(Pülümür Haber)
Türkiye, giderek yapı mezarlığına dönüşüyor. Önemli hafıza mekânları birer birer tarihe karışıyor. Ekonomik krizle boğuşan ülkemizde kaynakların verimli kullanıldığını söylemek güç. 1992 Depreminde hasar gördüğü belirtilen Erzincan 13 Şubat Çarşısı, depremden 32 yıl sonra yıkılıyor! Erzincan Belediyesi, çarşının acele kamulaştırılması ve yıkılması için harekete geçti. Kamuoyu, çarşının aslına uygun yapılması ve AVM’lere kurban edilmemesi gerektiğini savunuyor.
13 Şubat, Erzincan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun tarihi. 13 Şubat 1918’de Rus işgal güçlerini püskürten kentin önemli hafıza mekânlarından 13 Şubat Çarşısı, âdeta can çekişiyor. Hocabey Mahallesi, 494 Ada, 20 numaralı taşınmaz, bir döneme damga vuran ticaret merkezlerinden biriydi. Yanı başındaki tarihi Emek Sinemasını yitiren çarşı, yaşamının sonbaharını yaşıyor. 13 Mart 1992 Erzincan Depreminden etkilendiği belirtilen tek katlı çarşının kamulaştırılması ve yıkılmasına karar verildi.
Erzincan Belediye Encümeni, çarşıyla ilgili olarak, 12.10.2021 tarih ve 565 sayılı kamulaştırma kararı vermişti. Cumhurbaşkanlığı, 16.03.2024 tarih ve 6961 sayılı kararla 13 Şubat Çarşısı’nın acele kamulaştırılmasına karar verdi.
Üst katı kullanılmayan çarşıda az sayıda esnaf kalmış durumda.
Erzincan 13 Şubat Çarşısı’nın ‘kentsel dönüşüm’ kapsamında yıkılması bekleniyor. Erzincan Belediyesinin, kentin önemli hafıza mekânlarından biri olarak kabul edilen çarşıyı AVM’lere kurban etmemesi gerektiği savunuluyor.
Erzincan’ı merkez köylere bağlayan önemli bir ticaret merkezinin aslına uygun yaşatılması konusunda Belediye Başkanı Bekir Aksun’un duyarlı davranması bekleniyor.
13 Şubat Çarşısı’nda, bir zamanlar aralarında Ali Dikme, Haydar Gül ve Hüseyin Dikme’nin de yer aldığı bazı Pülümürlü esnaflar faaliyet yürütmüştü.
(Pülümür Haber, 31 Temmuz 2024)