MEHMET ÖZDEMİR

Erzincan’ın ilaç yüzü görmemiş kuru kayısısı tezgâhlardaki yerini aldı. Pülümür Haber, organik kayısı üreten Erzincan Kılıçkaya köylülerinin konuğuydu.

Erzincan kuru kayısısı tezgâhlardaki yerini aldı. Erzincan köylüsü, kayısı hasadı için Temmuz ayı sonuna kadar yoğun bir çalışma yürüttü.  Bunlardan biri de Kılıçkaya köylüsüydü.

Erzincan Kılıçkaya köylüleri, kayısı hasadını çoktan tamamladı. İlaç yüzü görmemiş kayısılar kurutuldu. Köylülerin büyük emeklerle kuruttuğu kayısı, pazarlarda satışa sunuldu.

Bu yıl Mayıs ayında soğuyan hava, kayısı üretimini olumsuz yönde etkilemişti. Kayısı, geçen yıla göre daha iyi fiyattan alıcı buldu. Ne var ki bu durum üreticiye yeterince yansımadı.  Üreticiden 2-2 buçuk liraya alınan kayısı, pazarda 6-7 liradan, marketlerde ise 10 liraya alıcı buldu.

Kayısının toplanması ve  kurutulması zahmetli bir iş.  Kılıçkaya köyünden Gülhanım teyze, eskiden kayısıyı tarlalardaki yerinde, taşların üzerinde günlerce yarardık,  diyor.

Erzincan kayısısı güneşte kurutuluyor. Yağmurlu havalar, kayısının kurutulma sürecinde olumsuz rol oynuyor. Islanan kayısının kalitesi düşüyor.

KAYISI YEMEĞİ

Erzincan’da kayısıdan yemek yapıldığını biliyor muydunuz? Bu yemek, bir zamanlar lohusa kadınlar ve ‘ağır’ misafirler  için özel olarak hazırlanırmış. Tereyağlı  kayısı-dut yemeği, Erzincan’la sınırlı değil. Komşu  Tunceli’nin yerel yemeklerinden biri de tereyağlı kayısı-dut yemeğidir. Lohusa kadınlar ve özel misafirler için hazırlanan bu yemeğin, özellikle son yıllarda tatlı niyetine tüketildiği görülüyor.

KURU KAYISININ FİYATI

Kuru kayısı, Erzincan Buğday Meydanı’ndaki yerini aldı. Erzincan’da kuru kayısı fiyatı, 40-45 lira arasında değişiyor.  Üreticinin 20-25 liraya elden çıkardığı kuru kayısının piyasa fiyatı, 40-45 lira arsında değişiyor.  Kuru kayısının, serin ve kuru yerde saklanması gerekiyor. 

KAYISININ BESİN DEĞERİ

Kayısı, A ve C vitamini, potasyum, demir, magnezyum, folik asit ve lif açısından zengin  bir besin kaynağı. Kayısıdan marmelat elde ediliyor. Bazı yörelerde yemeği yapılıyor.

ERZİNCAN’DA YILDA ÜÇ BİN TON KURU KAYISI ELDE EDİLİYOR

Erzincan, kayısı üretiminde önemli bir paya sahip. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsünün  (TEPGE) 2017’de hazırladığı raporda, kayısı üretimiyle ilgili veriler yer alıyor.  Kuru kayısı üretiminde Malatya, Kahramanmaraş, Elazığ ve  Sivas’ın ardından Erzincan geliyor. 2017 verilerine göre, Erzincan’da 126 bin 363 kayısı ağacı meyve veriyor. Erzincan’da yılda 3 bin ton kuru kayısı üretiliyor.

Erzincan kayısısı
Erzincan kayısısı
Erzincan kayısısı
Kuru kayısı
Erzincan Kılıçkaya köylüleri kayısı yarıyor
Kayısı hasadı
Güneşte kurutulan kayısı
Kayısı zedelenmeden toplanmalı
Erzincan kuru kayısısı, güneşte, herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan kurutuluyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir