(Pülümür Haber)
Pülümür’de mayınlı alanlar tehlike yaratıyor. Terör eylemlerine karşı yaklaşık 35 yıl önce döşenen mayınlar, kolluk güçleri, vatandaşlar ve doğa için tehdit oluşturuyor. Aralarında eski Pülümür Kırmızıköprü Jandarma Karakolu ile eski Pülümür Kocatepe Jandarma Karakolunun da yer aldığı bazı alanlara döşenen antipersonel kara mayınları, gür meşe ormanlarının arasında unutulmaya yüz tuttu. Türkiye’nin de taraf olduğu Ottowa Sözleşmesi’ne göre, mayınla kirletilmiş alanların 2022 yılı sonuna kadar temizlenmesi gerekiyordu. Bölge mayınlardan arındırılıncaya kadar, kirli alanlara çit çekilmesi gerektiği belirtiliyor. Pülümür İlçe Jandarma Komutanlığı, mayınlı alanlara uyarı levhası astı.
Terör eylemlerine önlem olarak düşünülen mayınlar, kolluk güçleri, vatandaşlar ve doğal yaşam için tehdit oluşturuyor. Pülümür, bazı alanlara döşenen antipersonel kara mayınlarının yarattığı tehlikelerle karşı karşıya.
Pülümür’de jandarma karakollarını korumak amacıyla mayınlanan alanlar, risk yaratıyor. 90’lı yılların başında yere gömülen bu tehlikeli patlayıcılar, unutulmaya yüz tutmuş durumda.
Aralarında eski Pülümür Kırmızıköprü Jandarma Karakolu ile eski Pülümür Kocatepe Jandarma Karakolunun da yer aldığı bazı alanlarda toprağa gömülen antipersonel kara mayınları, gür meşe ormanlarının arasında unutuldu.
Pülümür Mezra köylülerinden Hasan Satık (1945-2020), 1994 sonbaharında Mezra köyünden Uzunevler’e giderken, mayın patlamasından dolayı ayağını kaybetmişti. Bir patlama da 90’lı yılların başında gerçekleşmişti. Kırmızıköprü-Salördek kara yolu kenarında odun toplayan Esnaf Musa Aslan (1930), patlamadan şans eseri yara almadan kurtulmuştu.
Geriye dönüşlerin artması ve bölgenin güvenli hâle gelmesiyle birlikte doğa yürüyüşleri vb. etkinliklerde göze çarpan yoğunluk yaşanıyor. Tehlikeli alanlar, bölgede yeniden gelişmeye başlayan hayvancılığı tehdit ediyor.
Bazı vatandaşlar olası risklerden habersiz görünüyor. Pülümür İlçe Jandarma Komutanlığının kara yoluna yakın yerlere koyduğu mayın uyarı levhaları, mühimmatla kirlenmiş geniş alanların ancak bir kısmını gösteriyor. Söz konusu alanlara farklı noktalardan yapılabilecek olası girişlerin üzücü sonuçlara yol açabileceği dile getiriliyor.
Millî Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarına göre, 2021 tarihi itibariyle ülkemizin Doğu ve Güney sınırları ile iç bölgelerinde 3 bin 8 yüz farklı alanda, 8 yüz 50 bin mayın bulunuyor. Mayınla kirletilen alanların büyüklüğünün 145 milyon metrekare dolayında olduğu belirtiliyor.
Türkiye’nin de taraf olduğu, Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası Sözleşmesi gereğince mayınların 2022 yılı içinde temizlenmesi gerekiyordu.
Yerel kaynaklar, Pülümür İlçe Jandarma Komutanlığının mayın uyarı levhalarının yararlı olduğunu, mayınlar temizleninceye kadar riskli alanların çitle çevrilerek giriş yasağı uygulanması gerektiğini belirtiyor.
(Pülümür Haber, 1 Ağustos 2023)