Hayri Sarı, 41 yıllık Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine birkaç yıl önce nokta koyan yazarlarımızdan.  Kara elmasın başkentinde, Devrek Kabaca köyünde, yoksul bir köylü çocuğu olarak gözlerini dünyaya açmış.  

Meslek yaşamına,  Kocaeli Derince (Anadolu) Lisesinde başlamış. Son görev yeri mi,  Derince Anadolu Lisesi! Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni,  41 yıl aralıksız çalıştığı okuluna alnının akıyla veda etmiş.

Hayri Sarı

Geride derin izler, fethedilmiş gönüller bırakarak…

Başı dik adım attığı öğretmenlik mesleğine, eğilip bükülmeden veda etmiş.

Rantçıların yerle bir ettiği Derince Anadolu Lisesi Marşı’nı kaleme almış.

Hayri Sarı, 41 yıl görev yaptığı Kocaeli Derince Anadolu Lisesi bahçesinde.

Yok yere yıkılan okulu için Derince Kent Meydanı’nda kamp kurmuş. Okulun,  yıkıldığı alana yapılması amacıyla meslektaşlarıyla birlikte  mücadele başlatmış.

Hayri Sarı, vakit geçirmek için kahvehaneleri mesken tutan  meslektaşlarından farklı bir yaşam tarzı benimsemiş. Bazen eşiyle bazen tek başına,  Derince’de yürüyüşe çıkıyor, park ve bahçelerde, alışveriş mekânlarında, toplu ulaşım araçlarında tanık olduğu ilginç olayları yazıya döküyor.

Hayri Sarı (2024).  Cesur Yanlışlar, İstanbul: Tunç Yayınları, Nisan 2024.

Onu,  mürekkebi tükenmeyen yazar olarak tanımlamak, abartı sayılmaz. Dizeleri  ya da  düzyazılarıyla, doğayı, insanı, yurdum insanını anlatıyor. 41 yıllık eğitimci, eğitim sistemindeki bazı uygulamaları aklın süzgecinden geçiriyor.

Sözcükleri âdeta tartarak işliyor.  Yüreğinden süzülen duyguları  damıtıyor. Ona, şiir ya da düzyazının hile ve hurdadan uzak kuyumcusu da diyebiliriz.

Hayri Sarı, bugüne kadar  on kitabı yayımlanan  yazarlarımızdan. Cesur Yanlışlar, yazarın dokuzuncu kitabı olarak okuyucuyla buluştu (Tunç Yayıncılık, Nisan 2024).

Hayri Sarı (2024).  Cesur Yanlışlar, İstanbul: Tunç Yayınları, Nisan 2024.

Cesur Yanlışlar, otuz dört  başlıkta toplanan öykü, deneme, anı vb. yazılardan oluşuyor. Bir solukta okunan eser, taze simit  tadında. Yüzü gülmeyen insanımıza armağan edilmiş bir tür  ilaç olarak da görülebilir.

Edebiyatımızın gülen yüzü Hayri Sarı’nın, sevincimize sevinç katan, umudu ve iyimserliği besleyen Cesur Yanlışlar’ı  büyük  övgüyü hak ediyor.

Hayri Sarı (2024).  Cesur Yanlışlar, İstanbul: Tunç Yayınları, Nisan 2024.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir