(Pülümür Haber)

Türkiye, giderek yapı mezarlığına dönüşüyor. Önemli hafıza mekânları birer birer tarihe karışıyor. Ekonomik krizle boğuşan bir ülkemizde kaynakların verimli  kullanıldığını söylemek güç. 1992 Depreminde hasar gördüğü belirtilen Erzincan 13 Şubat Çarşısı,  depremden 32 yıl sonra yıkılıyor! Erzincan Belediyesi, çarşının acele kamulaştırılması ve yıkılması için harekete geçti. Kamuoyu, çarşının aslına uygun yapılması ve AVM’lere kurban edilmemesi gerektiğini savunuyor.  

Erzincan 13 Şubat Çarşısı, kentle merkez köyler arasında ticari bağların kurulmasında bir tür köprü işlevi görüyordu.

13 Şubat, Erzincan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun   tarihi.  13 Şubat 1918’de Rus işgal güçlerini püskürten kentin önemli hafıza mekânlarından 13 Şubat Çarşısı, âdeta can çekişiyor. Hocabey Mahallesi,  494 Ada,  20 numaralı taşınmaz, bir döneme damga vuran ticaret merkezlerinden biriydi. Yanı başındaki tarihi Emek Sinemasını yitiren çarşı, yaşamının sonbaharını yaşıyor.  13 Mart 1992 Erzincan Depreminden etkilendiği  belirtilen  tek katlı çarşının kamulaştırılması ve yıkılmasına karar verildi.

Erzincan 13 Şubat Çarşısı, 32 yıldır bakım ve onarım yüzü görmemiş.

Erzincan Belediye Encümeni, çarşıyla ilgili olarak,   12.10.2021 tarih ve 565 sayılı kamulaştırma kararı vermişti. Cumhurbaşkanlığı,  16.03.2024 tarih ve 6961 sayılı kararla  13 Şubat Çarşısı’nın acele kamulaştırılmasına  karar verdi.

Üst katı kullanılmayan çarşıda az sayıda esnaf kalmış durumda.

Erzincan 13 Şubat Çarşısı’nın ‘kentsel dönüşüm’  kapsamında yıkılması bekleniyor. Erzincan Belediyesinin, kentin önemli hafıza mekânlarından biri olarak kabul edilen çarşıyı AVM’lere kurban  etmemesi gerektiği savunuluyor.

Erzincan’ı merkez köylere bağlayan önemli bir ticaret merkezinin aslına uygun yaşatılması konusunda Belediye Başkanı Bekir Aksun’un duyarlı davranması bekleniyor.

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun

13 Şubat  Çarşısı’nda,  bir zamanlar  aralarında   Ali Dikme, Haydar Gül ve   Hüseyin Dikme’nin de yer aldığı bazı Pülümürlü  esnaflar faaliyet yürütmüştü.

(Pülümür Haber, 31 Temmuz 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir