1975  yılında İstanbul Şişli’de satın aldığı sarı Ford minibüsle Pülümür ve çevre köylerde yolcu taşımacılığı yapan Efsane Kaptan Kamer Akdağ, 77 yaşında… Pülümürlülerin gönlünde taht kuran Kamer Akdağ, bir süredir  hastalıklarla mücadele ediyor.  Gökçekonak (Tasniye), Uzunevler (Pardiye), Mezra, Kaymaztepe (Meçiye), Akdik (Aynige), Şihan, Kovuklu (Harşiye), Kocatepe (Asgireg), Çakırkaya (Panciras), Karagöz (Gurk), Dağbek, Salördek, Çatalyaka (Denzeg), Beğendik, Doğanköy, Gökçekonak, Dereboyu (Danzik), Beyce (Pıriye),  Kangallı (Alikaraman), Bozağa Karaderbent, Balpayam  vd. köy yollarında derin izler bırakan Efsane Kaptan, 1989’da Gemlik’e yerleşmişti.

AKDAĞ, HASTALIKLARLA MÜCADELE EDİYOR

Pülümür Kırmızıköprü’nün Efsane Kaptanı Kamer Akdağ, Gemlik’teki evinde hastalıklarla mücadele ediyor. Yakın bir zamanda kalp ameliyatı geçirmiş. KOAH ve akciğer kanseriyle savaşıyor. Bursa’da tedavi görüyor. Son aylarda yaklaşık altı kilo vermiş.

Onu yakından tanıyanlar,  hastalıklarla giriştiği mücadeleyi kazanacağına yürekten inanıyor.  

Pülümür Çayı’nın kıyısında yılan gibi kıvrılan yollarda ölüme kafa tutan Efsane Kaptan, hastalıklara boyun eğmeyecek.  Atlattığı tehlikelerin kaydını tutmaya vakit bulamayan bu gönül eri, hastalıkları yenilgiye uğratacak.

Akdağ, sarı Ford minibüsün tamponunda gururla taşınan bir markadır. Hilesiz hurdasız bir marka… Pülümür Kırmızıköprü Çatalyaka köyünün kıvırcık saçlı Efsane Kaptanı, yörenin sevilen sayılan beyefendisidir. O, Erzincan, Erzurum, Elazığ, Tunceli yollarında sarı Ford’un rüzgârıyla gönülleri ferahlatan ilkyaz esintisidir.

Efsane Kaptan, torunlarıyla birlikte

DOSTLARI VE SEVENLERİ AKDAĞ İÇİN NELER SÖYLEDİ

Düzgün Arslan (Mezra Köyü Muhtarı): İyi ve temiz bir insandı, güzel insandı.

Düzgün Susam (Esnaf): İyi bir dost, güler yüzlü bir esnaftı. Parası olmayana, ‘Canın sağ olsun,’ diyordu. Her zaman insana değer veren bir karaktere sahip.  Ağzından kötü söz çıkmazdı. Yaşlılara hürmetkârdı. Espriliydi.

Haydar Aslan(Emekli): Gerçekten kahrımızı yıllarca çeken vefakâr dost KAMER AKDAĞ, mütevazılığını hiç kaybetmemiş. Çat kapı evine gittik, sanki bir abimizin  evine girmiş gibi olduk.

İsmail Aslan (Eski DEDEF Genel Başkanı) : Hastalığına üzüldüm. .Son yıllarda Kırmızıköprü’de yollarımız kesişmişti. İyi ve neşeli görünüyordu. Umarım sağlığına kavuşur.

(Soldan sağa) Hasan Akdağ, Kamer Geyik ve Kamer Akdağ

Hıdır Bozkurt:  Bu memlekette çok emeği var,  hastalığını   inşallah atlatır.

Hıdır Canerik (Emekli): Akdağ, dürüst ve mert bir arkadaştır.

Murat Güler (Esnaf): Kamer abinin sarı minibüsünü elbette unutamayız.  Hepimizin mutlaka bir anısı vardır,  mutlaka! Selamlar sevgiler sunuyorum

Ali Satık (Emekli Öğretmen): Akdağ abimiz gerçekten mükemmel bir insandır.  Adam gibi adamdır. Çok güzel sohbetlerimiz olmuştur. Gönül kırmaz mütevazı abimizdir. Yaşamında sağlıklı ve mutlu günler diliyorum. İnanıyorum ki bu rahatsızlığını da  geçirecektir.

Hüseyin Arslan (Tunceli İl Genel Meclisi Başkanı) : Akdağ abiye uzun ömürler diliyorum. Tozlu ve taşlı yollarda gelip gittiğinde biz Kewul Mahallesi’ndeki evlerimizde o sesin Akdağ abinin arabasının sesini olduğunu anlardık. İyi bir dost,  iyi bir komşu,  iyi bir akraba.   Altıkol -oşkin oynarken zavallı sigara ağzında çile çekerdi. Saygılarımı sunuyorum..

Efsane Kaptan gençlik yıllarında

Hakkı Özdemir:   Akdağ abiyi,  Gemlik’ten tanırım. Esprili, neşeli, hayat dolu bir abimiz  Maalesef yaşam koşulları ve yaşlanmanın  insana yüklediği bazı olumsuzluklar var. Akdağ abime sağlıklar dilerim. O güleç yüzü hiç solmasın.  Espri yapan gücünde eksiklik olmasın. 

Hasan Canerik: Kamer Akdağ abinin en kısa zamanda sağlığına kavuşmasını diliyorum. Zihnimde ve yüreğimde, memleketimizin güzel ve temiz karakterli insanlarının güzel bir örneği olarak durur.

Hıdır Akyıldız: Akdağ gerçekten iyi bir esnaftı,  iyi bir arkadaştı ve de iyi bir dosttu . Kendisine çok geçmiş olsun dileklerini yolluyorum.

Ali Kırıkkaya (Emekli) : Beni Pırdesür  ve Askirek’e götürmüştü.  Canlı ve duygulu. Kamer Bey’e sağlıklı günler
dilerim.

Pülümür’ün gülen yüzü Kamer Akdağ

Ali Pekin (Eski Kırmızıköprü Ortaokulu Sekreteri, İş Adamı): Çok çok geçmiş olsun, şifalar dilerim. AKDAĞ’ın  sarı dolmuşuna az binmedik, emeği bizlerde çok.
AKDAĞ’ın  rahatsızlığına üzüldüm.

Bülent Şiyar Genç:  Okurken bile duygulanmamak elde değil.  Yüreği güzel insan sanki o yıllara götürdü bizi. Sağlık, huzur diliyorum,  ellerinden öpüyorum.

Turabi Doğan:  Kamer abiye  acil şifalar diliyorum. Çok iyi dostluklarımız oldu…

Cemal Yıldırım (Eski Kaymaztepe Köyü Muhtarı):  Kısa bir dönem köyden Kırmızıköprü’ye okula gittim. .Minibüsle geçerken beni alırdı. Ücretsiz giderdim.Hiç unutmadım o iyiliklerini. Çok severim onu.

İyimserlik ve umut


Hıdır Canpolat (Emekli Öğretmen): Akdağ a geçmiş olsun.

Mehmet Karagöz:  AKDAĞ amcamın  Kırmızıköprü ve çevre köylerde taşımadığı kişi kalmamıştır sanırım. Eminim ki o yürek kapısını herkese açmış ve birçok kişi o yürekte misafir olmuştur. Benim de çocukluğumun umut taşıyıcısıydı.  Kimi zaman yüreği yaralı kardeşimi, kimi zaman sevinç dolu haberleri taşırdı. Maalesef zaman her birimizi bir yerlere savurdu. Sevgili amcama sağlıklı bir ömür diliyorum, Xızır yardımcısı olsun.

Pülümür Çatalyaka köyü Karagöz ailesinin evi



İbrahim Aslan (Esnaf): Kamer abi,  namı  diğer Akdağ, az kahrını çekmedi  Kırmızıköprü’nün. Her zaman güler yüzlü ve insan canlısı olarak anılarımda  yer edinmiştir. Hasta olmasına üzüldüm. Dilerim sağlığını kazanır kısa zamanda.

Şükrü Bozkurt: Ben de Akdağ amcanın ellerinden öpüyorum,  kendisine sonsuz saygılarımı sunuyorum. Tanrı yardımcısı olsun. Gerçekten de Kırmızıköprü civarında mükemmel bir insandı.  Çocuktuk, bazen Kırmızıköprü’ye  takılırdım. Geceye kalıyordu. Aynı köylüydük. Bizim evler araba yolundan yan düşüyordu. Beni bırakırdı  o noktaya,  arabayı çevirirdi benim yönüme, farları  açar,  benimle konuşurdu eve gidinceye kadar.  Vahşi hayvanlardan korkmayayım,  diye.  Hiç unutmadım Akdağ’ı,  uzakta olsam da… Çünkü bir  iz bırakmıştı  çocukluğumuzda.  Gemlik’te iki kere görüştüm. Sanki babamı görmüş  kadar sevindim. 

Pülümür Salördek köyü

Nami Cemal Kul:  Kamer AKDAĞ, annemin kuzeni ve o yıllarda Erzincan’da bir kaç kez misafirimiz oldu. On numara bir insan! Sülalesinin tamamı öyle. Aklımda olan minibüsün el frenini çekmeyi ihmal etmiş ve araç Denzek köyü yakınlarında gözlerinin önünde uçuruma düşmüştü. Hatay’da ağır tamirat görecekti o nedenle Gülüyordu anlatırken…

Hacı Ömer Yavuz:  Rabbim şifa versin inşallah. İyi tanırım. Sohbetlerinde bulundum. Oğlu Aslan Akdağ gardaşımdır. Allah’ım ona, babama ve dahi tüm hastalara şifa versin inşallah. Başımızdan eksik olmasınlar.

Pülümür Çatalyaka köyü

Soner Tezcan:  Efsane bir hikâyesi bulunuyor. Tam kitap olarak yazılacak öyküsü var.  Allah ona acil şifalar versin. Tüm sevenleriyle beraber dua ediyoruz.

Bekir Öz:  Allah şifalar versin. Çok iyi insanlar… Allah sağlığına kavuştursun inşallah…

İmam Aslan:  Ben de kendisini Gemlik’te tanıdım. Geçmişi mücadelelerle dolu. Yorgun bir can olarak gördüm, ama mücadelesi bize her daim örnek olacaktır . Bir akşam, yaz akşamı Gemlik sahilinde kendisiyle  kısa sohbet etmiştim. Anlatılanları (yazılanları) tam olarak ifade etti. Kendisine sağlık ve uzun ömür diliyorum.

Pülümür köy yollarında sarı Ford’la geçen bir ömür

Şahin Çelik:  Allah sağlık versin. Alikahraman’da beklerdik   Akdağ’ın  sarı Ford’unu…

Selahattin Yıldız: Vay be! Hâlbuki biz  onu  Gemlik’te  nalbur olarak tanırız. Temiz, dürüst bir insan Kamer amca…

Binali Bayram, 1975’te, sıfır kilometre sarı Ford’u Şişli trafiğinde kullandı

Kaynak: http://huseyincanerik.com/index.php/387-sari-ford-minibusun-pulumurlu-efsane-kaptani-kamer-akdag

(Pülümür Haber, 21  Şubat 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir