MEHMET ÖZDEMİR  (ERZİNCAN)

Erzincan’da kayısı dalları meyve yüklü…  Piyasa, tüccarın insafına terk edilmiş durumda. Salkım salkım kayısı, sudan ucuza satılıyor. Tüccar, 1 kg kayısıyı üreticiden  4 liraya alıyor. Kayısının marketlerde satış fiyatı ise 40-50 lira dolayında!  Devletin, üreticiyi tüccarın insafından kurtarması için TMO’yu harekete geçirmesi gerektiği savunuluyor.  

Erzincan kayısısı, Kılıçkaya köyü.

Yılda ortalama 3 bin ton kuru kayısı üretiminin gerçekleştirildiği Erzincan’da, kayısı üreticisi zor durumda. İki  yıl önce üreticiden 4 liraya alınan kayısı bu yıl  yine 4 liradan işlem görüyor! Üreticiden  bir sakız fiyatından daha ucuza  alınan kayısı, marketlerde 40-50 liraya satılıyor.

Erzincan Kılıçkaya köylüsü, ilaçla tanışmamış kayısını sudan ucuza satıyor!

Türkiye’de kayısı üretiminde önemli bir yer tutan, etrafı dağlık, ortası bağlık Erzincan Ovası’nda hasat dönemi başladı.

Ortalama 5 kg yaş kayısından 1 kg kuru kayısı elde ediliyor.

Peki kayısı üreticisi ne durumda? Bundan iki yıl önce tüccar tarafından kilosu 4 TL’den alınan kayısı, 2 yıl içinde artan enflasyona rağmen, yine 4 liraya toplanıyor.  

Erzincan köylüsü, tüccara kaptırmak istemediği kayısıyı, marmelat yapımında değerlendiriyor.

Üretici meyveyi tüccara satmak yerine, kendi ihtiyacı kadar toplamakta, kalanı da kuru kayısı  veya reçel şeklinde değerlendirmek zorunda kalıyor. 

Kayısı, A ve C vitamini, potasyum, demir, magnezyum, folik asit ve lif açısından zengin  bir besin kaynağı. 

Kuru kayısı ve  çekirdeğinin,  gerçek değeri üzerinden işlem gördüğünü söylemek de güç. Yaklaşık 5 kg  yaş kayısıdan  1  kg kuru kayısı  elde ediliyor. Söz konusu işlem, yorucu ve uzun bir süreç gerektiriyor.

Erzincan Kılıçkaya köylüsü, yorgun geçen saatlerin ardından çay molasında.

Erzincan kayısısı, rekolte artışına rağmen, devletin piyasayı tüccarın insafına bırakması yüzünden  çürümeye terkedildi.

İlaç yüzü görmemiş Erzincan kayısısı, güneşte kurutuluyor.

Devletin, zaman geçirmeksizin, uygun fiyatla ürünü üreticiden satın alması bekleniyor.

Kayısı çekirdeği.
Erzincan kayısısı.
Rüzgâra direnemeyen kayısı.
Erzincan kayısısı.

FOTOĞRAFLAR: Mehmet Özdemir

(Pülümür Haber, 14 Temmuz 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir