Öne Çıkan Görsel

65 yaş ve üzeri vatandaşlara yönelik sokağa çıkma yasağı, kentlerde yaşayan Pülümürlü yaşlıları bunalıma sürüklüyor. Yaklaşık bir aydır süren sokağa çıkma yasağı ve seyahat kısıtlaması, yaşlıları olumsuz yönde etkiliyor.

Pülümürlü yaşlılar, köylerine dönmek için gün sayıyor.

Memlekete dönmek için gün sayıyorlar

Havalar soğumaya başlayınca doğudan batıya doğru bir hareketlilik yaşanır.  Köylerde yaşayan bazı yaşlılar,  kış aylarını kentlerdeki çocuklarının yanında geçirmek için yola düşer. Kışın yurt dışına gidenler de olur.  Ankara, Antalya,  Bursa, Erzincan, İçel, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Yalova vd. kentlere giden yaşlılar birkaç ay çocuklarının yanında kalır. Kırsal alanda özgürlüğün tadını çıkaran insanlar için apartman daireleri pek de çekici sayılmaz. Çabuk sıkılırlar.  Komşuya emanet edilen tavukları, kedileri, köpekleri merak ederler. Dışarıda bırakılan arılar sönmüş mü, kar meyve ağaçlarının dallarını kırmış mı, hasta komşu iyileşmiş mi, diye endişelenirler.

Büyük kentlerde ve yurt dışında memleket hasreti çekmek

Havaların ısındığı günlerde memlekete dönüş hazırlığı yapan Pülümürlü yaşlılar, koronavirüs engeline takıldı. Valizler hazırlanmış, biletler alınmıştı ki seyahat yasağı getirildi. Yasağın uzaması, Pülümürlü yaşlıları umutsuzluğa sürüklüyor. Apartman dairelerinden dışarı adım atamamak, onların ruh sağlığını bozuyor. Almanya’da, Avusturya’da, İngiltere’de, İsviçre’de mahsur kalan yaşlılar memleket hasreti çekiyor.  İstanbul’da, İzmir’de, Bursa’da, Ankara’da, Yalova’da apartmanlara hapsolan Pülümürlüler köylerine dönmek istiyor. Seyahat engeli ve yaşlılara yönelik sokağa çıkma yasağı ülke genelinde uygulanıyor. Karadenizli, Egeli, Güneydoğulu vatandaşlar da benzer sorunlarla karşı karşıya.  Salgına karşı etkin mücadele, olağanüstü önlemleri zorunlu kılıyor.

Uzman Psikolojik Danışman Özden Yılmaz Bilgin (Zorlukları birlikte göğüslemeliyiz)

Olgu Psikolojik Danışma ve Aile Danışmanlığı Merkezinden Uzman Psikolojik Danışman Özden Yılmaz Bilgin, konuyu Pülümür Haber’e değerlendirdi. Bilgin, 65 yaşa kolay gelinmediğini belirterek şunları söylüyor:

“Onlar 65 yaşa kolay gelmediler. Bir tür psikolojik sağlamlıkları var, zorlukları aşarak geldiler. Yaşlıları  yetersiz gibi algılamak doğru değil. Bu sorunla başa çıkabilirler. Yeter ki biz onlara güvendiğimizi hissettirebilelim. Bu insanlar hâlâ bize umut verecek kişiler olarak görülebilir. Neleri özlediler, bize anlatsınlar. Marul mu ekeceklerdi, deneyimlerini anlatsınlar. Onlara zaman ayırma çabamız olmalı. Zorlukları birlikte göğüslemeliyiz. Zor dönemlerden geçen insanlar travma sonrası stres bozukluğu yaşayabilir. Gelecekte korku, kaygı,    öfkeli davranış,  hırçınlık, uykusuzluk vb. belirtiler gösterebilir.”  

Yeniden bir araya gelmenin mutluluğunu tadacaklar
Yaz gelmeden memlekete kavuşmayı diliyorlar

NE YAPILMALI

  1. Yetkililer, kentlerde yalıtımdan etkilenen vatandaşları aydınlatmak için harekete geçmeli. Devlet yetkilileri, halka umut vermeli. Sokağa çıkma yasağı, seyahat kısıtlamaları, salgınla mücadele takvimi vb. konularda halk aydınlatılmalı. Uzun süreli yalıtım ve yasakların, zamanla kayıtsızlığa yol açabileceği gerçeği göz önünde bulundurularak sonuç alıcı etkili önlemlere başvurulmalı.  
  2. Köye dönüşlerde çiftçilere sağlanan kolaylıkların benzeri, sağlık vb. öncelikler dikkate alınarak, salgınla mücadeleye zarar vermeyecek biçimde, kademeli olarak,  yaşlılar için de yaşama geçirilmeli.  
  3.  Seyahat izinleri,  koronavirüs test sonuçlarına göre düzenlenmeli. Testleri negatif çıkanlara  güvenli seyahat hakkı tanınmalı.
  4. İlçeye/köye girişler, denetim altına alınmalı. İl dışından gelenlere  karantina uygulanmalı.  
  5. Salgınla mücadele, aynı zamanda  toplumun akıl ve ruh sağlığını  koruma mücadelesi olarak görülmeli.  Kentlerden memleketlerine dönme olanağı bulamayan ve   zorunlu yalıtımdan etkilenen vatandaşlara   psikolojik destek   verilmeli. Bu amaçla, Rehberlik öğretmenleri seferber edilmeli. Rehber öğretmenler, vatandaşlara  psikolojik danışma  hizmeti sunmalı.
  6. Toplu ulaşım olanaklarının kısıtlı olduğu bugünlerde vatandaşların  bireysel ulaşıma mecbur edilmesi, yüksek maliyet ve risklerden  dolayı sorunlu.   Memlekete dönüşler için  güvenli ve ekonomik ulaşım olanakları yaratılmalı.  
Kırmızıköprü Umut Kitap ve Kırtasiyenin sahibi Musa Aslan (Fotoğraf: Nuray Canerik)
Pülümür Salördek, Çatalyaka ve Mezra köylerinde sonbahar
Gözleri memleket yolunda
Pülümür Mezra köyünün anıt isimlerinden Ali Akkılıç, mahsur kaldığı Bursa’da Murat Güler’le birlikte (Fotoğraf: Murat Güler)
Pülümür Mezra köyünün söz ustası Hasan Satık (Arılara kim bakacak?)
Pülümür Salördekli Pala Nazlıcan (Ege’de memleket hasreti çekmek)
Pülümür Salördekli Alişan Arslan (Ceviz ağaçları ve arılarla kim ilgilenecek?)
Pülümür Salördek köyünden Binali Doğan (Bahçedeki fidanlar yolunu gözlüyor)
Kamer Güler, Hasan Satık, Metin Güler ve Hüseyin Canpolat (Fotoğraf: Arif Güler)
Pülümür Uzunevler köyünden Celal Çelik (Bağ ve bahçe işleri onu bekliyor)
Metin Güler ve Kamer Güler (Apartmana sığmayan iki yürek)
Pülümür Mezralı Musa Arslan (Apartmanlar dar geliyor)
Hasan Fırat, Musa Fırat, Kezban Fırat ve Makbule Fırat (Gözü ve kulağı Mezra’da)
Uzm. Psikolojik Danışman Özden Yılmaz Bilgin (Yaşlılar deneyimlerini paylaşmalı)

(Pülümür Haber, 19 Nisan 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir