(Pülümür Haber)
Tırtıl böceği, ekosistemin bir parçası. Aşırı ölçüde çoğalması durumunda bitkilere zarar veriyor. Bitki gelişimini olumsuz yönde etkileyen tırtıl, bu yıl Pülümür’de zarara yol açtı. Pülümür ormanları tırtılla boğuşuyor. Meşe ağaçlarının çoğu yapraksız kaldı. Ormana büyük zarar veren tırtılla mücadele için harekete geçilmesi gerektiği belirtiliyor.
Pülümür ormanlarının başı tırtılla dertte. Ağaç yapraklarıyla beslenen tırtıl, bazı alanlarda yeşil örtü bırakmadı. Zararlı böcek, meşe ve meyve ağaçlarının yapraklarını tüketerek âdeta çırılçıplak bırakıyor. Kuşburnu bitkisini bile yapraksız bırakan tırtıla karşı mücadele edilmesi gerekiyor.
Peki nasıl? Ormanların ilaçlanması çözüm mü? Ormanların havadan ilaçlanmasıyla sorun çözüme kavuşacak mı?
Uzmanlar, ‘ilaçlama’nın yaratabileceği risklere dikkat çekiyor.
Tırtılla kimyasal mücadele çeşitli riskler içeriyor. Kimyasal mücadele toprağı, suyu ve havayı kirletiyor. Canlılar, kimyasal mücadeleden olumsuz yönde etkileniyor. Uzmanlar, canlıların zarar görmemesi için kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadeleyi öneriyor. Alan uzmanları, biyolojik mücadele için geliştirilen böcek türünün kullanılması gerektiğini savunuyor.
Uzmanlar, tırtılla biyolojik mücadeleyi öneriyor. Bu amaçla, laboratuvar ortamında üretilen predatör böceklerin devreye sokulması gerektiği dile getiriliyor. Predatör böceklerin, tırtılla mücadele için doğaya salınmasının en uygun çözümlerden biri olduğu ifade ediliyor.
(Pülümür Haber, 19 Temmuz 2022)