
(Pülümür Haber)
Eğitimci-Yazar Nazım Mutlu, dikkat çeken bir çalışmaya daha imza attı. Yazarın, “Köy Enstitülerimizin Yalanlarla Sınavı” adlı kitabı okurlarıyla buluşuyor. Berfin Yayınları tarafından yayımlanan kitap, eğitim tarihimizin özgün kurumlarından Köy Enstitülerini hedef alan karanlık kampanyalara Cumhuriyet Devriminin mevzilerinden yanıt veriyor. “Başlangıcından Cumhuriyet’in 100. Yılına Eğitimimizin Karşıdevrimle Sınavı” adlı kitabıyla bir döneme ışık tutan yazarın, yeni çalışmasının eğitim kamuoyunda yankı uyandırması bekleniyor.

Nazım Mutlu’dan, Köy Enstitülerimizin Yalanlarla Sınavı
Eğitim tarihimizin en özgün kurumlarından Köy Enstitüleri, bu kez Nazım Mutlu’nun kaleminden mercek altına alınıyor. Berfin Yayınları tarafından yayımlanan Köy Enstitülerimizin Yalanlarla Sınavı adlı kitap, kuruluşlarından günümüze kadar Enstitülere yöneltilen suçlamaları ve iftiraları belgeler ışığında ele alıyor.
Kitabın tanıtım metninde, Köy Enstitülerinin kısa ömrüne rağmen özgür, demokratik ve ulusal ihtiyaçlara uygun yapısıyla dikkat çektiği, buna karşın kuruluşlarından itibaren özellikle sağ çevrelerden yoğun saldırılara maruz kaldığı vurgulanıyor. Yönetici ve öğretmenlerine yönelik “kızıl soytarı, Kremlin köleleri” gibi ağır hakaretler hatırlatılırken, öğrenciler için de aşağılayıcı ifadelerin kullanıldığı belirtiliyor.
Mutlu’nun çalışması, 1940’ta başlayan ve 1950-60-70’li yıllarda artarak devam eden bu karalama kampanyalarını inceliyor. Kitapta, dönemin yazılı kaynaklarına dayanarak, enstitülere yönelik ırkçı, siyasal İslamcı ve liberal saldırıların boşa çıktığı ifade ediliyor. Nazım Mutlu, Köy Enstitüleri’nin yerini alan okulların büyük çoğunluğunun verimsiz insan fabrikalarına dönüştüğüne dikkat çekiyor.
Yazar, bu kitabı toplum yararına hiçbir katkısı olmayanların enstitülere ve onların emektarlarına yönelik sövgü ve yalanlarının tarihte kara bir leke olarak kalmasını sağlamak için kaleme aldığını belirtiyor.
(Pülümür Haber, 5 Nisan 2025)