Pülümür'de kamu arazileri niçin satılıyor? Satışın yaratabileceği riskler... Satışa karşı alınması gereken önlemler... Milletvekilleri niçin suskun?

11 Ocak’ta yayımladığımız  “Pülümür Satılıyor” haberimiz yoğun ilgi gördü. Haberin yayımlandığı  gün  https://pulumur.org/  tıklanma rekoru kırdı.  Haber, 10 bin 83  okuyucumuz tarafından okundu. Pülümür Haber,  okurlarının gösterdiği  büyük  ilgiye layık olmak için  çaba göstermeye devam edecek.

Söz konusu haberde, özetle, Pülümür’de kamu arazilerinin parsel parsel satıldığı belirtilmiş, uygulamanın yanlışlığına dikkat çekilmişti.  Haberde Ardıçlı, Başkalecik, Doğanpınar, Elmalı, Kırklar, Kırmızıköprü, Kocatepe, Közlüce ve Sağlamtaş’ta kamu arazilerinin satıldığına ilişkin  ayrıntılara yer verilmişti.  

Pülümür Haber’e ulaşan bazı okurlarımız, konuyla ilgili endişelerini  paylaşmıştı.

HABERİ NİÇİN YAPTIK?

Pülümür Haber, ilçede zaten kısıtlı olan köy meralarının satılmasında kamu yararı  gözetilmediğini saptıyor.  Çoğu köy merası niteliği taşıyan alanların satılmasıyla hayvancılık ve tarım faaliyetlerinin zorlaşacağını değerlendiriyor. Sözü edilen alanlara köy merası statüsü verilmesini ve  satıştan vazgeçilmesini öneriyor.

Özetle, kamu arazilerinin, yöre insanının ortak kullanım alanları olarak kalması gerektiğini savunuyor.  

Arazilerin kamuya gelir sağlayan ticari bir meta olarak görülmesi, sadece Pülümür için değil, bölge için de risk etkenidir. Parayı bastıran araziyi alır! Bugün yöre insanı  satın alıyor, diye olağan sayılan ‘pazarlama’ tekniğinin, ilerleyen yıllarda sorun yaratmayacağının garantisi yok.  Kamu arazileri Pülümürlüler için  değil, parası olanlar için ihaleye çıkarılıyor.  Pülümür’de arazi satışı devam ederse,  yarın yabancıların eline geçmeyeceği güvencesini kim verebilir?

KAMUOYUNU YANILTMA GİRİŞİMLERİNE DİKKAT!

Kamu arazilerinin pazarlanmasına herhangi bir itirazı olmayan bazı kişilerin kamuoyunu yanıltmak için harekete geçtiği görülüyor. Arazilerin, tapu kadastro çalışmalarında yapılan bazı yanlışları  düzeltmek amacıyla satıldığını öne sürenlere bile rastlanıyor. Bazılarına göre, Pülümürlüler, Millî Emlak Şefliğine başvuruda bulunarak  kendilerine arazi satılması talebinde bulunmuş!

Bu iddiaların tamamı dayanaktan yoksundur. Satışların hiçbirinde tapu kadastro çalışmaları sırasında yapıldığı belirtilen yanlışların  düzeltildiği görülmemiştir.  Tapu kadastro hataları için yapılması gereken, yargı yoluna gidilmesidir. Bu bağlamda, “Vatandaşın arazisi yanlış yazılmış, onlar  da  Millî Emlaktan satın almak için girişimde bulunuyor.” iddiası,gerçeklerle örtüşmemektedir. Bu iddiayı doğrulayacak tek kanıt bile bulunmamaktadır.

TUNCELİ MİLLETVEKİLLERİ NE İŞ YAPAR?

CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu’nun, Pülümür’ün parsel parsel satılmasıyla ilgili ne söyleyeceği merak ediliyor

Pülümür başta olmak üzere, Tunceli’nin bazı ilçelerinde kamu arazileri haraç mezat satılıyor. Kentin TBMM’de görev yapan iki milletvekilinden ses yok. Pülümürlüler CHP’li Polat Şaroğlu ile HDP’li Alican Önlü’nün TBMM’de ne iş yaptığını merak ediyor.

HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, ‘satış’ı gündeme ne zaman taşıyacak?

Pülümür Fotoğrafı: Sinan Doğan

 (Pülümür Haber, 16 Ocak 2020)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir