Semizotu ve Çilek-20240629-WA0006

MEHMET GALİK

Tarım ve hayvancılık, yılların bilgi, birikim ve deneyimleriyle geliştirilen mesleklerden. Genç kuşaklar,  bu mesleği aile büyüklerinden öğrenir. Sözü edilen mesleklerde başarının yolu, sahadan geçer.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu Mehmet Galik, Kocatepe’de zamanının büyük bölümünü üretime ayırıyor.

Uygulama içinde mesleğin ayrıntılarıyla ilgili önemli deneyimler kazanılır.  

Pülümür Kocatepe üretimi ceviz marmeladı ve semizotu.

‘Çekirdekten yetişen’ üreticilerin, daha başarılı oldukları söylenebilir.  Tarım ve hayvancılık pratiği olmayanların alanda başarılı olmaları pek kolay görünmüyor. 

Pülümür köyleri, 1990-1993 yıllarında büyük ölçüde boşaltıldı. Bölgede tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, kentlerde hizmet sektörünün acımasız koşullarına teslim olmak zorunda kaldı. Üretimden  koparılan köylüler, deneyimlerini çocuklarına aktarma olanağından yoksun kaldı.

Soğan, Pülümür Kocatepe köyü.

Yüzyıllarca babadan oğula aktarılan tarım ve hayvancılık kültürü kesintiye uğradı. Günümüzde tarlaya tohum atmayı bilenlerin sayısı bile oldukça sınırlı.  

Kentlerde büyüyen gençler, eski kuşakların tarım ve hayvancılıkla ilgili birikimlerinden yararlanma şansını yitirdi.  

Pülümür Kocatepe’de üretilen taze fasulye yakında sofralara konuk olacak.

Emekliye ayrılan bölge insanından yaz mevsimini köyde geçirenlerin  sayısı giderek artıyor.  Toprağa dönüş, ülkemizde yaşanan ekonomik krizin etkisini azaltmanın yollarından biri olarak değerlendirilebilir. Köyde yaşayan herkes, gücü ve olanakları ölçüsünde küçük çaplı üretim yapabilir. Bahçede sebze üretimi, yaşamı kolaylaştırmanın yollarından biri olarak görülebilir.

Kurutulmuş çilek ve doğal semizotu.

İşe koyulmak için öyle fazla düşünmeye gerek yok!

(Pülümür Haber, 30 Haziran 2024)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir