Komiser Abbas Necati Parkı1Yeni -COLLAGE

HASAN CANERİK

Erzincan’dan Tunceli’ye giderken, bazı doğal sınırların belirgin farklarla coğrafyaları ayrıştırdığını görürsünüz. İki kardeş dağ silsilesi, Keşiş Dağları ve Munzur Dağları. Ortasında onları ayıran Karasu… Bir yanda çıplak,  gri- metalik   Keşiş Dağları, öbür yanda bütün heybetiyle ve tekdüzelikten uzak zengin görüntüsüyle Munzur Dağları…

Erzurum Kongresi delegeleri toplantıda

İktidarların övünç kaynağı olan duble yollarda hiç sarsılmadan yaptığınız yolculuk aracınızın Mutu Köprüsü’ne girmesiyle daha Karasu’yu geçmeden sarsılarak sizi daldığınız tatlı düşlerden uyandırır. Artık Tunceli ili sınırlarına girmiş bulunuyorsunuz. Anonsa gerek yok. Dünyanın öbür ucundan gelen bir yabancı bile başka bir coğrafyaya, şehre ya da ihmal edilmişliğe adım attığını  fark eder.

Soldan sağa önde İsmet Kemal Karadayı, Mareşal Fevzi Çakmak ve Vecihi Timuroğlu

Kısa bir süre  vadide dereyi takip ederek devam eden yol, ardından tırmanışa geçer. Yıllardır süren çalışmalarla yol biraz daha  düzeltilmiş olsa da  hâlâ bol virajlıdır. Bu nedenle döne döne Dağyolu’na ulaşır, ardından da yine bol virajlı bir yoldan döne döne inersiniz.  Dağyolu’nun ardından  aradaki  kilometrelerce mesafeye karşın  her virajın ardından Pülümür size göz kırptığından çok da uzak sayılmazsınız.

Artık kendinizi Pülümür’de sayabilirsiniz.

Erzurum 5 Temmuz 1919, Soldan sağa Münir Akkaya, Refik Saydam, Mustafa Kemal Paşa, Süreyya Yiğit, Mazhar Müfit Kansu

1936’dan beri Tunceli’nin bir ilçesi olan Pülümür,  her geçen gün erimekte ve ne yazık ki ufukta bunu durduracak bir çözüm görünmemektedir. Göçen her insan sanki Pülümür’ün bir parçasını ve neşesini de yanında götürmektedir. Pülümür, kaybettiği insanıyla  küçülmekte, canlılığını yitirmektedir.

Dağyolu’ndan  Pişi Köprüsü’ne ulaştığınızda küçük bir kasabaya girdiğinizi düşünebilirsiniz.  O zaman  Düldülayağı’ndan Pülümür’e  veda edip uzaklaşabilirsiniz. Ama buranın Cemal Süreya’nın memleketi olduğunun  farkındaysanız bu kasabadan çıkışınız biraz daha uzun sürebilir.  Belki Cemal Süreya’yı heykeli başında anıp, ondan birkaç dize okuyabilirsiniz. Pülümür’e, bu küçük kasabaya   veda ederken hüzünlenirsiniz.

Cemal Süreya (1931-1990)

Tunceli’ye doğru devam ederken  sağınızda kalan yıpranmış bir tabela  her durumda gözünüze çarpacaktır. Düldülayağı’nda virajı dönünceye kadar  büyük olasılıkla  bu ismi sorgulamaya pek fırsatınız olmayacaktır.  Komiser Abbas Necati Parkı… Kim bu Komiser Abbas Necati?İlçeyi tanımayan birçok insan yakın zamanda şehit düşmüş bir emniyet görevlisi olarak düşünebilir. Böyle düşünmekten  daha doğal ne olabilir ki?

Pülümür Belediyesi Komiser Abbas Necati Parkı

Pülümür eski Belediye Başkanı Ahmet Yaman döneminde yapılan ve Komiser Abbas Necati Parkı adı verilen park  o günden beri Pülümürlülere hizmet veriyor. Parkın yer seçimi ile ilgili eleştirilerden,  Abbas Necati ismine ve onun kim olduğuna henüz sıra gelmediğini üzülerek  görüyoruz.

KOMİSER ABBAS NECATİ EFENDİ KİMDİR?

1.Dünya Savaşı’nın ardından ülkemiz işgal edilmişti.  Emperyalist işgale karşı Mustafa Kemal önderliğinde Kurtuluş Savaşı verilmişti. 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen Erzurum Kongresi’nde, Kurtuluş Savaşımızla ilgili önemli kararlar alınmıştı.

Erzurum’da toplanan bu kongreye Erzincan adına katılan altı delegeden biri  Pülümür (Kuzican) kazası delegesi emekli Komiser Abbas Necati Efendi’dir. O tarihte Pülümür (Kuzican) Erzincan Sancağına bağlı bir kazadır.

Peki komiser Abbas Necati gerçekte kimdir?  “Komiser”  unvanı,  ilçeye görev amacıyla gelmiş, en iyi ihtimalle de emekli olduktan  sonra  ilçeyi terk edip gitmiştir, yanılgısına yol açabilir.  Abbas Necati Efendi, ilçede görev yaban ‘yabancı’ bir komiser değil, Pülümür kökenli hemşehrimizdir.

Komiser Abbas Necati,  bu toprakların öz evladıdır.

Hukukçu-Yazar İsmet Kemal Karadayı (Abbas Necati Efendi’nin torunu, 1927-2006)

Torunu İsmet Kemal Karadayı’dan, dedesi Komiser Abbas Necati’nin Pülümürlü olduğunu öğreniyoruz. Pülümürlülerden merak edenler olabilir, Komiser Abbas Necati,  Keman  (Kemu) aşiretine  mensuptur. Komiser Abbas Necati Efendi’nin, güçlü aşiret yapısının hüküm sürdüğü koşullarda Türkiye’den yana tavır alması, övünç kaynağımızdır.

MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK, ABBAS NECATİ’NİN SORGU HÂKİMİ OĞLUNU  NEYLE SUÇLADI?

Komiser Abbas Necati Efendi, sekiz çocuk babasıydı.  Sekiz çocuğundan Sorgu Hâkimi Şevki Efendi (Karadayı)  Kürt kökenlileri korumakla suçlanmıştır. Mareşal Fevzi Çakmak, bu amaçla,  Sorgu Hâkimi Şevki Efendi (Karadayı) için suç duyurusunda bulunmuştur.   Diğer oğlu Süleyman Sabri,   aydınlanma savaşçısı  İsmet Kemal Karadayı’nın babasıdır.

Mareşal Fevzi Çakmak (1876-1950)

Ovacık kökenli araştırmacı ve yazar Vecihi Timuroğlu, Abbas Necati Efendi’nin torunu İsmet Kemal Karadayı’nın,  Rotan (Rutu) aşiretinden olduğunu ifade eder:

 “Dersimin Rotan aşiretinden Karadayı Abbas’ın torunlarından Abbas Necati.  Rotanlılar, bildiğim kadarıyla Bahtiyar aşiretine bağlıdırlar. Pülümür’ün Süleyman Uşağı ve Beyca köylerinde yerleşiktirler. Mazgirt’in ve Kalan’ın köylerinde de Rotanlılar vardır. İsmet Beycalıdır.”

Ovacık kökenli Araştırmacı-Yazar Vecihi Timuroğlu (1927-2014)

ZONGULDAK MEZARLIĞINDA UYUYAN PÜLÜMÜRLÜ VATANSEVER

Abbas Necati Efendi,  bu toprakların evladıdır, ama ne yazık ki mezarı bu topraklarda değildir. Gittiği Zonguldak’ta vefat edince orada defnedilmiştir.

Pülümür’de paslanmaya yüz tutmuş Komiser Abbas Necati Parkı’nda adı geçen şahsiyet,   Kurtuluş Savaşı çağrısına  Pülümür’den ses veren  yiğit insanlarımızdandır.  Abbas Necati isminin Pülümür’de   yaşatılması konusunda yetkililere büyük görev düşüyor. Onlardan beklenen, Kurtuluş Savaşı çağrısına tereddütsüz evet diyen  Komiser Abbas Necati Efendi’yi tanıtmak ve  adını yaşatmaktır.

Erzurum Kongresi delegeleri

Pülümür’e veda etmeden önce Düldülayağı’nın yanı başındaki Pülümür Çayı’nda yüzen balıkları  seyredin. İyi demlenmiş, güzel bir çay yudumlayın.  Arap Kızı’nın eteğinde içinizi ferahlatan temiz havayı içinize çekin.  Abbas Necati’yi, Cemal Süreya’yı  ve   İsmet Kemal Karadayı’yı Türkiye’ye armağan eden bereketli topraklarla övünün.

Pülümür Vadisi’nin büyülü manzarasını  daha çok seveceğinizden emin olabilirsiniz

Düldülayağı’na uğramadan olmaz
Pülümür Arap Kızı Dağı

1 thought on “ERZURUM KONGRESİ’NİN PÜLÜMÜRLÜ DELEGESİ KOMİSER ABBAS NECATİ HANGİ AŞİRETTENDİ?

  1. Emeğine sağlık güzel kardeşim. Komiser Abbas Necati ile ilgili bu kadar ayrıntılı bir yazı ile bizi aydınlattığın için sağol.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir