(Pülümür Haber)

Erzincan Girlevik köyünün  tarlaları, odun kömürü üretimine ‘tahsis’ edildi. Çağlayan beldesi,   Girlevik, Kalecik ve  Karatuş  köyleri zehir soluyor. Uygulamanın ucu açık. Geçen yıl yakılan meşe fidanlarının ağır kokusu kışın bile geçmemişti.  Bölgeye yayılan zehirli hava, halk sağlığını tehdit ediyor. Tarım ve hayvancılık, zehirden olumsuz yönde etkileniyor. Çadırlarda barınan işçi aileleri, çocuklar başta olmak üzere, risk altında. Vatandaşlar, akıl almaz uygulamaya son verilmesi için Erzincan Valiliğinin harekete geçmesini bekliyor.

Erzincan Girlevik köyü, 14 Haziran 2021, 06.16 (Odun kömürü elde etmek için seçilecek alan mı?)

Erzincan Girlevik köyünde geçen yıl başlatılan akıl almaz uygulamaya bu yıl da devam ediliyor.  Girlevik’i çevreleyen meşe fidanları birer birer kesiliyor ve  köyün yanı başındaki tarlada yakılarak odun kömürüne dönüştürülüyor.  Tutuşturulan fidanlardan yayılan duman Girlevik, Kalecik, Çağlayan ve Karatuş’u âdeta zehirliyor.

Dumandan en çok Girlevik köyü ve Çağlayan beldesi  etkileniyor. Kalecik ve Karatuş köyleri de dumanın zararlı etkisinden payına düşeni alıyor.

Odun kömürü üretiminin, bölge insanına en küçük katkısının bile olmadığı belirtiliyor.   Erzincan Girlevik, yok edilen ormanı ve zehirlenen havasıyla Kocaeli Dilovası’nı aratmıyor.  

Odun kömürü elde etmek için Girlevik köyünün niçin seçildiği sorusu yanıt bekliyor. Tarım ve hayvancılığın merkezini  aylarca etkileyeceği değerlendirilen duman, halk sağlığını  tehdit ediyor. Kronik hastalığı olanlar, sanayi kentlerinde bile rastlanmayan kirlilikten dolayı risk altında.  Girlevik köyü ile Çağlayan TOKİ konutlarında yaşayan  vatandaşlar, özellikle akşam saatlerinden itibaren  nefes alamıyor.

Erzincan Girlevik köyü, 14 Haziran 2021, 16.06 (Üç kuruşa halkı kanser etmek!)

DUMAN, TARIM VE HAYVANCILIĞA DARBE İNDİRİYOR

Dumandaki parçacıklar, önce havaya, ardından toprağa karışıyor. Hayvanlar, duman soluyor, dumandan  etkilenen otlarla besleniyor. Et, süt, yumurta kalitesi düşüyor.  Benzer tehlike sebze ve meyveler için de geçerli. Aralıksız yayılan duman Çağlayan, Girlevik, Kalecik ve Karatuş köylerindeki bağ ve bahçelerde yetiştirilen ürünlerin kalitesini düşürüyor. Meyve ve sebzeler insan sağlığına zararlı hâle geliyor.

Bölgedeki üzüm bağları da zehirli havanın etkisi altında. Tarım ve hayvancılıktan daha yüksek verim sağlamak yerine bölgeyi yaşanmaz hâle getiren odun kömürü üretimine son verilmesi gerektiği savunuluyor.

Erzincan Çağlayan, 14 Haziran 2021, 06.05 (Girlevik’ten yola çıkan dumanın ikinci durağı… Her gün aynı manzara!)

KALİTELİ BAL ÜRETİMİ VE ARICILIK ZARAR GÖRÜYOR

Duman, bölgede arıcılık faaliyetleri için de tehdit kaynağı. Duman, kaliteli ve sağlıklı bal üretimini engelliyor, arılara zarar veriyor.

GİRLEVİK VE ÇAĞLAYAN TOKİ KONUTLARI ZEHİR SOLUYOR

Girlevik’teki verimli tarım alanlarının odun kömürü üretimine tahsis edilmesinden en çok Girlevik köylüleri etkileniyor. Duman, gün batımından sonra ilk olarak  Girlevik’i, ardından Kalecik, Çağlayan ve Karatuş’u  ‘ziyaret’ ediyor.  Zehirli hava, sabah havanın ısınmasıyla birlikte bu kez yön değiştiriyor.

Erzincan Girlevik köyünde çalışan odun kömürü işçileriniin barınakları dumanla iç içe (İl Sağlık Müdürlüğünün haberi var mı?)

ÇADIRLARDA YAŞAYAN İŞÇİLER VE ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Odun kömürü üretiminde Güneydoğu Anadolu’dan getirilen aileler çalıştırılıyor.  İşçiler, çocuklarıyla birlikte, odunların yakıldığı yerde yaşıyor. Kesintisiz duman, işçilerin yanı sıra, çocuklarını da tehdit ediyor.

ERZİNCAN VALİLİĞİNİN  SORUNA EL ATMASI BEKLENİYOR

Erzincan’da binlerce kişinin sağlığını tehdit eden, tarım ve hayvancılığa zarar veren  odun kömürü üretiminin durdurulması için Erzincan Valiliğinin harekete geçmesi bekleniyor.

Erzincan Girlevik köyünden kesintisiz yayılan dumanın yanı başında otlayan büyükbaş hayvanlar, 9 Haziran 2021, 06.50


Erzincan Kalecik köyünden Girlevik’in görünümü, 14 Haziran 2021, 06.20
Erzincan Girlevik köyü, 14 Haziran 2021, 06.16 (Kocaeli Dilovası’nı aratmayan görüntüler)
Erzincan Girlevik köyü, 9 Haziran 2021, 07.04 (Bu tablodan kimler yarar sağlıyor?)
Erzincan Çağlayan’a yazık ediliyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir