(Pülümür Haber)

Pülümür Akdik/Şihan köyünün zengin bitki örtüsünü işleyen arılar

Pülümürlü arıcılar bu sezon kovanlardan eli boş döndü. Pülümür’de bal  verimi  yok denecek kadar düşük oldu. Pülümürlü bal üreticisi Ali Kamer Demirbilek’le, Pülümürlü arıcıların sorunlarını konuştuk.

Pülümür, ölü bir bal sezonunu geride bıraktı.  Kaliteli çiçek balıyla adından söz ettiren ilçede bal verimi yok denecek kadar az oldu.  Pülümürlü arıcılar, kovanlardan eli boş döndü. Pülümür’de bal üretiminde yaşanan sorunları, Pülümürlü  arıcılarımızdan Ali Kamer Demirbilek’le  konuştuk.

Pülümür Akdik/Şihan köyünde arıcılık yapan Ali Kamer Demirbilek

Ali Kamer Demirbilek, yıllardır arıcılık yapıyor.  Akdik/Şihan köyünde, herhangi bir kimyasal kirliliğin olmadığı alanda arıcılık yapan Demirbilek,  organik bal üretiminde hatırı sayılır bir paya sahip. Genç arıcıya göre, balda bu yıl verimin düşük oluşunda iklimin etkisi büyük.  9-11 Mayıs’ta bölgede yaşanan don olayı, bal üretimini de olumsuz yönde etkilemiş. Don, bitkilere zarar verince arılar da bundan doğal olarak etkilenmiş. Bölgede gözlenen  aşırı rüzgârlı  hava, bal üretimine zarar vermiş. Bitkiler, soğuk ve rüzgârdan dolayı çabuk kurumuş.

Pülümür Akdikli arıcılar

YILDA BİR ÜRÜN ALAN ARICILAR ZOR DURUMDA

Arıdan yılda bir kez ürün alınıyor. Arılardan, kovan başına  15-20 kg bal elde ediliyor. Pülümür’de geçen yıl kovan başına ortalama  10 kg dolayında bal elde eden üreticiler, bu yıl çoğu işlenmemiş peteklerden dolayı büyük zarara uğramış.

Pülümür’de arı kovanlarından bal değil, işlenmemiş petekler çıkmış!

Pülümürlü arıcılar boş kovanlardan dolayı zor durumda

Devlet, 2020 yılında kovan başına 12 liralık  destek sağlamış. Destek miktarı, oldukça düşük.  Örneğin bir şişe varroa ilacının fiyatı 50-100 lira arasında değişiyor.  Arıcıların kovan başına yaptığı harcama  200 lirayı geçiyor. Destek miktarı nakliye, yer kirası, malzeme,  ilaç vd. giderleri karşılamaktan oldukça uzak.

O hâlde ne yapılmalı?    

Arıcılar, kışa giriş hazırlıkları için gerekli kaynağı nasıl sağlayacak? Temel ihtiyaçları için kimin kapısını çalacak?   

Tüketiciler bu yıl kaliteli Pülümür balından yoksun kalacak

DESTEK ÖDEMELERİ

Ali Kamer Demirbilek, yaklaşan kışa dikkat çekiyor. Kış hazırlıkları için gerekli kaynağın acilen sağlanması gerektiğini ifade ediyor. Önümüzdeki kışın, arılar için zor geçeceğini düşünüyor. Kovanları sadece şurupla desteklemenin yeterli olamayacağını savunuyor. Şurubun,  kışı atlatmak için yetersiz kalacağını düşünüyor. Devletin, zaman geçirmeksizin Pülümürlü arıcılara el uzatması gerektiğini belirtiyor.

Peteklerde bal yok
Arılar kışı atlatabilecek mi?
Pülümür Akdik/Şihan köyünde, her tür kirlilikten uzak arılar
Pülümürlü arıcılar, arı bakımına özen gösteriyor
Ali Kamer Demirbilek, destek ödemeleri için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini belirtiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir