettiği Ankara Büyükşehir Belediyesi BELKO Genel Müdürü Kenan Güven (1928-2012), 1984 yılında, Tunceli’nin 18 Alevi köyüne, 18 dakikalık ihaleyle, 18 cami yaptırmıştı

O camilerden biri de Kırmızıköprü’de.

Kırmızıköprü, Alevi köylerimizden. Eski bucak merkezi olan Kırmızıköprü’nün cemevi yok. Kırmızıköprü Camisi, yaklaşık 30 yıldır kapalı. Caminin cemaati ve imamı yok.  Camiye yaklaşık üç ay kadar önce  ses sistemi kuruldu, çatısına hoparlörler   takıldı. Kapısı kilitli caminin hoparlörlerinden günde  beş vakit  ezan okunuyor.  Kayıttan okunan ezan saatlerinde karışıklar yaşanıyor. 04.49’da okunması gereken  sabah ezanının, üç aydır 03.00’te okunduğu dile getiriliyor.  

1983-1985 yıllarında ilçede görev yapan Pülümür Kaymakamı Celal Dinçer

PÜLÜMÜR KAYMAKAMI NE DEMİŞTİ?

Dönemin Pülümür Kaymakamı Celal Dinçer, Alevi köylerine cami yapımıyla ilgili olarak,   Gazeteci Tarık Işık’a  şu açıklamayı yapmıştı:

 “ (Vali Kenan Güven) bazı kurallarda çok katıydı. Sivil idareden anlamıyordu. Sorunları emir-komuta zincirinde çözmeye çalışıyordu. Halk istemediği hâlde, her ilçeye üçer tane olmak üzere 18 cami yaptırdı. Bu camilerin ihalesi 18 dakika sürmedi. Spora gelmeyen memurlara ceza veriyordu. Tunceli’de doğan ve kentte çalışan memurları bir gecede sürdü”  (Radikal, 29.10.2012).

Pülümür Kırmızıköprü Camisi, dönemin Tunceli Valisi Kenan Güven tarafından kamu kaynaklarıyla yaptırılmıştı
Pülümür Kırmızıköprü Camisi
Pülümür Kırmızıköprü Camisi
Pülümür Kırmızıköprü Camisi
Pülümür Kırmızıköprü Camisi
Pülümür Kırmızıköprü Camisi

(Pülümür Haber, 10 Haziran 2022)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir