MAAŞLA GEÇİNMEK
MEHMET GALİK
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kasım ayının sonuna doğru Kocatepe’ye veda ettik.
Dağlardaki taze karlar köyün merkezine yaklaşınca, ürettiğimiz kışlık yiyeceklerimizi bir arabaya yükleyip Erzincan’a geri döndük.
Köyümüzün dağları gözden kayboluncaya kadar arabanın camlarından onları seyrettik. Öğlen saatine yakın Erzincan’daki evimize vardık. Eşyalarımızı içeri taşıdık. Uzun zamandır tüketmediğimiz fırın ekmeği için bakkala uğradım.
Tezgâhtaki bayandan iki ekmek istedim. O arada 10 lirayı hazırladım. Çoktandır bakkaldan ekmek almıyorduk. Türkiye şartlarında bu kadar zamanda fiyatların değişebileceğini tahmin ettiğimden, tezgâhtara fiyat sordum. 15 lira, deyince şaşkınlıkla bayanın yüzüne baktım. Fiyat değişikliğini tahmin ediyordum ancak bu kadarını da beklemiyordum.
15 lirayı tamamlamak için cüzdanımı yokladım. Köydeki alışverişten elimize geçen ve bir türlü tüketemediğimiz 25 ve 10 kuruşlarla 5 liralık eksiği tamamlamak istedim. Cüzdanımdan 10 ya da 25 kuruşluk metal paraları çıkardığımı gören tezgahtar, “O kadar bozuk parayla uğraştırma beni, onlara artık kimse almıyor!” dedi.
Bozuk paraları cüzdanıma geri koydum.
Eve doğru yürürken, ilk defa, bu maaşla nasıl geçinebiliriz, diye kaygılanmaya başladım.
Tek umudumuz, köyden getirdiğimiz yiyeceklerdi artık. Onlarla ilkbahara kadar idare edeceğiz. Türk lirasından altı sıfır atılalı 18 yıl oldu. Sıfırlar atıldıktan sonra 1 ABD doları, 1,3486 Yeni Türk lirasına karşılık geliyordu.
Bu değişikliğin yapıldığı 2005 yılından günümüze kadar geçen 18 yılda 1 dolar 30 liraya yaklaştı!
Ekonomimiz hasta!
Hastalığın tedavisinde belirleyici öge, teşhistir.
Hastalığın nedeni, adil bölüşümü bir yana bırakan, üretimi desteklemeyen, Türkiye ekonomisini dışa bağımlı hâle getiren yanlış uygulamalar…
Sorunun çözümü de yanlış uygulamalara son verilmesine bağlı…
(Pülümür Haber, 26 Aralık 2023)