(ÖNE ÇIKAN) SÜLEYMAN YILDIZ-MAHMUD HAYRANİ-ÖN KAPAK-COLLAGE

(Pülümür Haber)

Süleyman Yıldız,  TRT’den emekli Türk Halk Müziği  sanatçılarımızdan. 1953 yılında Tunceli’de doğdu.  Çocukluğu, Tunceli Birman mezrasında zorluklar içinde geçti.  Sanatçının yaşamı, insan direncinin her tür zorluğu  yeneceğine örnek. 

TRT THM Sanatçısı Süleyman Yıldız, İstanbul Radyosu önünde.

İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı mezunu. 1981’de TRT Türk Halk Müziği  sanatçısı oldu.

2017’de TRT’den emekliye ayrıldı.

1977’den itibaren  Tunceli, Arguvan, Sivas ve Erzincan’dan çok sayıda eser derledi. Önemli sayıda eseri notaya işledi.

Süleyman Yıldız, başarısını, saha çalışmalarına ve doğup büyüdüğü coğrafyaya borçlu.

1992’de Tunceli Semahlarını derledi. Araştırmasını, Tunceli Cemlerinde Semahların İncelenmesi başlığıyla kaleme aldı.  Araştırma, sanatçının İTÜ’de yaptığı yüksek lisans çalışması olarak kayıtlara geçti.

Tez danışmanı Prof. Dr. Can Etili’ydi.

Ses ve Saz Sanatçısı Süleyman Yıldız (sağ başta), dostlarıyla bir arada. (Fotoğraf: Simge Bozkurt arşivi)

İTÜ Türk Musikisi  Devlet Konservatuvarı öğrencisi Sibel Tumar, 2006 yılında, sanatçının yaşamı ve çalışmalarını inceledi. TRT İstanbul  Radyosu Türk Halk Müziği Ses ve Saz Sanatçısı Süleyman Yıldız’ın Hayatı, Sanatçı Kişiliği ve Türk Halk Müziğine Katkıları adlı  lisans bitirme çalışması, kayıtlara girdi.

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Bölümü öğrencisi Ceren Yıldız, sanatçının yaşamı ve eserlerini yüksek lisans tez konusu olarak işledi.  TRT İstanbul  Radyosu Türk Halk Müziği Ses ve Saz Sanatçısı Süleyman Yıldız’ın Hayatı, Sanatçı Kişiliği, Derlemeleri, Şiirleri, Yaptığı  Araştırmalar ve Türk Halk Müziğine Katkıları adlı 697 sayfalık eser, genç  kuşaklara ve araştırmacılara armağan edildi.

Sazıyla, sesiyle, sözüyle gönüllerde taht kuran THM Sanatçısı Süleyman Yıldız.

Süleyman Yıldız, emekliye ayrıldıktan sonra daha çok çalıştı. Müzik çalışmalarında, sahadan beslendi. Eline kalemi kâğıdı aldı, yıllarca süren çalışmalara imza attı. Geniş kapsamlı çalışmalarından birini, Şubat 2021’de, Seyyid Kureyş,  Kureyşan Ocağı ve Alevilik adıyla kitaplaştırdı. 376 sayfalık kitap, 8 bölümden oluşuyor. İmam Rıza Dergâhı Yayınları’nın yayımladığı kitap, internet üzerinden edinilebiliyor.

Süleyman Yıldız, Seyyid Kureyş,  Kureyşan Ocağı ve Alevilik, İstanbul: İmam Rıza Dergâhı Yayınları, 376 sayfa, Şubat 2021.

Süleyman Yıldız, Seyyid Kureyş,  Kureyşan Ocağı ve Alevilik, İstanbul: İmam Rıza Dergâhı Yayınları, 376 sayfa, Şubat 2021 (Kitabın 2. baskısı Ekim ayında raflardaki yerini alacak).

Yazarın ikinci kitabı, geçen ay, Ağustos  2023’te okuyucuyla buluştu: Seyyid Mahmud Hayranî Veli (Seyyid Mahmud Yazıcı Zâde Ali)  İmam Rıza Dergâhı Yayınları’nın yayımladığı 160 sayfalık  kitapta, ocak, ocakzâde, mürşid, dede, cem, semah, Alevilik, seyyidlik, ikrar vb. kavramlara açıklık getiriliyor, Seyyid Mahmud Hayranî Veli’yle ilgili belgeler ayrı ayrı inceleniyor.

Süleyman Yıldız, Seyyid Mahmud Hayranî Veli (Seyyid Mahmud Yazıcı Zâde Ali), İstanbul:   İmam Rıza Dergâhı Yayınları, 160 sayfa, Ağustos 2023.

Yazar, Seyyid Mahmud Hayranî Veli‘nin,  13. yüzyılda Akşehir’de yaşamış, Hz. Muhammed-Hz. Ali soyundan, Kureyşan Ocağı büyüklerinden olduğunu dile getiriyor.

Süleyman Yıldız, sazıyla, sesiyle, kalemiyle üretmeye devam ediyor.

Baba dede ocağıyla bağlarını koparmıyor.

Onu Türkiye tanıyor.

Eserleriyle ölümsüzleşen Tunceli Birmanlı Sanatçı ve Yazar Süleyman Yıldız’ın sesini, doğup büyüdüğü kentin   Festival Komiteleri dışında,  herkes duyuyor!

Olgular, bu kentin, doğup büyüdüğü coğrafyaya, ülkesine büyük katkı sağlayan sanatçıyı görmezlikten gelmeye devam edenleri mahcup edecek gücü ve enerjisinin  henüz tükenmediğini gösteriyor!  

Yazar, Seyyid Mahmud Hayranî Veli’nin,  13. yüzyılda Akşehir’de yaşamış, Hz. Muhammed-Hz. Ali soyundan, Kureyşan Ocağı büyüklerinden olduğunu dile getiriyor.

Sanatçı Süleyman Yıldız, çok sayıda eseri notaya işleyerek ölümsüzleştirdi.

Tunceli Semahlarını derleyen THM Sanatçısı Süleyman Yıldız’ı, kentteki Festival Komiteleri görmezlikten geliyor!

Seyyid Mahmud Hayranî Veli Türbesi, Akşehir (Süleyman Yıldız, Seyyid Mahmud Hayranî Veli (Seyyid Mahmud Yazıcı Zâde Ali), s. 7).

(Pülümür Haber, 6 Eylül 2023)

1 thought on “TUNCELİ BİRMANLI   TRT TÜRK HALK MÜZİĞİ SANATÇISI SÜLEYMAN YILDIZ, “SEYYİD MAHMUD HAYRANÎ VELİ” ADLI ESERİYLE OKUYUCUYLA BULUŞTU

  1. Sevgili Canerik,
    Teveccühünüze teşekkür ile başarılar dilerim. Ben toplumsal geçmişimize verdiğim önemden dolayı bin yıllık kadim geçmişimize layık olan değer ile olması gereken çabayı sarfetmeye çalışıyorum.
    Öncelikle TRT’den emekli olmuş Ses ve Söz Sanatçısı olarak yazdığım söz ve müzik eserleri ile ozanlık geleneğini de devam ettirmeye çalışıyorum.

    Yaptığım bu araştırmalar toplumumun şerefi olan ve bana ışık olmuş âşık ve ozanlarımızın eserlerini de kapsıyor.
    Ayrıca Alevi Türkmen aşiretleri Anadolu’ya taşıyan Seyyid Kureyş ve Seyyid Mahmud Hayrani konularında bazı yanlışları ortadan kaldırmak adına araştırmalar yaparak tarihe not düşmeye çalıştım.

    Bunları yaparken siyasetten uzak durdum. Benim halkım beni arzu ettiğinde hem sanatımla hem ozanlığımla hem yazarlığımla yanlarında olduğumu bilmektedir.
    Ancak festivali siyasete malzeme ederek Düzgün Babayı da eğlence noktasına çevirmeye çalışanların festivaline gelmedim gelmeyeceğimi de belirtmek isterim.

    Yazdığım Seyyid Kureyş ve Seryid Mahmud Hayranî Veli eserlerimi yüce halkımıza saygıyla takdim ediyorum. Çalışmalarım devam etmektedir Tunceli/Dersim’e sevgilerle arz ederim.

    Süleyman Yıldız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir