KAYMAZTEPE KÖYÜ Fotoram.

(Pülümür Haber)

Pülümür Kaymaztepe (Meçiye) köyünde geçen yıl dikilen bazı elektrik direkleri devrilmek üzere. Metal direkler için dökülen betonun ömrü, işçi arıların ömründen de kısa sürdü. Direkleri diken kuruluş, hurda trafo direği için köy ormanının yanmasına neden olmuştu. 

Kaymaztepe köyünde geçen yıl dikilen elektrik direkleri, aradan bir yıl bile geçmeden devrilme tehlikesi ile karşı karşıya. Direkler için dökülen betonun birkaç ay içinde ömrünü tamamlaması, şaşkınlık yarattı.

Pülümür Kaymaztepe köyünde geçen yıl dikilen elektrik direğini ayakta tutan betonun ömrü işçi arılardan bile kısa sürmüş

KÖYLÜLERİN  ELEKTRİK  ÇABASI

Pülümür Kaymaztepe köylüleri, elektriğe kavuşmak için büyük  çaba göstermişti.  Güvenlik ve ekonomik nedenlerden dolayı boşalan köye dönmek isteyen köylülerin en büyük sorunu, elektrikti.

Köy yakın bir zamanda elektriğe kavuştu.

Köyde  okul ve eklentileri dışında kullanılabilecek  durumda  sadece bir bina kalmıştı.  Bina sahibi,  evini onardı. Kaymaztepeli  bir vatandaş  köyde çağdaş bir ev yaptırdı.  Uzun süre elektriksiz kalan yeni evlere geçen yıl elektrik bağlandı.  Köye yeni elektrik direkleri dikildi.

İşçi arıların ömrü ortalama kırk iki gün (Pülümür Kaymaztepe’deki betondan daha çok yaşama şansına sahip bir işçi arı)

HURDA DEMİR İÇİN ORMAN YAKILMIŞTI

Elektrik direklerini diken kuruluşun elemanları, 14 Ekim 2020’de  eski trafo demirlerini keserken köyde orman yangınına yol açmıştı. Hurda trafo direği için ormanı ateşe verenlerin diktikleri direklerin ömrü kısa sürdü. Bir yıl bile dolmadan direkleri ayakta tutan beton bozuldu.  Geçen yıl  dikilen bazı direkler âdeta eğilmiş. Özellikle Kaymaztepe İlkokulu binasına yakın bir direk, devrilmek için gün sayıyor!

Pülümür Kaymaztepe’de, 14 Ekim 2020’de hurda trafo demirini kesen kuruluş, orman yangınına yol açmıştı

YASAL İŞLEM YAPILMALI, DİREKLER SAĞLAMLAŞTIRILMALI

Vatandaşlar, direkleri diken kuruluş ve teslim alan  yetkililer hakkında yasal işlem yapılması gerektiğini savunuyor.

Pülümür Kaymaztepe köyü, geçen yıl dikilen elektrik direklerini ayakta tutan betonun kısa sürede bozulmasının şokunu yaşıyor. Çoğu yol kenarındaki direkler, bozulan betondan dolayı can ve mal güvenliğini tehlikeye sokuyor. Betonun  bu kadar kısa sürede bozulması, malzeme, işçilik ve denetimle ilgili bazı soruları beraberinde getiriyor.

Pülümür Kaymaztepe köyünde dikilen elektrik direği (Tehlikeye karşı önlem alınması gerektiği savunuluyor)

İŞÇİ ARILARIN ÖMRÜNDEN BİLE KISA

İşçi arılar, ortalama kırk iki gün yaşıyor. Peki, betonun ömrü? Doç. Dr. Aslı Er Akan ve Dr.  Hilal Tuğba Örmecioğlu, yapı fiziğine kafa yoran mimar-akademisyenlerimizden.  Dr. Akan ve Dr. Ömercioğlu, betonun, bina ve kamu yapılarındaki ömrünün 50 yıl olduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Akan ve Dr. Örmecioğlu’na göre, anıtsal binalar, köprüler ve önemli inşaat mühendisliğinde  betonun servis ömrünün en az  100 yıl olarak belirlendiği  ifade ediyor.

Doç. Dr. Aslıı Er Erkan (Betonun ömrü en az 50-100 yıl arasında değişiyor)
Dr. Hilal Tuğba Örmecioğlu

Ortalama ömrü 50-100 yıl olan betonun Kaymaztepe’de işçi arılardan daha kısa yaşam sürmesi, kaynak savurganlığı ve denetim sorununa işaret ediyor.

Yetkililerin, Kaymaztepe’de tehlike yaratan direklerle ilgili yasal işlem başlatması bekleniyor.

Soldan sağa Doç. Dr. Aslı Er Akan ve Dr. Hilal Tuğba Örmecioğlu. Üstte devrilme tehlikesi taşıyan direk
Pülümür Kaymaztepe

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir