(Pülümür Haber)
Pülümür Boğalı köyü Hınzori mezrası, 1992 yılında boşalmış. Hınzori, son köylüsünü kente uğurladığında elektriksiz, yolsuz ve okulsuzdu. Hınzorili çocuklar, bir zamanlar deprem barakasında daha sonra köylülere ait bir odada temel eğitim görmüş.
Hınzori boşaldıktan tam 16 yıl sonra, 2008 yılında yola kavuşmuş! O tarihte, köyde yaşayan bir kişi bile yokmuş. Köy, Hınzorili İş İnsanı Hakkı Karadağ’ın sağladığı kaynak, Tunceli İl Özel İdaresinin araçları ve köylülerin desteğiyle yola kavuşmuş.
Hınzori Ormanı’nın içinden geçen yol, mühendislik yönünden oldukça sorunlu. Yol güzergâhının belirlenmesinde alan uzmanlarının yeterli çalışma yaptıkları konusu, kuşkulu… Dozer operatörünün inisiyatifinde yürütüldüğü değerlendirilen çalışmadan, zengin bitki örtüsü büyük zarar görmüş. Aklın ve bilimin dışlandığı çalışmayla, toprak kaymalarına ve bitki kaybına zemin hazırlanmış.
Hınzori köylüsü, terk etmek zorunda kaldığı köyü yılda bir ziyaret ederek özlem gideriyor. Yolu, daha çok bölgenin doğal bitki örtüsünü tarumar eden yağmacılar ve yaylaya çıkan sürü sahipleri kullanıyor. Hınzori yolunun Akdik Şihan-Çemesol Çayı arasındaki bölümü kısa bir süre önce dozerle temizlenmiş. Yolun temizlenen bölümü, özellikle dün etkili olan yağışlardan zarar görmüş. Yolun Çemesol-Hınzori bölümü olduğu gibi kalmış.
Bölgede etkili olan yağışlar, Hınzori Ormanı’nın kalbine saplanan yolda derin yarıklar oluşturmuş. Yağıştan sonra çamura dönen yol araç trafiğine kapanıyor.
Toprak kayması ve bitki kaybını engellemek için duvar, menfez vb. teknik çalışmalara başlanması gerekiyor. Hınzori’nin, yaban hayata ev sahipliği yapan zengin bitki örtüsünün korunması için önlemlere ihtiyaç duyuluyor. Köyün, bitki yağmacılarının geçiş güzergâhı olmasını engellemenin yolu da yağma trafiğine karşı etkili denetimlerden geçiyor.
(Pülümür Haber, 19 Temmuz 2024)