KEMALİYE-HARMANKAYA-ABRENK-20240925-

(Pülümür Haber)

1927’de açılan Kemaliye Harmankaya (Abrenk) Köyü İlkokulu, kaderine terk edilmiş durumda. Çok sayıda nitelikli insan yetiştiren okulun bu hâli vicdanları yaralıyor. Kamu yöneticilerinin, kaynak savurganlığına ve duyarsızlığa karşı harekete geçmesi gerektiği vurgulanıyor.

1927 YILINDA AÇILMIŞTI

Kemaliye (Eğin) Harmankaya (Abrenk) Köyü İlkokulu, Cumhuriyet’in 4. yılında, 1927’de açıldı. Türk alfabesiyle eğitim veren ilk öğretmeni Veli Beg’di (Veli Alparslan).Veli Beg, okulun ilk diplomasını kendi el yazısıyla hazırlamıştı.

OKULDA GÖREV YAPAN ÖĞRETMENLER

Okulda görev yapan öğretmenlerden akılda kalan bazı isimler: Ağınlı Hasan Fahri, Kâhtalı Bedri Özbek (Kör Bedri), Arapkirli Halit Postoğlu, İzmirli Teğmen Bedii Akkan, Gerüşlalı Hüseyin Ünsal, Erzurumlu Raif Kamacı, Eğinli Ahmet Çakmak, İstanbullu Ahmet Berke, Abrenkli Ö. Faruk Aslan, Veli Yeğengil, Eğinli Turgut Önal, Kemahlı O. Nuri Sevinç, Eğinli Bedir Çankaya, Hasan Sandal, Kemal Odabaşı, Ahmet Balioğlu, İzzet Çimen ve Umut Yeğengil. Okulun son öğretmeni ise Dursun Keleş’ti.

Kemaliye Harmankaya İlkokulunun pencerelerini kim ya da kimler söktü?

Abrenk İlkokulunun ilk yeri, hayırsever köylülerden İbrahim Usta (Gaco) tarafından bağışlandı. 1960’lı yıllarda ise yeni bina Kaya Pağar’da inşa edildi. Cumhuriyet, emperyalizme karşı zafer kazandıktan sonra, en zor koşullarda bile Kemaliye’nin ulaşılması güç köylerine okul yaparak öğretmen atadı.

GENERAL YETİŞTİREN OKUL

Harmankaya İlkokulu, çok sayıda nitelikli insan yetiştirdi. Bu öğrencilerden bazıları generalliğe kadar yükseldi. Cumhuriyet, Anadolu köylerini okullarla buluşturarak gelişti. Türkiye’yi ayağa kaldıran temel güç, aklın ve bilimin ışığında yetişen nitelikli insan kaynağıydı. Köy okulları, bu insan kaynağının temelini oluşturuyordu.

Ancak köyden kente göç, kırsal alanlardaki okulların kapanmasına neden oldu. Kapanan okulların bazıları köy odası veya kültür merkezi gibi sosyal amaçlarla kullanılırken, bazıları konut olarak değerlendirildi. Ancak birçok okul, sahipsiz bırakılarak çürümeye terk edildi. Hatta iş makineleriyle yerle bir edilen okullara bile rastlanıyor. Erzincan Söğütözü İlkokulunun iki derslikli taş binası, lojmanları ve tuvaletleri, sudan gerekçelerle yıkılan okullardan biri oldu.

Kemaliye Harmankaya İlkokulu (Cumhuriyet’in armağanı okullar koruma altına alınmalı.)

KAYALARI DELEN KEMALİYE GERÇEĞİNİ YANSITMAKTAN UZAK

Kemaliye Harmankaya İlkokulu, zor koşullarda fedakârca çalışan öğretmenlerin ve öğrencilerin başarı öyküleriyle dolu. Ancak bugün araç gereçleri kaybolmuş, pencereleri bile sökülerek sahipsiz bırakılmış bir yapı hâline gelmiş durumda. Bu manzara, görenlerin vicdanını sızlatıyor.

Millî Eğitim yöneticilerinden, sorumluluk köy muhtarlığında olsa bile, bu okullara sahip çıkması beklenir. Köy okullarının durumunu tespit etmek için birkaç günlük mesai yeterli olacaktır. Üstelik sorun yalnızca Harmankaya İlkokulu ile sınırlı değil. Bölgede bulunan birçok köy okulu da benzer kaderi paylaşıyor.

Kemaliye Kaymakamı İlhan Kayatürk’ün okullara sahip çıkmayan yetkililer hakkında inceleme başlatması bekleniyor.

Kemaliye Kaymakamı Sayın İlhan Kayatürk’ün, uygarlık uğruna kayaları delen Kemaliye gerçeğiyle örtüşmeyen bu soruna el atması bekleniyor.

(Pülümür Haber, 18 Şubat 2025)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir