(Pülümür Haber)
Pülümür’ün bitki dökümü için kollar sıvandı. Aralarında akademisyenlerin de yer aldığı 8 kişilik bir ekip, Pülümür’ün bitki çeşitliliğini, sürüngenlerini ve anıt ağaçlarını kayda geçiriyor. 13 Haziran’da başlayan çalışma 19 Haziran’da sona erdi. Çalışmaya, Eylül ayında, kaldığı yerden devam edilecek. Pülümür’de yürütülen çalışmaya Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyeleri, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğretim üyeleri, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, Pülümür Belediyesi ve Förderverein Pülümür e.V. Derneği (Pülümür´ü Destekleme Derneği) katkı sunuyor.
PÜLÜMÜR’ÜN BİTKİ DÖKÜMÜ ÇIKARILIYOR
Pülümür, yıllardır ihmal edilen bir çalışmaya tanıklık ediyor. İlçenin bitki çeşitliliği, sürüngenleri ve anıt ağaçları kayda geçiriliyor. Koronavirüs salgınından dolayı ara verilen çalışmalara 13 Haziran’da yeniden başlandı.
Çalışmaya Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyeleri, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğretim üyeleri, Pülümür Belediyesi ve Förderverein Pülümür e.V. Derneği (Pülümür´ü Destekleme Derneği) katkı sunuyor.
ÇALIŞMADA GÖREV ALANLAR
Çalışmada, aralarında akademisyenlerin de yer aldığı, 8 kişilik bir ekip görev alıyor. Ekip, şu isimlerden oluşuyor:
Ahmet Durmuş (Orman Mühendisi), Doç. Dr. Gülderen Yılmaz, Dr. Öğretim Üyesi Mert Elverici (Binali Yıldırım Üniversitesi), Salih Usta, Dr. Mustafa Gökmen, Serdar Ölez (Makina Mühendisi), Mustafa Bektaş, Fatma Şen Gökmen.
ARAŞTIRMANIN AMACI
Pülümür’de yürütülen çalışmayla, ilçenin bitki dökümünün çıkarılarak, biyolojik çeşitliliğinin belirlenmesi amaçlanıyor. Bitki dökümüyle, bölgede arıcılık yapan üreticilere, balın değerini belirlemede kullanılan somut belgeye kavuşma olanağı sağlanıyor.
Çalışmayla, bölge meralarının yoğun otlatılması sonucu bitki çeşitliliğinde görülen azalmaların bilimsel olarak kanıtlanması amaçlanıyor..
Pülümür’de anıtsal nitelik taşıyan ağaçların saptanması ve koruma altına alınmasını sağlamayı hedefleyen araştırmaya Eylül ayında devam edilmesi bekleniyor.
ARAŞTIRMANIN BÜTÇESİ
13-19 Haziran’da yürütülen araştırma için 51 bin liralık bütçe oluşturulduğu ifade ediliyor. Förderverein Pülümür e.V. Derneğinin, araştırma için bin 500 Avro kaynak ayırdığı dile getiriliyor. Araştırmanın kent genelinde yürütülebilmesi için kamu desteğinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.
BALPAYAM VE KIRMIZIKÖPRÜ KÖYLERİNDE ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI
Araştırma ekibi, Pülümür Balpayam ve Kırmızıköprü köylerinde yürüttüğü çalışmaları tamamladı. Förderverein Pülümür e.V. Derneği Başkanı Hakkı Koç, ekibin Pülümür’ün Kocatepe, Karagöz ve Çakırkaya köylerinde yürüttüğü çalışmalarda aktif görev aldı.
TUNCELİ’NİN BİTKİ DÖKÜMÜ ÇIKARILMALI
Pülümür’deki çalışmanın, il genelinde yapılmasının önemine işaret ediliyor. Kent genelinde bitki çeşitliliğinin ve anıt ağaçların tek tek belirlenerek kayda geçirilmesi, doğada yaşayan canlı varlığının araştırılmasının zorunluluk olduğuna dikkat çekiliyor. Bu çaptaki bir çalışmanın ancak kamu desteğiyle yürütülebileceği savunuluyor.
(Pülümür Haber, 20 Haziran 2022)