Pülümür ve köyleri, rüzgârla taşınan tozdan etkilendi. Sahra Çölü üzerinden ülkemize taşındığı tahmin edilen toz, baş ve mide ağrısına yol açıyor. Uzmanlar, tozlu havadan korunmak için maske takılmasını öneriyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Nisan ayı ortalarında yaptığı bir açıklamada, Sahra Çölü üzerinden ülkemize toz taşınımı beklendiğini duyurmuştu. Pülümür ve köylerinde son iki gündür gözlenen kirli havanın, tozdan kaynaklandığı belirtiliyor. Tozun, yağmurla birlikte toprağa karışması bekleniyor.
ÇÖL TOZU TEHLİKELİ Mİ?
Çöl tozu tehlikeli mi? Habertürk’ün konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar’a göre, toz aslında doğal bir gübre özelliği taşıyor.
Prof. Dr. Doğan Yaşar’ın, çöl tozuyla ilgili açıklaması şöyle:
“Biz onları toz olarak görmüyoruz. ‘Tabakalı silikat’ dediğimiz, içinde her türlü elementin bulunduğu, dünyanın ana gübreleri olarak görüyoruz. Toz taşınımı, dediğiniz zaman bereket geliyor aslında. Lodosla beraber gelen bu toz taşınımları insanlarda genelde baş ağrısına neden oluyor. Bunun nedeni ise toz dediğimiz kil mineralleri içindeki her türlü elementin bulunması. Bu elementlerinin fazlalığı, vücutta baş ve mide ağrısına neden olabiliyor. Bu dönemlerde özellikle bahar alerjisi olanlar, partikül tutucu maske takmalı, mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı. Biz o tozu gözle görmüyoruz, soluyoruz. O tozun içindeki minicik partiküllerle magnezyumdan kalsiyuma kadar birçok elementin fazlalığı, sağlık sorunlarına yol açabiliyor”
(Pülümür Haber, 22 Mayıs 2021)