(Pülümür Haber)
Pülümür Vadisi’nin batısında yükselen toprak damlı evler… Usta ellerin işlediği kesme taş yapılar. Tek ya da iki katlı evler, zorluklarla mücadele eden bir kuşağın ürünü. Her birinde saklı nice sevinç, acı ve hüzün. Yaz kış çalışan, belini bir türlü doğrultamayan yoksul köylüler. Her birinin yaşamı, ciltler dolusu kitaplara bedel.
Şihan…
Akdik Şihan…
İki çayın, Pülümür ve Çemesol Çaylarının ortasında saklı cennet. Ustalar diyarı köylerimizden.
Çevre köylerdeki evlerin birçoğunda Şihanlı ustaların alın teri saklı.
Duvarda asılı bağlamalar…
Bunlar köyün genelde bilinen özellikleri.
Köyün bir de bilinmeyenleri var. Akdik Şihan’ın yetiştirdiği ünlü sporcu Musa Pekin de onlardan biri.
Musa’nın futbol başarısı, zorluklara göğüs geren bir kuşağın öyküsü olarak okunabilir.
Musa, Şihan yeni alana taşındıktan iki yıl sonra, 1960’da yaşama merhaba demiş. 6 çocuklu Ahmet-Elif Pekin çiftinin oğlu.
Pekin’ler, sürgün yorgunu ailelerden. Dede Ferhat Pekin, ailesiyle birlikte sürüldüğü Aydın’dan 1948 yılında geri döner. Yokluk ve acılarla yüklü kara vagonla yola düşmüş, zor yılların ardından baba dede ocağına geri dönmüşlerdir.
Ormanın derinliklerindeki köyde ayakta kalmak kolay mı, yaşama sıfırdan başlarlar.
Baba Ahmet Pekin, 1961 yılında, ailesiyle birlikte Aydın’a yerleşir.
Pekin ailesini Aydın’da zor günler beklemektedir. Ayakta kalmak için daha çok çalışmak zorunda kalırlar. Anne Elif Hanım, tarla, bağ ve bahçelerde, çırçır fabrikasında ter döker. Baba, Soma madeninde, inşaatlarda, taş ocaklarında ve fabrikalarda yorgun düşer. Anne babanın çalıştığı yerde çocuklar oturur mu, onlar da emek dünyasının küçük emekçileri olarak ailenin ayakta kalma mücadelesine omuz verir.
Musa, pamuk ve zeytin toplar, karpuz taşır…
Su ve simit satar.
Eline geçen paranın bir kısmını topa ve kitaba yatırır.
Çocuk yaştan itibaren edindiği tek servet, spor ve edebiyat olur.
Aydın Koşarlı Büyükdere İlkokulunda öğrenim görür.
İlkokulda şiirle tanışır.
Öğretmeni, 23 Nisan ve Cumhuriyet Bayramı’nda şiir okuma görevini verir.
Futbol tutkunu genç, 1980-1983 yıllarında Borussia Mönchenglatbach’ın genç ve PAF takımlarında oynar.
Üsküdar Anadolu’da başladığı futbol yaşamına Borussia Mönchenglatbach, Kahramanmaraşspor, Sakaryaspor, Nişantaşı, Silivrispor ve Kasımpaşa’da devam eder.
Uwe Kahn, Thomas Wolf, Michael Fronchek, Eser Özaltındere, Abdullah Avcı, Kerem Alışık, Adnan Aybaba, Erhan Aslan ve Ayhan Akbin, birlikte futbol oynadığı arkadaşlarından bazıları.
İngiltere’de, Re-fugee (Göçmen) belgeselinin konularından biri olur.
Haco Chekon’un İngilterede çekilen ilk uzun metrajlı filminde rol alır..
Mahir Güden’in kısa filmi Beloved By Brıtaın’da (Britanya’nın Sevgilisi) oynar.
Hürriyet Avrupa, daha 1980 yılında, Musa’dan, “İlyas ve Erdal’dan sonra geleceğin yıldız oyuncusu” diye söz etmişti. Musa, futbol sahalarının aykırı oyuncularındandı. Sahaya hapsolmak istemiyordu. Kültür ve sanatla ilgileniyor, duygularını kaleme alıyordu. Yüreğinden süzülen dizeleri bir kitapta toplamış, spor başarısını sanatla birleştirme yeteneğini sergilemişti.
Futbol sahalarını teslim alan çürümeye karşı tavır alan oyuncunun en büyük dayanağı, sanat ve sporun yaratıcı gücüydü. Onun yürüttüğü bu mücadelenin, sanata ve edebiyata yabancı futbol otoriteleri için bir anlamı yoktu. Ünlü oyuncunun geleceği işte bu koşullarda şekillenmiş, üstü çizilmişti. Sistemin sınırlarını zorlayan başı dik yaşama tutkusu, Pülümürlü sporcunun spor yaşamının noktalanmasıyla sonuçlanmıştı.
Musa Pekin, kendisini saha dışına süren sisteme yaşamı boyunca teslim olmadı. Yetenek ve birikimleri, ona, övünç duyulacak bir ağırbaşlılık ve alçak gönüllülük kazandırdı. Memleketine bağlılık duygusuyla yaşadı. Bu yıl Temmuz ayında geldiği Pülümür’ü, annesiyle karış karış gezmiş, özlem gidermişti.
İngiltere’de haftada iki gün engelli çocuklara futbol eğitimi veren ünlü oyuncu, Türkiye’nin eksilen yeteneklerinden biri olarak belleklere kazınıyor.
KAYNAK:
https://huseyincanerik.com/index.php/531-pulumur-akdik-sihan-koyunun-unlu-futbolcusu-musa-pekin