Pülümür Çakırkaya (Panciras) köyü, Sultan Ana’sını kaybetti.  Bugün Erzincan’da yaşama gözlerini yuman Sultan Özkan, 31 Ocak Cuma günü  Erzincan Cemevinde düzenlenecek törenin ardından Çakırkaya köyünde toprağa verilecek.  

Sultan Ana, merhum Temir Özkan’ın hanımıydı.

 Eski Çakırkaya Köyü Muhtarı ve emekli öğretmen   Hakkı Özkan’ın annesi olan Sultan Özkan’ın,  107 yaşında öldüğü tahmin ediliyor.   

1. Dünya Savaşı (1914-1918) sırasında Rus işgal kuvvetlerine  karşı direnen  Dersimliler, Pülümür ve Nazımiye’de işgalcilere ağır darbeler  indirmişti. Sultan Özkan’ın babası,  Pülümür’de işgal güçlerini püskürten Pülümürlülerden  biriydi. Sultan Özkan’ın anlatımına göre, babası Süleyman Özkan,  Rus’larla çatışmaya giderken, kızını emanet edecek kimse bulamadığından, yanında götürmek istemiş.  Babasının bu girişimi,  bir yakınının araya girmesi üzerine engellenmiş.   

Sultan Özkan, uzun ömrüne tanımsız iyilikler sığdıran bir Anadolu kadını olarak tanınıyor.  Çakırkaya köylüleri onu güzel sesi ve yaptığı iyiliklerle  anıyor.  Sultan Ana, sadece Çakırkaya’da değil, çevre köylerde de  sevilen sayılan biriydi.  Onun güzel sesi, duygu yüklü ağıtlarla buluşarak  çevreye hüzün yaymıştır.

Pülümür Çakırkaya köylüleri, yüzyılı deviren bu Anadolu bilgesini memleket toprağına emanet etmek için tüm hazırlıklarını tamamladı. Sultan Ana, yarın,  çok sevdiği topraklarda, eşi ve sevenlerine kavuşacak.

(Pülümür Haber, 30 Ocak 2020)

Sultan Özkan
Hakkı Özkan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir