Tunceli Millî Emlak Müdürlüğü, kent topraklarını parsel parsel satma uygulamasına devam ediyor. Geçen yıl gündeme gelen uygulama, yurttaşların tepkisine yol açıyor. Pülümür Millî Emlak Şefliği, 20 Nisan’da gerçekleştirdiği  bir ihaleyle Pülümür’de 102 bin 530 m²  kamu arazisini satışa çıkardı. Söz konusu alanın 79 bin 361 m²’si Dağbek köyü sınırları içerisinde kalıyor. Pülümür’de satışa sunulan kamu arazilerinin   21  bin 142 m²’si  Elmalı’da, bin 882 m²’si Kocatepe’de,  144 m²’si ise Sağlamtaş’ta yer alıyor.

Pülümür’de hazine arazileri parsel parsel satılıyor

DAĞBEK KÖYLÜLERİNİN KONUT GİRİŞİMİ, ‘SATIŞ’ ENGELİNE TAKILDI

Dağbekliler, 2018 yılında Pülümür Dağbek Köyü Kalkındırma ve Geliştirme Derneğini kurar. Derneğin amaçlarından biri de üyelere tatil evleri yapmaktır. Köye dönüşü  özendirecek uygulama için arsaya ihtiyaç duyulur. Babadan dededen kalma arsalara, çok sayıda mirasçıdan dolayı konut yapmak olanaksızdır. Dernek, bu sorunu hazineye ait alanları değerlendirerek aşmak ister.  Bu nedenle, iki parsel için yetkililere başvuruda bulunulur.  İşlemler elden takip edilir.

Pülümür Dağbek Köyü Kalkındırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Turabi Mutlu

Tunceli Millî Emlak Müdürlüğü, köylülerin başvurusunu ‘fırsat’a çevirir. İki parsel, kaşla göz arasında 13’e çıkarılır! Dağbek Köyü Kalkındırma ve Geliştirme Derneğinin iyi niyetli girişimi, il genelinde sürdürülen hazine arazilerinin pazarlanmasıyla sonuçlanır.

Pülümür Dağbek köyü (Fotoğraf: Ali Ekber Aydın)

20  Nisan’da Pülümür’de yapılan ihaleye, il dışında tedavi gören Dağbek Köyü Kalkındırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Turabi Mutlu katılamaz. Dağbek Köyü Muhtarı Ahmet Doğan, ihalenin iptali için yasal girişimlerde bulunur, ancak sonuç alamaz. İhaleye, Pertek’ten iki kişinin yanı sıra Cansan Çatı Mermer Sanayi Ticaret ve   Ltd. Şirketi adına Murat Demir ve Metin Çelik katılır.

Pülümür Millî Emlak Şefliğinde düzenlenen ‘satış’ belgesi

Dağbek Muhtarı Ahmet Doğan, konut için planlanan alanı kaptırmamak için dernek adına ihaleye katılır.  İhaleye girenler fiyat yükselttiği için  iki parselden 613 m²  olanını   alabilir. 19 bin 111 m²’lik alanı, Metin Çelik satın alır.

Pülümür Dağbek köyü (Fotoğraf: Ali Ekber Aydın)

VATANDAŞIN TARLASI, ARSASI, BAHÇESİ VE ÇAYIRI SATILDI

Dağbek, 2012 yılında yürütülen kadastro çalışmalarından  olumsuz  etkilenen köylerden.  Kadastro görevlileri, köyde ortak kullanım alanı (yol, sağlık ocağı, park, ibadet hane vb.)  bırakmamış. Köyün ortak kullanım alanlarının nerdeyse tamamı hazineye devredilmiş. O tarihte çalışmalardan habersiz vatandaşların tarlaları hazine malı olarak kayda geçirilmiş. Bunlardan biri de köylülerden  Hüseyin Budak’a ait.  Budak ailesinin babadan kalma  bin 870 m²’lik tarlasının,  ilçe dışından ihaleye katılan Cafer Daş’a satıldığı öne sürülüyor. 

Ali Ekber Aydın (Arsası, bahçesi, tarlası ve çayırı satışa çıkarıldı!)

Köylülerden Ali Ekber Aydın, köy boşaltıldığı için yıkılan evinin arsası, bahçesi, çayırı ve harman yerinin ‘hazine arazisi’ ilan edilerek satıldığını ifade ediyor. Satışa karşı mücadele verdiklerini belirten Aydın, bugüne kadar çok sayıda başvuruda bulunduklarını dile getiriyor.

Pülümür Dağbek köyü (Fotoğraf: Ali Ekber Aydın)

DAĞBEK DEPREM KONUTLARININ YOLU DA SATILDI

Muhtar Ahmet Doğan’ın,  Dağbek’te yaşanan ‘satış’la ilgili değerlendirmesi şöyle:

“Köyde daha önce yapılan deprem konutlarının yolu bile hazine arazisi diye satıldı. Altı konutun yolu artık yok. Konutların çevresine fidan diktik. Şimdi hepsi satıldı. Yolumuz bile satıldı. Pülümür üzerine oyunlar oynanıyor. Satışın iptali için Valiliğe, İmar Müdürlüğüne dilekçe verdik.”

Pülümür Dağbek köyü (Fotoğraf: Ali Ekber Aydın)

DERNEK BAŞKANI TURABİ MUTLU, GELİŞMELERİ DEĞERLENDİRDİ

Dağbek Köyü Kalkındırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Turabi Mutlu, Dağbek köyünü yakından ilgilendiren ‘satış’ işleminin, köye zarar vereceği düşüncesinde. Mutlu, köyün sınırlı alanlarının satılmasının,, tarım ve hayvancılığı  olumsuz yönde etkileyeceği görüşünde. İlçe dışından gelerek köyde hazine arazisi alan bazı kişilerin çok sayıda hayvanı köye sokmasının, Dağbek’te tarım ve hayvancılığa zarar vereceğini dile getiren Dernek Başkanı, yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini savunuyor.

PÜLÜMÜR HABER,  GEÇEN YIL GÜNDEME  GETİRMİŞTİ

Pülümür Haber, 11 Ocak 2020’de,  Pülümür’de kamu arazilerinin satışını sayfalarına taşımış, uygulamanın yaratabileceği olası sorunlara dikkat çekmişti. https://pulumur.org/pulumur-satiliyor/

Pülümür Dağbek köyü (Fotoğraf: Ali Ekber Aydın)
Pülümür Dağbek köyü (Fotoğraf: Ali Ekber Aydın)
Pülümür Dağbek köyünden kareler (Fotoğraflar: Ali Ekber Aydın)

(Pülümür Haber, 28 Nisan 2021)

1 thought on “PÜLÜMÜR DAĞBEK KÖYÜ YAĞMAYA AÇILDI/PÜLÜMÜR PARSEL PARSEL SATILIYOR

  1. Bu olayın derhal düzeltilmesini istiyoruz. Tunceli Valisi ve Pülümür Kaymakamlığının olaya derhal el atmasını istiyoruz. Haksızlıkların giderilmesini istiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir