MEZRA-KOYU-SADIK-CESMESI-_20230524_132931

69 yaşındaki Pülümür Mezra köyü Sadık Çeşmesi,  yıkılma tehlikesiyle yüz yüze… Tarihî yapının korunması konusunda  duyarlılık gerekiyor.   

Pülümür Mezra köyü, halk arasında Sadık Torunları Mezrası adıyla bilinir. Köy, kurucularının adıyla tanınır. Köyün Pişi Deresi’nde,  yaklaşık 2 yüzyıl öncesine tarihlenen değirmeni, Ferhat Ağa ailesine ait. Değirmen taşı, aradan geçen uzun yıllara karşın olduğu yerde duruyor.

Köyün taş yapılı eski binalarının birçoğu zamana yenik düşmüş.  

Mezra, şimdi  zamana direnen Sadık Çeşmesi’ne ev sahipliği yapıyor.   

(Solda) Sadık Çeşmesi’nin ustası Kamer Yaman (1936-2016), arkadaşı Musa Fırat’la (1931).

Mezra köyü  Sadık   Çeşmesi, 69 yaşında. 1955 yılında yapılan çeşmenin ustası, o tarihte 19 yaşında olan Kamer Yaman. 1936 doğumlu Kamer Usta, 2016 yılında yıldızlara kavuşmuş. Sadık Çeşmesi’nin müteahhidi, Salördek köyünden Kamber Arslan (1928-1999).

Pülümür Salördekli Kamber Arslan (1928-1999), Sadık Çeşmesi’nin müteahhitliğini üstlenmişti. (Fotoğraf: Alişan Arslan arşivi)

Köyde, 1980’li yılların başında 6 çeşme yapılmış. Bu çeşmelerin tamamı, evlere su bağlandıktan sonra devre dışı kalmış ve zamanla yıkılmaya yüz tutmuş. Sadık Çeşmesi, lülesinin iç kısmında kısmi çürüme, yer yer sıva dökülmesi vb. sorunlar dışında ayakta kalmayı başarmış.

Mezra’nın ayakta kalan tarihî yapılarından Sadık Çeşmesi koruma altına alınmalı.

Sadık Çeşmesi, dayanıklılık ve  estetik yönden, günümüz çeşmelerinden daha üstün özelliklere sahip. Mezra köylüsünün, çeşmenin korunması ve  gelecek kuşaklara bırakılması için çaba  göstermesi gerekiyor.

Tarihî çeşme, şimdi yıkılma tehlikesiyle karşı  karşıya.

Zengin kültürel birikim ve bilince sahip Mezra köylüsünün, 69 yıllık Sadık Çeşmesi’nin   yıkılmasına izin vermeyeceği belirtiliyor.

Ustalara ve tarihsel varlıklara saygının yolu,  eserleri  korumaktan geçer…

(Pülümür Haber, 16 Ağustos 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir