MEHMET ÖZDEMİR

Pülümür Çakırkayalı (Pancıras) Ressam Tayyar Özkan, üretkenliği ve başarılarıyla dikkat çekiyor. Sanatçı, ulusal ve uluslararası çok sayıda çalışmaya imza atmış.

Gazi Üniversitesi Resim Fakültesi mezunu olan Tayyar Özkan’ın  ilk çizimleri  1976-1978’de  dergi ve gazetelerde yayımlandı.  Çocuk kitapları ve yüzlerce kutlama kartını resimledi. ABD’de  grafik, tekstil ve moda tasarımı üzerinde çalıştı. Amerilka’da  ilk çizimleri 1992’de  World War 3 Illustrated’de basıldı.

Ressam Tayyar Özkan, üretkenliği ve başarılarıyla dikkat çekiyor

SANAT ANTOLOJİSİ  (ART ANTHOLOGY)  KİTABI

Tayyar Özkan,  150 sayfadan oluşan Sanat Antolojisi (Art Anthology ) kitabıyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Çizgi ile para kazandığım ilk çizimlerimden, son yaptığım akrilik tablolara kadar, 50 yıla yakın çok farklı alanlarda yapılan işlerden seçmeler olması yanında, bir Türkiyeli sanatçıya ait dünya piyasasına çıkacak böyle bir ANTOLOJİ kitabı niteliğinde de bir İLK olmasıdır. Umarım bu memleket insanı ve sanatla alakalı herkes bunun FARKINA varacak duyarlılığı gösterir. “

Tayyar Özkan, Art Anthology (Sanat Antolojisi)

CAVEMAN’IN (MAĞARA ADAMI) YARATICISI

Kendi yarattığı ve dünyaca ün kazanan CAVEMAN (Mağara Adamı) çizgi karakteri 1993’te Heavy Metal dergisinde  yayımlandı.  Adı geçen dergide  25 yıl  çalıştı.

1997’de, Caveman  çizgi öyküleri  Amerika’da NBM tarafından grafik albüm olarak basıldı. 1994’te yazar Joel Rose ve Amos Poe ile çalışarak Paradox/DC Comics için 282 sayfalık La Pacifica adlı çizgi romanı çizdi. Gene DC/Vertigo için The Dreaming adlı seride çalıştı. Bu arada, tüm çalışmaları Paradox “Big Book of…” koleksiyonunda bulunabilir. ABD’de, kendi kurduğu yayınevinde 4 Caveman kitabını yayımlamıştır.

Avrupa’da, Fransız yayımcı 2L Productions tarafından “sert kapak” grafik romanı yayımlandı. Ayrıca Türkiye’de Caveman serileri Yeni Yüzyıl,  Radikal, Cumhuriyet gibi birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır.

Tayyar Özkan ve ablası, 1967

TEKNOLOJİ-SANAT İLİŞKİSİ

Caveman serileri Türkiye, İspanya, Hollanda, Almanya ve İngiltere’de yayımlanmıştır. Caveman öykülerine,  Çin’in 3. büyük gazetesi Guangzhou Daily’ de  de yer verilmiştir.   Çok sayıda  reklam ajansına, yayınevleri karakter tasarımları ve illüstrasyonlar yapmıştır.

Sanatçı Tayyar Özkan, New York ve Türkiye’deki çeşitli  üniversitelerin yanı sıra,  kendi atölyesinde  de çizim ve resim dersleri veriyor.  

Sanatçı Özkan TRT Çocuk için animasyon,    akrilik  tablolar, yapay zekâ-sanat ilişkisi ve   teknoloji-doğa ikilemi üzerinde  dikkat çekici çalışmalara imza atıyor.

HAZİRAN’DA PÜLÜMÜRLÜ SANATSEVERLERLE  BULUŞUYOR

Sanatçı Tayyar Özkan, Pülümür’de gerçekleştirilmesi planlanan Cemal  Süreya etkinliklerine  katılıyor. Haziran ayında gerçekleştirilmesi  beklenen etkinliğe  Tayyar Özkan’la birlikte bir grup sanatçının katılacağı ifade ediliyor.

SANATÇI TAYYAR ÖZKAN’IN ESERLERİNDEN KARELER

Sanatçı Tayyar Özkan, salgın koşullarında ekranlardan resim dersleri vermişti
Sanatçı, çok sayıda akrilik çalışmaya emek vermiş
“Toprak Dede”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir