Erzincan’a 30 km mesafedeki Çağlayan beldesi yağmaya açıldı. Çağlayan’a ilk darbeyi 2012 yılında TOKİ vurdu. 1. derecede doğal SİT alanı olarak tescil edilen Girlevik Şelalesi’ne birkaç yüz metre mesafede 15 blok, 240 daireden oluşan TOKİ konutları dikildi.
Çoğu kullanılmayan konutlarla Girlevik Şelalesi’ni çirkin yapılarla kuşatma süreci başlatıldı.
Girlevik Şelalesi’nin yer aldığı alana ‘çivi çakmak yasak’, ama konut dikmek serbest! Çağlayan’da ucube TOKİ konutlarının ardından yeni inşaat ‘proje’lerinin gündemde olduğu öğrenildi. Girlevik Şelalesi yakınlarında yaşama geçirilmesi planlanan ‘proje’ler, şaşkınlık yarattı. Toplu konut, ‘butik otel’ ya da ‘gazino’ projelerinin, Girlevik Şelalesi’nin doğal dokusuna zarar vereceği değerlendiriliyor.
Şelale yakınlarında bu yıl başlatılan bir inşaat çalışması ile ilgili belirsizlik sürüyor. Girlevik köyü sınırları içinde kalan alandaki mağaraların çevresi metrelerce yükseklikteki taş duvarla örüldü. Çağlayan’ı ferahlatan suyun yatağı değiştirildi. İş makineleri, Girlevik Şelalesi’yle bütünlük oluşturan alanın doğal dokusunu adım adım tahrip ediyor. Oldukça geniş bir alanda yürütülen inşaat çalışmaları endişeyle izleniyor. Alana ‘butik otel’ ya da ‘gazino’ inşa edileceğini öne sürenlere rastlanıyor. Bazı yurttaşlara göre ise ‘villa’ inşa edilecek.
ÇAĞLAYAN’DA ‘BUTİK OTEL’ YA DA ‘GAZİNO’YA İHTİYAÇ VAR MI?
- İnşaata açılan alan Girlevik Şelalesi’nin yanı başında. Alanın inşaata açılmasıyla, Girlevik Şelalesi’nin, yapılaşma başta olmak üzere, çeşitli risklerle karşı karşıya kalacağı değerlendiriliyor.
- İnşaatla, Erzincanlıların nefes aldığı Çağlayan ve Girlevik’in coğrafi dokusu değiştiriliyor, doğal güzellikleri tahrip ediliyor.
- Çağlayan, ulaşım olanakları yönünden şanslı beldelerden. Erzincan-Çağlayan minibüsleri her yarım saatte bir kalkıyor. Erzincan, konukları ağırlayabilecek yatak kapasitesine sahip. Erzincan’da barınma olanağı dururken, Çağlayan’da ‘butik’ otel açmak hangi akla hizmet? Kente yarım saat uzaklıktaki bir beldeye niçin otel yapılsın?
- Çağlayan, Girlevik, Kalecik köylerinin temel geçim kaynağı, tarım ve hayvancılık. Bölgeye yapılan/yapılacak tesislerden, tarım ve hayvancılığın olumsuz yönde etkileneceği öngörülüyor.
- Tesisler, tarım alanlarının yapılaşmaya açılması tehlikesini de beraberinde getiriyor.
- Gıda güvenliğinin büyük önem kazandığı koşullarda, tarım ve hayvancılığın merkezi bir beldeye niçin tesis kurulduğunu açıklama olanağı bulunmuyor.
- Yeni tesislerin, uzun vadede, su kaynakları ve verimli tarım alanlarının kirlenmesine yol açabileceği düşünülüyor.
- ‘Otel ve gazino turizmi’yle, Çağlayan, Girlevik ve Kalecik’te sakin bir yaşam sürdüren yöre halkının huzurunun bozulacağı belirtiliyor.
- Tesislerden kaynaklanan yoğun trafiğin, insan ve hayvan güvenliğini tehlikeye sokacağı, hava kirliliğine yol açacağı ifade ediliyor. Yoğun trafikten, tarımsal üretim ve hayvancılık yapılan, Erzincan-Çağlayan kara yolu güzergâhındaki Yeşilyurt, Beşiktaş, Mollaköy, Soğukoluk, Değirmenliköy, Yalınca ve Karatuş köylerinin de etkileneceği dile getiriliyor.
NE YAPILMALI
Erzincan İl Özel İdaresi, kamu arazilerinin satışı uygulamasından vazgeçmeli. Erzincan Girlevik Şelalesi’ne, Çağlayan ve civar köylere zarar verebilecek ‘proje’ler durdurulmalı. Çağlayan’da betonlaşma sürecine son verilmeli. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Girlevik Şelalesi’ni kuşatan yapılaşmaya karşı harekete geçmeli.
(Pülümür Haber, 22 Haziran 2020)
İfadelere aynen aynen katılıyorum. Buraları iyi tanır ve bilirim. Okul(liseyi) Erzincan’da okumam ve KELKİTLİ oluşum nedeniyle vede çok tanıdık arkadaşım oluşu sebebi le her fırsatta bölgeye giderim. Lütfen bu tabiat harikasına sahip çıkalım. Selamlar.