PÜLÜMÜR AKDİK KÖYÜNDEN İSMAİL PEKİN, KEŞİŞ YAYLASI’NDA

(Pülümür Haber)

Yaklaşık 2 bin 5  yüz rakımlı Keşiş Yaylası’ndan kimler geldi kimler geçti. Pülümür Mezra ve Akdik köylülerine ait yayla evlerinin kalıntıları yerinde duruyor. Pülümür Haber, Keşiş Yaylası’nın doğusundan geçen dere kıyısında, 80’li yıllarda, Boğalı (Zmage) köyü Hınzori mezrasından  Hüseyin Ayçil’in  çadır kurduğu alanda hayvancılık yapan  İsmail Pekin’in çadırına konuk oldu.

Pülümür Akdikli İsmail Pekin, yaşamını çalışarak kazanıyor

İsmail Pekin, 23 yaşında bir genç. Pülümür Akdik köyünden. Vatani görevini tamamladıktan sonra baba ocağına dönmüş. Pekin ailesi, ekmeğini taştan çıkaran, çalışkan bir aile. İsmail,  çalışkanlığıyla yöre insanının takdirini kazanan ailesinin özelliklerini  taşıyor.

Pülümür Keşiş Yaylası

İsmail, yokluk ve zorluklara çalışarak  göğüs geren ailesiyle övünüyor. Bu yıl kuzularını almış Keşiş Yaylası’na çıkmış. Kovuklu köyünden Ali Sarı ve Necati Demirel’e komşu olmuş. Üç arkadaş, Keşiş Yaylası’nın geniş otlaklarına yaymış hayvanlarını. Ali Sarı’nın büyükbaş hayvanları Keşiş Yaylası’nın kalıntıları önünde otluyor.

Pülümür Kovuklu köyünden Ali Sarı

Koyun ve kuzular saat 15.00’te meraya çıkarılıyor. İsmail, geceyi kuzularıyla birlikte dışarıda geçiriyor Gece boyunca otlayan kuzular sabah 09.00’da ağıla dönüyor.

Çadırına konuk olduğumuz  İsmail Pekin, sabah kahvaltısını bizimle paylaşıyor. Çadırın önüne kuruluyor sofra.  Ekmeğini, peynirini, helvasını,  varını yoğunu sofraya koyuyor. Güzel demlenmiş çayla kahvaltı yapıyoruz.

Keşiş’te krallığını ilan eden Herkül’ün gözüne uyku girmiyor

En büyük yardımcısı, köpeği Herkül’le övünüyor. Boris’e meydan okuyan Herkül, Keşiş’te krallığını ilan etmiş.  

İsmail, kuraklıktan ve deli otundan yakınıyor. Necati Demirel’in bazı kuzuları hastalığı atlatamamış.  Hayvan almak için banka kredisi çekilmiş.

İsmail Pekin, 2 bin 5 yüz rakımlı Keşiş Yaylası’nda kara kara düşünüyor:

Kuzuları kazasız belasız büyütüp, borçlarımızı ödeyebilecek  miyiz?  

Pülümür Akdik köyünün konuksever ve çalışkan köylüsü İsmail Pekin’e el sallayarak Hınzori yoluna düşüyoruz.

Pülümür Keşiş Yaylası, Heniye Sit (Süt Çeşmesi)
Pülümür Keşiş Yaylası’nda Mezra ve Akdik köylülerinin yaklaşık otuz yıldır kullanmadığı yayla evlerinin son hâli (Yürek burkan hatıralar)
Pülümür Keşiş Yaylası’nda Mezra ve Akdik köylülerinin yaklaşık otuz yıldır kullanmadığı yayla evlerinden geriye kalanlar
Kuzu sürüsünde başına buyruk bir teke
İsmail Pekin (Çalışkanlığın verdiği mutluluk)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir