PÜLÜMÜR AKDİK/ŞİHAN KÖYÜ/ORMANDA UNUTULMUŞ BİR YERYÜZÜ CENNETİ

(Pülümür Haber)

Pülümür Akdik/Şihan köyünden çevreye bakış

Pülümür Akdik köyü Şihan mezrası, yüzyıllık çınarları, meşe ormanı, kavakları ve ceviz ağaçlarıyla bir yeryüzü cenneti… Şihan’da, Akdik Anaokulu dışındaki tüm yapılar âdeta yerle bir olmuş. Akdik/Şihanlı işadamı Turabi Yıldız’ın 2009 yılında düzenlediği piknik alanı elden geçirilmeyi bekliyor.  

Pülümür Akdik/Şihan köyünden kareler (Soldan sağa eski Şihan yolu, piknik alanından sökülen oturak. Üstte yıkılan bir bina, 2009 yılında yapılan çeşme, oturak ve masa)

Pülümür Akdik köyünün Şihan mezrası oldukça eski bir yerleşim birimi.  Şihan, ‘eski’ ve ‘yeni’ iki ayrı yerleşim yerine sahip. Köylüler, eski Şihan’dan, elverişsiz konumundan dolayı,   yeni Şihan’a taşınmış.

Eski Şihan’dan geriye toprak damlı evlerin kalıntıları kalmış.

Yeni Şihan, 90’lı yıllarda tamamen boşalmış. Köyde,  çoğu kesme taştan yapılan evler âdeta yerle bir olmuş. Şihan, taş ustalarıyla ünlü köylerimizden. Ustaların inşa ettiği  köyde,  Akdik Anaokulu dışındaki yapılar tamamen yıkılmış.

Pülümür Akdik/Şihanlı işadamı Turabi Yıldız, Almanya Neuss Belediye Başkanı Reiner Breuer’le (Fotoğraf: Hürriyet)

Eski Şihan,  ormana saklanmış bir yeryüzü cenneti. Ceviz ağaçları,  yüzyıllık çınarlar, meşe ormanı ve kavaklarıyla bir doğa harikası. Akdik Şihanlı işadamı Turabi Yıldız, 2009 yılında dede ocağı Şihan’da piknik alanı düzenlemesi  için kolları sıvamış. Alana çeşme yaptırmış,  masa ve  oturak koymuş.

Pülümür Akdik/Şihan’dan (eski), Boğalı (Hınzori) köyünün görünümü

Çeşmenin suyu kesilmiş.  Girişteki masa ve oturaklar yerinde duruyor. Alanın diğer kısmındaki oturaklardan biri henüz bilinmeyen nedenlerden dolayı yerinden sökülmüş.  Oturağın söküldüğü/devrildiği alanda  bulunan küçük mermer masalar parçalanmış. Piknik alanında gözlemlenen üzüntü  verici durumun kar ya da benzeri doğal etkenlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı henüz bilinmiyor. Piknik alanının yeniden düzenlenmesi bekleniyor.

Sabahın erken saatinde, Pülümür Akdik/Şihan’daki piknik alanına, ustalar diyarına veda ediyoruz.

Pülümür Akdik/Şihan köyünde yıllara yenik düşen bir ev
Pülümür Akdik/Şihan
Pülümür Akdik/Şihan köyünde yıkılan evin içinde meşe ağacı boy vermiş
Pülümür Akdik/Şihan köyü (Kimler geldi, kimler geçti)
Pülümür Akdik/Şihan köyü (Kapıyı maviye boyayan usta hayatta mı?)
Pülümür Akdik/Şihan köyü
Pülümür Akdik/Şihan köyü
Pülümür Akdik/Şihan köyü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir