ALAKARGA

PROF. DR. MEHMET ALİ KÖRPINAR

Değerli Arkadaşlar,

21 Mart Dünya Ormancılık Günü’dür. Ve bu hafta da ülkemizde Ormancılık Haftası olarak kutlanır. Güzel ülkemizin doğal zenginlikleri içinde ormanlarımız çok önemlidir. Ne yazık ki yıllardır kişisel çıkarlarımız uğruna ormanlarımızı yok etmek için her olanağı kullandık. Her yıl çıkan yangınlar ile yaklaşık on bir  milyon hektarlık orman alanımızı kaybediyoruz. Buna karşın çevreye duyarlı kuruluş ve vatandaşlarımız sayesinde, ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi için birçok proje üretilmektedir.

İşte bu projelere benim de katkım olsun istedim. Yapılacak bir proje ile Ardıç ağacının ekimi için çalışan Ardıç kuşu ile Meşe ağacının yetişmesi için çalışan Alakargaların, kurulacak kuş evlerinde üretilmesine ve doğaya salınmasına katkıda bulunalım.

Ardıç kuşu (Turdus pilaris) 
  • Ardıç kuşu, ülkemizdeki ormanların  yüzde sekizini  oluşturan, erozyonu önlemede çok önemli olan, günlük su ihtiyacı çok az olan ve kıraç alanlarımız için ideal sayılan, yangına karşı da en dirençli ağaç türü olan ARDIÇ AĞAÇLARININ her gün ekilmesinde çalışan bir doğal işçidir. Bu kuşlar, ardıç ağaçlarından yere düşen tohumları yediğinde, tohum kabuğunu mide ve barsaklarında eritip, dışkısı ile ardıç tohumunu toprağa bırakır. Böylece ardıç tohumu, hazır gübreli olarak toprağa ekilmiş olur.
  • Alakarga da, yemek için topladığı meşe palamutlarını birer birer toprağa gömer. Önce bir delik kazar, palamudu içine koyar ve daha sonra diğer hayvanların bunu fark etmemesi için itinayla deliğin üstünü kapatır. Bu yerleri daha sonra tekrar bulabilmek için dikkatlice işaret koyar. Belli ağaçlar, düşmüş kütükler, kaya parçaları gibi nesneleri işaret olarak kullanır. Hatta bazen buralara küçük taş parçaları taşıyarak yanlarına işaret koyar. Bazı türlerin günde binden fazla meşe tohumu depoladığı kaydedilmiştir. Bir mevsimde toplam yüz bin  gibi yüksek miktarda tohum depolarlar. İyi hafızasına rağmen bu kuşların gömdüğü meşe palamutlarını unuttukları yerler de vardır. Bu da meşe filizlerinin tekrar yeşillenerek topraktan çıkmasını sağlar.
Alakarga (Garrulus glandarius)

Değerli  Arkadaşlar,

Ormanlarımızda ARDIÇ KUŞU ile ALAKARGA sayısını ne kadar artıracak olursak, ağaç ekimine o kadar katkıda bulunabiliriz. Ancak bu kuşların çoğaltılması yanında, avcılarımız tarafından da vurulmasını önleyelim. 2005 yılından beri avlanması yasak olan ardıç kuşu, ne yazık ki lezzetli eti için kaçak avlanmaya devam ediliyor.

Burada, çevre ve ormanlarımızı korumayı üstlenen, tüm kurum ve kuruluşlar ile yerel yöneticilerimizi, avcılık kulüplerimiz uyaralım. Gereken işbirliği ile doğal yaşamımızda ağır işçi sayılan bu kuşlarımızın, avcılık dönemlerinde hayatta kalmasının önemini halkımıza anlatalım.

Kazanan güzel ülkemiz ve değerli halkımız olacaktır.

Sevgi ve saygılarımla…

26 Mart  2025

Ardıç kuşu (Turdus pilaris) 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir