DR İLYAS PINAR-KOCATEPE

HAKKI KOÇ

Saatlerce uzaklıktaki yayladan köye gelmiş,  gizlice bacadan içeri girmişlerdi. Evde misafirler için saklanan kesme şekerleri  ceplerine dolduran iki kardeş, yaylaya geri dönmüştü.  İki çocuğun, kendi evlerine yaptığı  bu tatlı baskını kimsenin ruhu bile   duymamıştı.  

Kesme şeker eylemini gerçekleştiren  Özer ve İlyas Pınar,  Pülümür Kocatepeli  Hatun ve Hıdır Pınar çiftinin çocuklarıydı. 1968 yılında kopan kar kütlesinin altından kurtulmayı başarmışlardı. Pınar ailesinin iki katlı binasını yutan çığ, aile bireylerinden  yedisini yaşamdan koparmıştı. Beş kişi  sağ kurtarılmıştı.

İlyas’ın sağ kolu,  çığ sırasında devrilen sobanın altında kalarak yanmıştı. O zaman  dokuz yaşındaydı. Geç saatlerde kurtarılmış, ertesi gün Elazığ’da  tedavi altına alınmıştı.  Doktorlar, yaralı çocuğun sağ kolunu kesmişti.  

Pülümür Kocatepeli Hıdır Pınar ve ailesi, 1968 yılında çığ altında kalmış, aile bireylerinden yedi kişi yaşamını yitirmiş, beşi kurtulmuştu. Fotoğraf: Sinan Pınar arşivi

Hatun (anne), Hıdır (baba), Leyla (babaanne), Ali (dede), Hatice, Ali ve adı henüz konmamış bebeğin ölümüyle sonuçlanan çığ felaketi, XIII.  Dönem Tunceli Milletvekili ve  Millet Meclisi Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi Kenan Aral tarafından TBMM gündemine taşınmıştı.

Dönemin Tunceli Milletvekili, çığ felaketini TBMM gündemine taşımış, iskân politikalarına dikkat çekmişti. Aradan tam 57 yıl geçti, değişen bir şey yok!

İlyas, kolu kesildikten bir süre sonra Erzincan’da yaşayan dayısı Habip Sert’in yanına götürülmüştü. Erzincan Lisesi 2. sınıf öğrencisi, köylüsü Mehmet Galik o zaman İlyas’ın dayısının evinde kalıyordu.  

İlyas,  tek koluyla oyun oynayacak kadar iyileşmişti.

Çığdan  İlyas, Hüseyin, Özer, Hatun  ve Rıza kurtulmuştu.

İlyas, Elazığ’da Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda öğrenim gördükten sonra 1980’li yılların başında Almanya’ya geldi. Ağabeyi Hüseyin Pınar’ın yanına gelen İlyas, yaşama tutunmak için büyük mücadele verdi.

Hakkı Koç, yakını ve can dostu Dr. İlyas Pınar’ı, tedavi gördüğü Städtische Kliniken Mannheim’de ziyaret etmiş, bir süre sohbet etmişti.

Ağabeyi ve okul müdürü bir Alman’ın desteğiyle eğitim gördü.  Trier Üniversitesinden mezun oldu.  İsletme ve Turizm dalında doktora yaptı.

Yakınım ve köylüm Dr. İlyas Pınar’la Kocatepe İlkokulunda birlikte okuduk.  

Almanya’da kamu yararına çalışan kurum ve derneklerde  görev aldı.

Bir süre önce rahatsızlanmış,  Städtische Kliniken Mannheim’de tedavi altına alınmıştı. Annem Hediye Koç, kendisine moral vermek için  Zazaca dua ederdi. Tedavi gördüğü hastanedeki  son ziyaretimde, “Vakit geçmiyor, çocukluğumu, köyü hatırlayarak vakit geçiriyorum.” demişti.

İki can dost Hakkı Koç ve Dr. İlyas Pınar (1959-2025)

Zorluklarla mücadeleyle geçen güçlü yüreği son bir kez çarptı.

Çocukluk arkadaşım, akrabam ve değerli dostum Dr. İlyas Pınar‘ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Başta değerli eşi Esma Hanım, sevgili çocukları Rüya ve Güney olmak üzere,  Pınar ailesine, dostlarına, sevenlerine ve Kocatepelilere başsağlığı ve tükenmez sabırlar dilerim.

Hakk’ın rahmeti üzerine olsun!

57 yıl önce, çocuk yaşta kaybettiğin annen, baban, babaannen, deden ve kardeşlerinin; kansere yenik düşen kardeşin Özer’in yanında rahat uyu…

Doğal yıkımlardan ve acılardan uzak…

(Almanya, 6 Ocak 2025)

2 thoughts on “PÜLÜMÜR KOCATEPELİ  DR.  İLYAS PINAR: YÜREĞİMDE BİR YANGIN YARASI

  1. Sevgili Hakkı, yüreğine ve emeğine sağlık. Tespih gibi bir yazı dizisi.
    Yılların acısını, tüm detaylarıyla islemen ayrı bir güzelliktir.
    Biz de başsağlığı ve tükenmez sabır diliyoruz, aile ve sevenlerine.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir