(Pülümür Haber)
Erzincan Kemaliyeli doğa fotoğrafçısı Yusuf Ziya Ademhan (1928), 5 Temmuz 1991’de Erzincan Kemah Ahurik Yaylasın’daydı. Yayladan fotoğraf çekmek amacıyla ayrıldı. Ceketini yaylada bırakan Ademhan, bir daha dönmedi. Yusuf Ziya Ademhan’ın Tunceli-Erzincan sınırında kaybolduğu açıklandı. O tarihten bu tarihe 18 hükûmet değişti. Erzincan’da 10, Tunceli’de 13 vali görev yaptı. Aramalardan herhangi bir sonuç alınamadı. Ünlü sanatçının kemer tokası bile bulunamadı.
Yusuf Ziya Ademhan, Erzincan Kemaliye Akçalı köyündendi. 1928 doğumluydu. Doğaya âşıktı. Ona, vatanına ve milletine âşık bir gönül insanı demek daha doğru olur. Yaşamının büyük bölümünü dağlarda fotoğraf çekerek geçirirdi. Cebinde doğru dürüst parası olmazdı. Eline geçen parayı filmlere harcardı.
Pülümür’de kapısını çalmadığı ev yok gibiydi. Pülümür köylüsü, Kemaliyeli sanatçıya ‘yabancı’ gözüyle bakmazdı. Pülümür Ademhan’a, Ademhan da Pülümür’e yabancı değildi. Binlerce yıllık geçmişi olan kardeşlik kültürü, bu ‘yabancı’ sanatçıyı Pülümür’ün sevilen simalarından biri hâline getirmişti.
Pülümür’ün Kovuklu, Kocatepe, Dağbek, Çakırkaya ve diğer köylüleri, Yusuf Ziya Ademhan’ı gönül rahatlığıyla ağırlardı. Kemaliyeli doğa tutkunu, Boğalı’da Ali Keskin (1925-2014), Kocatepe’de Süleyman Kalik (1930-2015), Ali İbrahim Aydın (1928-1987), Çakırkaya’da İbiş Özdemir (1923-2015), Karagöz Ateşler mezrasında Ali Ateş ve diğer köylülerin aziz misafiriydi.
Çakırkayalı Hakkı Özdemir, Kocatepeli Zeynel Esen, Süleyman Aydın ve daha niceleri ona Pülümür’ün erişilmez dağlarında eşlik etmişti.
Yüreği ülkesinin birlik ve bütünlüğü için çarpan Yusuf Ziya Ademhan, 5 Temmuz 1991’de Kemah Ahurik Yaylası’ndan, fotoğraf çekmek için Ortadağ’a gitmiş, bir daha dönmemişti.
Kuruyan badem ağacına gözyaşı döken Yusuf Ziya Ademhan’dan yıllardır haber alınamıyor.
Aradan tam 31 yıl geçti.
Ona ait bir kemer tokası bile bulunamadı!
Fotoğraf makineleri yok olmuş, âdeta buharlaşmıştı.
Erzincan Kemaliye, Türk siyasi yaşamında, akademi ve sanat dünyasında ağırlığı olan ilçelerden.
Kemaliye, 65 profesör ve 20 doçentin yetiştiği ilçelerimizden. Biri Kemaliyeli (Şemsettin Günaltay, 1883-1961), üç başbakan (Yıldırım Akbulut, 1935-2021 ve Binali Yıldırım, 1955) yetiştirmiş, ülke çapında etkili insan kaynağına sahip Erzincan, Yusuf Ziya Ademhan’ı başı karlı Munzurlar’da unutmuştu.
Yusuf Ziya Ademhan, başı dumanlı dağlardan göğe yükselen yanık bir türküdür artık…
İnsan yüreğini burkan…
(Pülümür Haber, 5 Temmuz 2022)