(Pülümür Haber)

Ormanın her noktasına araçla ulaşma tutkusu, orman içi yollardan kaynaklanan sorunları da beraberinde getiriyor. Yapımında aklın ve bilimin dışlandığı orman içi yollar, bitki ve hayvan varlığını tehdit ediyor. Ormandaki araç trafiği, ülkenin en değerli zenginlik kaynağı olan ormanların korunması konusunda zafiyet yaratıyor. Kocaeli ormanları, rastgele açılan orman içi yollardan dolayı  âdeta çöplüğe dönüyor.

Derince Yenikent’in kuzeyinde, Derince Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünün yanından geçen orman içi yolun tahminen 2. kilometresinde ormana dökülen inşaat atıklarının içinde suçlu/suçluları ele verecek kanıtlar hâlâ duruyor!

Balta girmemiş ormanlarını birer birer yitiren  Kocaeli’de, orman varlığının  korunması için yeterli çaba gösterildiğini  söylemek güç. Doğal bitki örtüsünü kazıyıp yerine çam dikmek için milyonlarca lira  harcanan kentin ormanları büyük tehditlerle karşı karşıya.

Gelişigüzel açılan orman içi yollarla, orman savunmasız bırakılmış durumda.

Kocaeli ormanları, kötü niyetli kişilerin olası saldırılarına açık hâle getiriliyor. Dileyen, hiçbir güvenlik önlemiyle karşılaşmadan ormanın derinliklerine karışabiliyor.

Araçlarla ormanın kalbine giren vesikalı katiller,  ormanı canlılardan arındırmak için yoğun çaba harcıyor!

Suçlulara ulaşmak için fazla yorulmaya gerek yok!

Ticari kaygılarla açılan orman içi yollarla, bitki ve hayvan varlığı savunmasız bırakılıyor. Orman,  tek kullanımlık yollara feda ediliyor. Ormana yayılan cam, metal, plastik, inşaat atığı vb. çöpler,   doğal yaşamı tehdit ediyor.

Derince Yenikent’e 2 km, Körfez Körfezkent’e yaklaşık 4 km uzaklıktaki ormanlık alana dökülen atıklar, 10 Eylül 2024.

Körfez ve Derince’nin kuzeyindeki ormanlık alan, inşaat atıklarından kurtulmak isteyenlere büyük fırsatlar sunuyor! Atıklar, Körfezkent’e yaklaşık 1 km uzaklıktaki hafriyat alanı yerine daha uzaktaki ormanlık alana dökülüyor. Yakın tarihte döküldüğü değerlendirilen bu atıklar, doğa düşmanlarının kimliğini  ele verecek kanıtlar içeriyor. Bir  üniversitesinin  broşürü, el yazması ders notları vb.  belgeler, suçlu/suçlulara  ulaşmak isteyen yetkililere yol gösteriyor.

Akla şu soru geliyor:

Bu kentin, ormanları seven vatanseverleri nerede?

Derince Yenikent’in kuzeyindeki orman, köstebek yuvasına çevrilmiş durumda!
Körfez Ormanında tek kullanımlık yolun yarattığı tahribat.
Bir kasa biradan arta kalan çöp!
Derince Yenikent Ormanı cam şişe ardiyesine dönmüş durumda!
Tekel Rakısı!

(Pülümür Haber, 10 Eylül 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir