MEHMET GALİK

Mehmet Galik

Zengin su kaynaklarına sahip Kocatepe köyünde su sorunu yaşanıyor. Yaz yağmurlarından zarar gören altyapıdan dolayı, bazı evlerin musluğundan su akmıyor. Susuzluk ve ana deponun âdeta boşalması, salgın hastalık riskini de beraberinde getiriyor. Yaşlı nüfusun yoğunlukta olduğu köyde, aralarında Gülüzar Doğan, Hasan Hüseyin Sarı, Beser Metin ve Mehmet Galik’in de yer aldığı bazı köylülerin  karın ağrısı, kusma, ishal vb. şikâyetlerinin suyla ilişkili olduğu düşünülüyor.

Etkili yaz yağmurları, Kocatepe köyünde selden kaynaklanan zarara yol açmış,

Pülümür köyleri geri dönüşün sancılarını yaşıyor. Çok sayıda köylünün dönüşü, köylerde temel altyapı hizmetlerinde gözlenen yetersizlikleri ortaya koydu. Kanalizasyon altyapısından yoksun köyler, sağlıklı ve güvenli suya erişim sorunuyla da yüz yüze.

Köylerde yaşanan su sıkıntısında, tüketimde tasarrufun göz ardı   edilmesi (bahçe sulama vb.) ve su depolarının yapımında olası nüfus artışının dikkate alınmamasının etkili olduğu değerlendiriliyor. Buna yaz mevsiminde yağan etkili yağışların içme suyu altyapısına verdiği zararları de  eklemek gerekiyor.

Kocatepeli Gülüzar Doğan (90), içme suyundan kaynaklandığı tahmin rahatsızlıkla mücadele yürütüyor.

Kocatepe köyü, Pülümür’de nüfus yoğunluğu bakımından ilk sıralarda yer alıyor. Köyün ana içme suyu deposu, âdeta boşalmış durumda. Bazı evlerin suyunu  besleyen ek kaynağın selden zarar görmesi, birkaç evi susuz bıraktı.  Ana deponun boşalmasıyla,  özellikle kenar  mahallelerde su sıkıntısı çekiliyor.   

Bir süre önce rahatsızlanan Pülümür Kocatepeli Hasan Hüseyin Sarı (70): “Çamaşır makinelerimiz bile çalışmıyor!”

Köyde aralarında Gülüzar Doğan (1934), Hasan Hüseyin Sarı (1954), Beser Metin ve Mehmet Galik’in (1948)) de yer aldığı bazı köylülerin  karın ağrısı, kusma, ishal vb. şikâyetlerinin suyla ilişkili olduğu düşünülüyor. Bir süre önce doktora giden Beser Metin’in, ilaçla tedavisi devam ediyor.

Kepir Dağı, Kocatepe köylüsünün erişemediği zengin su kaynaklarına ev sahipliği yapıyor.

Pülümür Kocatepe köylüsü, insanın en temel gereksinimi olan sağlıklı ve yeterli içme suyuna erişim sorununa köklü çözüm üretilmesini  bekliyor.

Pülümür Kocatepe köyü

(Pülümür Haber, 6 Ağustos 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir