(Pülümür Haber)

Cumhuriyet, yokluk yıllarında  Anadolu’nun ücra yerlerinde binlerce okul açtı.  Köy öğretmenleri için lojmanlar yapıldı. Okullara ve öğretmenlere dokunan yanardı. Öğretmenlere ‘kafayı takan’ valilerden ve kaymakamlardan görevden alınanlar oldu.

Ankara, öğretmeninden yana tavır alırdı.

Nazımiye Doğancık (Cave) Köyü İlkokulu, 1990’lı yıllarda terör örgütü PKK üyeleri tarafından yakılmıştı (altta). Okul, otuz yıl aradan sonra Tunceli Valiliği tarafından onarıldı (üstte)

Cehaletle savaşın yolu eğitimden geçiyordu.   Anadolu insanı, öğretmenine sahip çıktı. Aradan yıllar geçti. ABD güdümlü terör, köy okullarını ve öğretmenlerini hedef aldı. Bir gece vakti lojmanlar basıldı. Dağ başında görev yapan genç öğretmenler birer birer katledildi. Okullar ateşe verildi. Okulların yüzyıllık arşivi, hatıralar kül edildi.

Pülümür Altınhüseyin Köyü İlkokulu öğretmeni Ali Boşgelmez (10.02.1967-15.04.1988),  terör örgütü PKK üyeleri tarafından şehit edildiğinde 21 yaşındaydı.  Antalya Kaş Ağullu Köyü Mezarlığında yatıyor

Tahta bavullarıyla köylere gelen gencecik öğretmenler tabut içinde memleketlerine uğurlandı.  

Öğretmenleri acımasızca katledilen Türkiye kefene sarılmıştı.

Emperyalizmin silahlı bekçisi NATO, eğitim ordusuna sahip çıkan siyasetçileri,  komutanları, emniyet müdürlerini çeşitli tertiplerle etkisiz hâle getirdi. Vatanseverlik suç kapsamına alınmış, Türkiye’nin sinir merkezleri âdeta işgal edilmişti.

Türkiye, kendisine biçilen kefeni yırtmaya mecbur olduğu bir döneme giriyor.  Yaraları sarmak  için çaba gösteriyor. Yaklaşık otuz yıldır Tunceli-Pülümür kara yolunun kenarında bir utanç anıtı olarak duran Nazımiye Doğancık (Cave) Köyü İlkokulunun onarımıyla ilgili çalışma da bunlardan biri.  

Pülümür (Gazi) Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Ayhan Kural, 16 Eylül 1993’te, terör örgütü PKK tarafından Pülümür’de düğün salonundan kaçırılmış, ilçe yakınlarında katledilmişti. Şehit Öğretmen’in annesi Gülbeyaz Kural’ın (altta) acısı dinmedi. Şehit Ayhan Kural, Samsun Ladik Oymapınar Mahallesi’ndeki ebedî istirahatgâhında

Nazımiye’nin Doğancık (Cave) Köyü İlkokulu, 1990’lı yıllarda terör örgütü PKK üyeleri tarafından yakılmış. Tunceli-Pülümür kara yolunun ve Pülümür Çayı’nın kıyısındaki okul, geçen yıl Tunceli Valiliği tarafından onarıldı. Okulun derslikleri, lojmanı ve diğer eklentileri yenilendi. Pülümürlü müteahhit Murat Coşkun’un üstlendiği onarım geçen yıl sonbaharda tamamlandı.

Pülümür Çayı’nın kıyısındaki okulda, yıllar önce öğretmenlerin diktiği çam ağaçları hâlâ ayakta. Çamlar, yaşanan acı olaylara tanıklık etmiş.  

Nazımiye Doğancık köyü terörden dolayı boşalmış. Onarılan okulun gençlik ve spor hizmetleri için değerlendirilmesi bekleniyor. Okulda, yaşanan acı olayları özetleyen bir köşe oluşturulması ve  binanın ticari amaçla kullanılmaması gerektiği belirtiliyor.

Nazımiye Doğancık (Cave) Köyü İlkokulu ve eklentileri, otuz yıl önce teröristlerce yakılmıştı, 12 Temmuz 2018
Nazımiye Doğancık Köyü İlkokulunun yakılan bina ve eklentileri, 12 Temmuz 2018
Nazımiye Doğancık (Cave) Köyü İlkokulunun otuz yıl önce yakılan bina ve eklentileri, 12 Temmuz 2018
Nazımiye Doğancık (Cave) Köyü İlkokulu, 22 Ekim 2021
Nazımiye Doğancık Köyü İlkokulu, 22 Ekim 2021
Nazımiye Doğancık Köyü İlkokulu ve lojmanı, 22 Ekim 2021
Nazımiye Doğancık Köyü İlkokulu, 22 Ekim 2021
Nazımiye Doğancık Köyü İlkokulu, 22 Ekim 2021
Nazımiye Doğancık Köyü İlkokulu, 22 Ekim 2021
Nazımiye Doğancık Köyü İlkokulu, 22 Ekim 2021
Nazımiye Doğancık Köyü ilkokuluna, yenilenen asma köprüden gidiliyor, 22 Ekim 2021
Nazımiye Doğancık Köyü İlkokulu, 22 Ekim 2021
Nazımiye Doğancık Köyü İlkokulunun idealist öğretmenlerinden günümüze kalan çam ağaçları, 22 Ekim 2021

(Pülümür Haber, 6 Nisan 2022)

1 thought on “TUNCELİ NAZIMİYE DOĞANCIK (CAVE) İLKOKULU ONARILDI

  1. Ayhan Kural toprağa verilirken oradaydık, meslektaşları olarak. Acıları öylece durur içimizde. Hepsinin anılarına saygıyla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir