(Pülümür Haber)
Çapsız insanların en etkili silahı, gürültüdür. İnsan ve hayvan sağlığını tehdit eden gürültü, cehaleti gizlemenin belki en etkili araçlarından biridir. Her akşam TV ekranlarından Türkiye’ye yayılan ‘uzman’ gürültüsü, toplum sağlığını âdeta tehdit ediyor.
Gürültü, halka parmak göstermenin bir diğer yöntemidir.
“Sen sus, ben ne dersem o!”
Yetenekli ve üretken insanlar, gürültüden hoşlanmaz. Sessiz adımlarla yürür, duygu ve düşüncelerini bağırıp çağırmadan ifade ederler.
Kırklareli Babaeski Kuleli köyünün üretken ve yetenekli yazarı Mustafa Pala, gürültü ve gösterişten uzak çalışmalarıyla büyük övgüyü hak ediyor.
Öğretmen Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Nazım Mutlu, arkadaşı ve derginin Yazı İşleri Müdürü Mustafa Pala’yı şu sözlerle anlatıyor:
“ İyi bir okur. İyi bir öğretmen. Titiz, üstlendiği işi iyi yapar. Ama yakınlık duymadığı bir işi de öldüm Allah yapmaz, yaptıramazsın. (Sofrada) Trakyalılığın hakkını verir. En çok orada neşelenir, esprilere kahkahalarla güler. Kendisi de yapar ve güldürür. Sosyal yanı sınırlıdır biraz. Kıyıdan kıyıdan gider. Çok girip çıkmaz topluluklara. Mesafelidir.”
Mustafa Pala, gürültünün kıyısından geçmeyen yazarlarımızdan. Yetenek ve birikimini, vatanseverlikle biçimlenen sağlam dünya görüşüne borçlu. Türkiye için kalem oynatan aydınlarımızdan.
Ülke için kalem oynatmanın da bir bedeli var. Gazete sayfaları ve TV ekranları, Mustafa Pala’ya yıllar önce kapatılmış. Ekranlar, gürültüye teslim olmuş durumda. Yazar, düşüncelerini, adını taşıyan internet sitesinin (https://mustafapala.blog/) yanı sıra birkaç sitede paylaşıyor.
Pala, sinema eleştirileriyle öne çıkan yazarlarımızdan. Sinema eleştirmeni, dünyanın dört bir yanından seçtiği filmlere büyüteç tutuyor. Ona, sinemayı laboratuvarda bilim insanı titizliğiyle inceleyen eleştirmen demek belki daha doğru olur. Birçoğumuzun gözünden kaçan ögeler, onun büyütecine yakalanıyor.
Mustafa Pala’nın titiz çalışmasının ürünü, Sinemada Eğitim (Karine Yayınevi, Ocak 2024), geçen yıl okuyucuyla buluştu. Eğitim konulu 41 film incelemesini içeren çalışma, sanatseverleri ve eğitim kamuoyunu yakından ilgilendiriyor.
Yazar, aralarında Türkiye, İran, Hindistan, Küba, Fransa, ABD, Estonya’nın da yer aldığı çok sayıda ülkeden seçtiği örnekleri masaya yatırıyor. Sinemada Eğitim’le, Türkiye’nin büyük direncine sanat dünyasından eşsiz katkı sunuluyor.
Türkiye, çürüme iklimine sanat birikimiyle direniyor.
Sinemada Eğitim, liyakatsizliğin el üstünde tutulduğu koşullarda aklı ve yüreğiyle çürümeye direnenlere güç veriyor.
Mustafa Pala’nın temiz ve güçlü kalemi, kirli atmosferden bunalan yığınların umudunu besliyor…
(Pülümür Haber, 12 Ocak 2025)
Kaynak: