(Pülümür Haber)

Pülümür Kaymakamlığı, ilçede şehit düşen öğretmen, asker, yargıç, bankacı ve köylülerin listesini çıkardı. Kaymakamlık, Pülümür Hükûmet Konağı girişinde,  şehitler anısına köşe düzenledi. Köşede, şehitlerin fotoğrafları, şehadet tarihleri ve kimlik bilgileri yer alıyor.  

Köşede Mezra köyünde şehit edilen Ali Ekrem Demirbilek ve Dereboyu’nda şehit edilen Ahmet Gültekin de yer alıyor.

Kiminin ‘suç’u öğretmen kiminin muhtar olmaktı. Tunceli-Pülümür kara yolundan geçmekti bazılarının suçu.

Çoğu 20’li yaşlarda, sorgusuz sualsiz…

Yurdun dört bir yanından toplam 67 vatan evladı.

Bazen yoksul köylülerdi hedef alınan. Bir gece vakti evler basılmış, acımasızca  katledilmişlerdi.  Bir köy okulunda, kara tahta başında kanına girilmişti öğretmenlerin.  Pülümür’ün göbeğinde düğün salonundan kaçırılan Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniydi bir diğeri.

Köşede, 4 Haziran 2007’de, Kocatepe Jandarma Karakolunda, terör örgütü PKK tarafından şehit edilen Erdem Erkaçtı (İzmir), Eraslan Güngör (Amasya),  Burhan Yalçın (Şırnak), Emrah Kayadelen (Gaziantep),  Mustafa Arslan (Balıkesir), İlhan Sağlam (Erzurum)  ve   Eyüp Yabangülü (Kayseri) de yer alıyor.

Şiire kıyılmıştı.  

Mehmetçikti, her biri yurdun farklı köşesinden, vatansever.

Kentin aydınlık ilçesi, kör kurşunların yarattığı karanlığa teslim olmuştu.

Pülümür Kaymakamlığı, ilçenin 67 şehidinin listesini çıkardı, şehitler anısına köşe düzenledi.  Kaymakamlık binası girişindeki  köşe bir dönemin acılarını kayıt altına alıyor.

Pülümür Kaymakamı Mehmet Çağatay Çakal (Kesintisiz vatan nöbeti)

Kaymakam Mehmet Çağatay Çakal’ın çabasıyla oluşturulan köşede şehit öğretmen, asker, polis, yargıç, muhtar, bankacı ve köylülerle ilgili bilgilere yer veriliyor.

Köşede, Dereboyu’nda katledilen Ahmet Gültekin, Mezra’da kanına girilen Ali Ekrem Demirbilek, Kırmızıköprü’de kurşun yağmuruna tutulan Hüseyin Şengül, Kovuklu’da  canına kıyılan Mehmet Demirel, Pülümür Haskar’da yaşamdan koparılan Öğretmen Necmettin Yılmaz ve nice isme yer verilmiş.

Pülümür Kaymakamlığı girişindeki tablo, acı bir dönemin özeti olarak belleklere kazınıyor.

(Pülümür Haber, 1 Temmuz 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir