Salördek köyü,  Pülümür’e 20 km,  Tunceli’ye ise  52 km uzaklıkta.  Salördek,   90’lı yıllarda boşalan köylerden. Köylüler, çeşitli kentlere göç etmek zorunda kalmış.  Erzincan, İstanbul, Bursa vd. kentlere yerleşen Salördeklilerin köyleriyle bağları hiç kopmamış.

 O köylülerden biri de Alişan Arslan.

Pülümür Salördek köyü

Almanya’da çalışan Alişan Arslan, Pülümür Salördek köyünün eski muhtarı. 2002 yılından bu yana zamanının büyük bölümünü çok sevdiği köyünde geçiriyor. 1953 doğumlu.  Şimdi 68 yaşında. Emekliye ayrıldıktan sonra köyüne yerleşmiş. Birkaç ayını Almanya’da geçirdikten sonra baba ocağı Salördek’e dönüyor.

Salördek köyü boşaltıldıktan sonra âdeta tarumar edilmiş. Yüzyıllık ceviz ağaçları, onlarca yılda zor yetişen ahlat ve alıç ağaçları kereste tacirleri tarafından  kesilmiş.  Köy, insan sesine hasret kalmış.

 Bazı meyve ağaçları kurumaya yüz tutmuş.

Alişan Arslan, Pülümür Salördek köyü

Salördek köyü, Alişan Arslan ve yakını Hüseyin Arslan’ın köye yerleşmesiyle birlikte yeniden canlanmış.

Alişan Arslan, sabah erken saatte uyanıyor. Almanya’da edindiği iş disipliniyle hemen işe koyuluyor. İşçi tulumuyla özdeşleşen Arslan, çevreye güzellik katıyor. Kurumaya başlayan ceviz ağaçlarını buduyor,  bazı meyve ağaçlarını aşılıyor. Bu işleri ‘özel  mülkiyet’ duygusuyla yapmıyor. Karşılıksız emekle Salördek’i güzelleştiriyor.

Salördek ve Çatalyaka köyleri arasında akan dere

Ona, çiçek açan kiraz ağaçlarını sularken  rastlıyoruz. Kuşlar, geçen yıl dalda kiraz bırakmamış, ama olsun! O, kuşların hakkını gözeten bir doğa tutkunu olarak bu durumdan hiç de rahatsız değil.

Simidini sokak köpeğiyle paylaşan  Alişan Arslan, köyünü güzelleştirerek mutlu oluyor. Köyüne renk katan bu doğa tutkunuyla, güzellikleriyle insanı büyüleyen Salördek köyünde  yeniden buluşmak umuduyla  vedalaşıyoruz.

Pülümür Salördek köyü
Pülümür Salördek köyü, 5 Mayıs 2021
Pülümür Salördek köyü, 5 Mayıs 2021

(Pülümür Haber, 5 Mayıs 2021)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir