Koronavirüs  hızla yayılıyor. Peki, Pülümür,  koronavirüs riskinden nasıl korunabilir? Pülümür, sonbaharda nüfusu azalan ilçelerimizden biri.  Pülümürlülerin önemli bir bölümü  kış mevsimini başka kentlerde geçiriyor. İlkbaharda havaların ısınmasıyla birlikte çok sayıda Pülümürlü ilçeye geri dönüyor. Kışın birkaç haneye düşen köyler yeniden şenleniyor. Köye gelişlerin  kâbusa dönmemesinin yolu, etkin önlemlerden geçiyor. Koronavirüs salgını, ilçe nüfusunun hareketlendiği bugünlerde  önlem alınmasını zorunlu kılıyor.

Pülümür Aile Sağlığı Merkezi

Pülümür’ü koronavirüs  salgını konusunda riskli kılan etkenler ve alınabilecek önlemler şöyle sıralanıyor:

  1. Tunceli-Erzincan kara yolunun kıyısındaki ilçe risk altında. Mutu-Pülümür-Kangallı (Alikaraman)  ve Kırmızıköprü,   yolcu hareketliliğinden dolayı tehdit altında. Bu nedenle, yolculara hizmet sunulan mekânlarda düzenlemeye gidilmeli,  ilçeye giriş ve çıkışlar denetim altına alınmalıdır.  
  2. Bir aile hekimi, bir aile sağlığı elemanı, bir yardımcı sağlık personeli ve bir yardımcı hizmetler personelinin görev yaptığı Pülümür Aile Sağlığı Merkezi, personel ve donatım yönünden desteklenmelidir. Merkeze, koronavirüs tanı kiti vb. araç-gereçler gönderilmelidir.
  3. İlçe ve köylerde yaşayan Pülümürlülere koronavirüs testi uygulanmalı. Nüfusun az oluşu, bölgede test uygulanmasını kolaylaştıran etkenlerdendir. İlçe dışından memlekete dönen Pülümürlüler test uygulandıktan sonra ilçeye/köye kabul edilmelidir.
  4. Tanı kiti sıkıntısının sürmesi durumunda, ilçeye yeni gelenler karantina altına alınmalıdır.  
  5. Tuvalet vb. ortak kullanım alanlarının, virüsün yayılmasında etkili olabileceği gerçeği göz önünde bulundurularak harekete geçilmelidir.  Bu amaçla, ilçe merkezi  ve yol kenarındaki tuvaletlerde temizliğe özen gösterilmeli, personel görevlendirilmelidir. Tunceli-Erzincan kara yolunda ortak kullanılan tuvaletlerin temizliği için motorize ekiplerin görevlendirilmesinin, kısa vadede uygulanabilir önlemlerden biri olabileceği  değerlendirilmektedir.  
  6. Köylerde yaşayan yaşlı nüfusun ilaç, gıda, ödeme vb. nedenlerden kaynaklanan  ‘seyahat’ ihtiyacını ortadan kaldırmak için köylere sağlık ve destek ekipleri gönderilmelidir. Bu amaçla Tunceli  İl Sağlık Müdürlüğü, Pülümür Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan sağlık ekibini takviye etmelidir. Söz konusu çalışmada,  salgın tehlikesi nedeniyle izinli sayılan kamu çalışanlarından yararlanılmalıdır.  

“İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.”
Pülümür’de hizmet veren tek sağlık kurumu!
Sağlık ordusu (Türkiye’nin büyük övünç kaynağı)

(Pülümür Haber, 24 Mart 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir